Hozzávalók:
200 g reszelt répa
2 tojás
180 g cukor
180 g liszt
150 ml olaj
40 g kakaó
1 tk vaníliaesszencia (vagy vaníliás cukor)
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
fél kk gyömbér
fél kk fahéj
egy narancs reszelt héja
tetejére:
200 g tejcsokoládé
1 dl tejszín
1 ek narancslikőr (elhagyható)
csipet kardamom (elhagyható)
A tojást habosra keverjük a cukorral, beletesszük a vaníliát és elkeverjük benne az olajat is. A száraz összetevőket összekeverjük és hozzáadjuk a tojásos masszához. Belekeverjük a répát, és kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza, akkor elkészült. 30 perc elteltével nézzünk rá gyakrabban nehogy túlsüljön, mert akkor száraz lesz. A megsült süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felforraljuk a narancslikőrrel. Lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokoládét. Hagyjuk magára, amíg a csoki elolvad. Ha már teljesen felolvadt, simára keverjük és beleszórjuk a kardamomot. A kihűlt tortát átkenjük a csokoládé felével, és rövid időre a hűtőbe tesszük, amíg kicsit megdermed. (Mélyhűtőbe téve felgyorsíthatjuk a folyamatot.) A tortát átkenjük a maradék csokoládéval. Ha közben az is túlságosan megdermedne, gőz felett olvasszuk fel újra. Az elkészült tortát tálalásig tartsuk a hűtőben.