Keresés ebben a blogban

2013. február 28., csütörtök

Olívás-ketchupos-mustáros pácban sült lapocka




Sokadik változat a házi szendvicshúsokhoz. Ehhez hasonló pácot már sokszor használtam szárnyasokhoz, de ma gondoltam egy merészet, és kipróbáltam sertéshez is. Persze maradhatnék a már jól bevált, sikeres pácoknál, de mi vinné előre a világot, ha nem a kísérletezés?  Szerencsére ez a kísérlet is jól sült el, a hús nagyon finom lett. (Férj szerint idáig a legjobb, de ő mindegyikre ezt mondja:)
Ilyen szendvics készült belőle tükörtojással, sült hagymával és sajttal, rozsos hamburgerzsömlébe rejtve:




Hozzávalók kb.1 kg lapockához:
2-3 ek olívaolaj
2 ek ketchup
1 ek mustár
1 tk méz
1 tk vörösborecet (vagy balzsamecet)
1 nagyobb vagy két normál gerezd fokhagyma
csipetnyi a következő fűszerekből:
rozmaring, majoranna, kömény, cayenne bors (vagy chili), fekete bors
és természetesen só

Egy nagyobb darab lapockát körbefarigcsáltam, hogy egy szépen szeletelhető darabot kapjak. A levágott darabokból rizses hús készült. A pác hozzávalóit összekevertem, és bekentem vele a húst, amit aztán két órán keresztül pihentettem a hűtőben.
Egy mélyebb serpenyőben egy evőkanál kacsazsírt hevítettem. A húsról óvatosan egy késsel körben lehúztam a pácot, úgy, hogy egy cseppje se vesszen kárba. A lapockát magas hőmérsékleten körbepirítottam a kacsazsírban, majd takarékra vettem a lángot. Visszaöntöttem a húsra a pácot, és felöntöttem kevés vízzel. Lefedve alacsony hőmérsékleten sütöttem, amíg teljesen megpuhult, és a víz elpárolgott alóla. A hőmérsékletet feljebb vettem, és újra körbepirítottam a lapockát.







2013. február 27., szerda

Juharszirupos alma krémes görög joghurttal







Rajongok a juharszirupért, aminek a fantasztikus íze az ilyen egyszerű desszerteknél érvényesül a legjobban. Már hetek óta tervezgettem ennek a finomságnak az elkészítését, csak valami miatt mindig elmaradt. Ha lett vona itthon egy kis dióm, azzal is megszórtam volna, mert a juharszirup és a pirított dió nagyon szeretik egymást.
(Ez a desszert nem jöhetett volna létre, ha a nővérem nem ajándékoz meg egy jókora üveg juharsziruppal. Köszönet neki! :)

Hozzávalók (4 személyre)
1 liter tejből készült joghurt lecsöpögtetve (Kb.5-6 dl)
4 közepes alma
1 citrom leve
1 citrom reszelt héja
2 csapott teáskanál keményítő
2-3 ek cukor (az alma édességétől függően)
csipet fahéj, szegfűszeg, gyömbér
juharszirup ízlés szerint (esetleg agavé szirup vagy méz)

Az almát meghámozzuk, apró kockára vágjuk, és egy lábosba tesszük. Megszórjuk cukorral, fűszerezzük, belreszeljük a citrom héját, majd belefacsarjuk a levét is. Rövid ideig pároljuk, amíg az alma kissé megpuhul. A keményítőt kikeverjük kevés vízzel, és az almához öntjük. Még kb.egy percig főzzük, és kihűtjük.
A joghurtot poharakban szétosztjuk, elosztjuk a tetején az almát, és meglocsoljuk juharsziruppal.







2013. február 26., kedd

Házi görög joghurt készítése





Évek óta készítek itthon joghurtot. Működik boltban vásárolt tejjel is (csak ne legyen tartós tej és ne legyen zsírszegény), de legtöbbször a piacon vásárolt friss házi tejből készítem.
A sűrű görög joghurtot nagyon sokszor használom tejföl helyett, de rendszeresen esszük párolt gyümölcsökkel, vagy házi lekvárral is. Sokkal finomabb, mint a boltban kapható gyümölcsöt alig (vagy egyáltalán nem) látott joghurtok.

Hozzávalók:
2 l tej (legalább 2,8-as)
1 kis doboz élőflórás joghurt

Ha házi tejből készül, akkor felforraljuk a tejet, és visszahűtjük 40 fokra. Ha bolti tejből készül, akkor nem kell forralni, elég 40 fokig melegíteni. (Az a jó hőmérséklet, amikor az ujjunkat beledugva érezzük, hogy forró, de még nincs kényszerünk, hogy azonnal kirántsuk az ujjunkat.) Ha megfelelő a hőmérséklet, egy kis doboz natúr joghurtot. belekeverünk a tejbe. A tejes fazékra rátesszük a fedőt, és az egészet bebugyoláljuk egy jó meleg pokrócba, majd 6-8 órára "megfeledkezünk" róla. A lényeg, hogy tartósan a 40 fok körüli hőmérsékleten maradjon a joghurt.
6-8 óra múlva a joghurt már fogyasztható. Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.
Még finomabb, krémesebb lesz a görög joghurtunk, ha az elején a tejhez egy kis tejszínt öntünk. (0,5-1dl / liter)
Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.

(Régebbi joghurtos poszt frissítése)

2013. február 24., vasárnap

Kövér, beteg és majdnem halott- Egy fantasztikus film a léböjtről





A szám tátva maradt, amikor néztem a filmet. Bár vannak(voltak) fenntartásaim az ilyen hosszú léböjttel kapcsolatban, mégis amit láttam nagyon meggyőző volt. Úgy érzem, már attól is fogyok, ha csak ezt a filmet nézem. :))
Most nem kezdek el fogadkozni, mert amúgy nekem a kacsazsír diéta tényleg működik, főleg ha fegyelmezetten csinálom, ahogy korábban írtam róla. Viszont a látottak nagyon felpiszkálták a fantáziámat, és hajlok rá, hogy tavasz végén, nyár elején végig csináljak néhány hetes léböjtkúrát, amikor már vannak szabadföldi friss zöldségek, gyümölcsök.
Kíváncsi vagyok, nektek mi a véleményetek a filmről?

Sajnos nem lehet a filmet betenni ide, de itt a link:
http://www.youtube.com/watch?v=jaD6y8_orlk










2013. február 23., szombat

Serpenyős zöldséges csirke






Nagyon szeretem ezeket a serpenyős ételeket. Nem elég, hogy gyorsan, maximum 15-20 perc alatt elkészülnek, ráadásul nagyon finomak is. Ez az étel ebben a formában mostanában heti rendszerességgel előfordul nálunk, és egyenlőre nem tudjuk megunni.

A fenti kép érdekessége, hogy rajta van a kutyám, de mivel hófehér, teljesen beleolvadt a háttérbe.:)

Hozzávalók: (2 személyre)
20-25 dkg csirkemell
1 nagy, vagy 2 normál méretű sárgarépa
1 pritaminpaprika
1 nagy hagyma
2 evőkanál mungóbabcsíra (vagy bármilyen csíra)
1 konzerv kukorica fele
kb. 1 ek worchester szósz
só, bors
1-2 ek kacsazsír

A csirkemellet apró kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük worchester szósszal.
Serpenyőben egy evőkanál kacsazsírt hevítünk, és megpirítjuk a húst. Amíg a hús sül, lereszeljük a répát, vastagabb szeletekre vágjuk a hagymát, és a pritaminpaprikát.
Ha a hús átsült kiszedjük, és a helyére tesszük a zöldségeket. Ha szükséges, még egy kis kacsazsír teszünk hozzá. Amikor a zöldségek már roppanósra sültek, hozzáadjuk a csírát és a kukoricát. Sózzuk, borsozzuk és visszatesszük a húsdarabokat is. Jól átforrósítjuk az egészet, és azonnal tálaljuk.








2013. február 22., péntek

Rusztikus sajtos-tejfölös lepény dagasztás nélkül








Micsoda reggeli volt! Jó zsíros, ahogy kell. :) Erre még Dr. Légrády Péter is elismerően biccentene, és azt mondaná: "na ez az, erről beszéltem, így kell ezt csinálni!"
Az alapötlet Illéskrisztől származik, hálás köszönet érte. Nála láttam meg tegnap a napfényes toszkán bagetteket, és bár más tésztával, más feltéttel, de én is dagasztás nélküli tésztával dolgoztam.
Amúgy nem szeretem a dagasztás nélküli kenyeret. Nekem túl lyukacsos, egyben túl tömény a tésztája. Jobban szeretem a kevésbé lyukacsos, ám mégis puhább, sokkal könnyedebb dagasztott kenyeret. Így lepényként viszont nagyon jól működött a dagasztás nélküli tészta, biztos, hogy fogok még csinálni. Férjnek is nagyon bejött, egy lepényt csomagoltam neki reggelire, egyet ebédre, de mindkettőt bevágta egyszerre.:)) A kisebb női gyomornak fél lepény is bőven elégséges. (Nekem legalábbis. De lehet, hogy másnak nem.:)

Tegnap az időjárásjelentésből csak annyit hallottam, amit akartam: jön a meleg. Ehhez képest reggelre már minden fehér volt a hótól. Férj bosszankodott egy kissé, hogy már megint havat kell lapátolnía. Vígasztaltam, hogy szerintem estére elolvad, hiszen jön a meleg. Ehhez képest már térdig ér a hó a kertben. Jó lehet, hogy túloztam, nekem csak bokáig ér, de a kutya már térdig süllyed benne. Mindenestere szerintem hóembert már ne csináljatok, mert állítólag vasárnap tényleg jön a meleg! Két napra meg minek egy hóemberrel vesződni...

Hozzávalók egy finom téli reggelihez:
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
350 g finom liszt
10 g só
10 g élesztő (vagy fél csomag szárított)
4 dl víz

8 ek tejföl
5 dkg felkockázott, és kisütött füstölt szalonna
10 dkg reszelt sajt

A vízbe belemorzsoljuk az élesztőt. A liszteket elkeverjük a sóval, és fakanállal elvegyítjük a lisztben a vizet. Nem kell dagasztani, csak keverjük el néhány mozdulattal. A tészta nem túl lágy, inkább kemény, de ha megkel, akkor lágy ragacsos massza lesz belőle.
Az edényt letakarjuk, és huzatmentes helyen 12 órára magára hagyjuk. Én este kevertem be a tésztát, így reggelre tökéletes volt.
A nyúlós, ragadós masszát egy erősen lisztezett felületre öntjük. A két hosszabb oldalát középig behajtjuk, majd félbehajtjuk az egészet. (mintha borítékot hajtogatnánk) Négyfelé vágjuk, és a darabok minden oldalát vastagon belisztezzük. Nagyjából téglalap alakúra nyomkodjuk szét a kezünkkel, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Mindegyiket megkenjük két evőkanál tejföllel, megszórjuk szalonnakockákkal, meglocsoljuk a szalonna zsírjával, majd befedjük a sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb.15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

2013. február 21., csütörtök

"Zsírdiéta"

Mivel az elmúlt napokban nagyon sok emailt kaptam a kacsazsíros poszt kapcsán, közzéteszem dr. Légrády Péter szempontjait az egészséges étkezéshez. Bár ez sok orvosnál, dietetikusnál még ma is kiverné a biztosítékot, én élő bizonyíték vagyok arra, hogy működik! Csak egy apró megjegyzés: Légrády doktor már 20 évvel ezelőtt is azt mondta, hogy a napi ötszöri étkezés helytelen az emésztés szempontjából.
A háziorvosom egészen az elmúlt évig folymatosan azt mondogatta nekem: egyen naponta ötször keveset. Tavaly aztán elment egy továbbképzésre, ahonnan úgy jött vissza, hogy a tudomány mai állása szerint mégis a napi háromszori étkezés a helyes...

1. Legyen bőséges a reggeli, tartalmazzon a jó emésztőrendszeri működéshez elegendő zsírt !
2. Legyen még egy kiadós étkezés a délután folyamán, szintén a jó működéshez elegendő zsírtartalommal !
3. A bőséges étkezésekhez fogyasszunk sok savanyúságot vagy savanyú italt és sok rostot, illetve gyümölcsöt!
4. Az édességet (desszertet) közvetlenül a nagy étkezések utánra időzítsük !
5. Legyen bőséges a napi folyadékfogyasztás (ásvány)víz, tej, gyümölcslé ajánlhatók, míg a cukrozott italokat, szörpöket kerüljük !
6. Legyen – ha szükséges – a vacsora kis mennyiségű: főleg fehérjéből álló, sok rosttal (salátával, gyümölccsel) – a lehető legkevesebb szénhidráttal és zsírral !
7. Ne eszegessünk (nassoljunk) a nagy étkezések között !
8. Gyümölcsöt bőségesen fogyasszunk, lehetőleg a két nagy étkezés után !
9. A legbőségesebb étkezés se legyen több, mint amennyi jólesik – fokozatosan térjünk át a nagyobb étkezésekre!
10. Ne vigyünk be a szükségesnél több kalóriát ! – ha pedig mégis, akkor a többletet mozgással, sporttal dolgozzuk le!
11. Bármely étel egymást követő napokon való fogyasztása csökkenti a kiváltott inger erősségét, (ez az epeműködésre utal) ezért változatosan étkezzünk !
12. Ha csak tojás-ételt eszünk, akkor az legalább három tojásból álljon! – de semmiképp se gyakrabban mint másnaponta!

2013. február 18., hétfő

A kacsazsírról még egyszer

A kacsazsíros poszt felkerült minden idők legnépszerűbb posztjai közé. Többen megkerestek emailban, hogy megkérdezték, hosszú távon is működik-e az első posztban leírt módszer.
Ezért úgy döntöttem beszámolok az elmúlt időszakról.
Szánom-bánom, de az elmúlt hónapokban felrúgtam a Légrády könyvben lefektetett alapszabályokat, miszerint a bőséges, kellőképpen zsíros reggelit és a valamivel kevésbé bőséges ebédet követően este már ne együnk semmit, vagy ha igen, az már mindenképpen zsírmentes legyen.
Visszatértem a rossz szokásaimhoz: elmaradt a reggeli, először 11 óra körül ettem, így az ebéd megint este 7 óra körülre tolódott ki. Az ok egyszerű: a férjem napközben az általam csomagolt szendvicseket eszi, és amikor hazajön este, akkor eszik főtt ételt. Szeretek vele együtt az asztalhoz ülni, így újra vacsoraidőben ebédeltem. Ennek következtében megállt a fogyásom. Nem híztam, de nem is fogytam tovább.
Egyetlen dolog nem változott: továbbra is igyekeztem relatíve sok kacsazsírt enni. Januárban úgy éreztem, hogy már a csökkentett adag pajzsmirigyhormon is túl sok, ezért önhatalmúlag teljesen abbahagytam a hormon szedését.
3 héttel ezelőtt került sor a háziorvosnál egy újabb vérvételre. Kicsit izgultam mi lesz, de az eredmények igen meggyőzőek lettek. A koleszterinem továbbra is jó, viszont a cukrom tovább csökkent: a normál felső tartományból lekerült normál középtartományba. Egyszóval tökéletes 4,4-et produkált.
Ennél is megdöbbentőbb, hogy egy hónap hormon-nemszedés után, a vérben levő pajzsmirigyhormon mennyisége tökéletes. Persze 3 havonta továbbra is ellenőrizni akarják, de egyenlőre minden oké, nem kell szednem a hormongyógyszert.
Még egy pozitív változás van. Évek óta kínlódok azzal, hogy télen-nyáron dagad a lábam. Nyáron jobban dagadt, de télen sem tudtam már hordani a kedvenc csizmáimat, mert nem ment bele a lábam. Ha még reggel sikerült is felhúznom, estére már szinte szétrepedt a lábamon, és a cipzár fájdalmas mély nyomot hagyott az ödémás lábszáramban. Tegnap tudatosult bennem, hogy ezen a télen gond nélkül felvehettem bármelyik csizmámat, mert abszolút nem dagad a lábam. Nagyon remélem, hogy ez nyáron is így marad, és végre elővehetem az évek óta hanyagolt szandálokat. A lábdagadás összefügg az alulműködő pajzsmiriggyel, így az eredményeim javulása fényében nem annyira meglepő, ami történt. A megdöbbentő az, hogy egyáltalán megtörtént. Nem vagyok orvos, fogalmam sincs, hogy zsírfogyasztás hogyan befolyásolja pozitív irányba a szervezetem működését, de a lényeg az, hogy működik. A sikerhez azonban szerintem szorosan hozzátartozik az is, hogy egy éve kerülök minden olyan ételt, amiben ízfokozó, tartósítószer, és egyéb adalékanyag szerepel. Úgy érzem az adalékanyagok elkerülése és a zsírfogyasztás együtt a kulcs.
Két hete újra visszaálltam a reggeli-ebéd-no vacsora kombinációra. Az eredmény éhezés nélkül mínusz 3 kg. Remélem nem leszek újra a rossz szokásaim rabja, és fegyelmezetten tudom tartani magamat az időpontokhoz. A következő kontrollvérvételnél újra beszámolok az eredményekről.



2013. február 14., csütörtök

Omlós csokis-narancsos keksz









Narancs és csoki megunhatatlan párosa finom omlós kekszben. Jól záródó dobozban néhány napig eláll, már ha nem fogy el azonnal. Ha tartós tejszínből készül a krém, akkor hűteni sem muszáj.

Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
2 ek hideg víz
2 narancs reszelt héja
krém:
1 dl tejszín
100 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 ek narancslikőr (elhagyható)

kenéshez: a tojás fehérje


A vajat apró kockákra vágjuk és a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy órát, de akár egy éjszakát is csücsülhet a hidegben. A pihentetett tésztát kb. fél centisre nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval vagy egy kis pohárral köröket szaggatunk ki belőle. Lekenjük a tojás fehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A tejszínt felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokoládét. Amikor elolvadt a csoki, simára keverjük és elkeverjük benne a narancslikőrt is. Jól lehűtjük, és ezzel a krémmel töltjük be a kihűlt kekszeket.


2013. február 12., kedd

Sült csokoládémousse citromos tejszínhabbal





Ajánlom mindazoknak, akik idegenkednek a mousse-ban a nyers tojástól. Azoknak, akik szeretik a habkönnyű, álomfinom csokis édességeket. Azoknak, akik tréningezni akarják magukat önfegyelem terén. (Azért sem eszem meg egyszerre az egészet.) Azoknak, akik el akarják kápráztatni a családjukat egy finom desszerttel. Végezetül minden csokirajongónak.

Az alapötletet Ízbolygó blogjáról lestem el, majd alaposan átgyúrtam és a saját ízlésemre formáltam.
A citromos tejszín nélkül elég tömény. A tejszínnel már könnyed, varázslatos ízű. Ez a mennyiség 4 nagyobb vagy 6 kisebb adagra osztható, de szerintem egy ebéd utáni desszertnek a kisebb adag is bőven elég.

Hozzávalók:
100 g étcsokoládé (nálam 50%-os)
60 g tejcsokoládé (nálam Milka)
2 ek kávé
80 g vaj
2 tojás
60 g cukor (ebből 10 g vaníliás cukor)
130 g tejföl

2 dl tejszín
1 csapott ek porcukor
1 citrom reszelt héja

A csokoládét a vajjal és a kávéval gőz felett felolvasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük 30 g cukorral, majd elkeverjük benne a tejfölt is. A maradék 30 g cukorral kemény habot verünk a tojásfehérjéből. Az olvadt csokoládét belekeverjük a tejfölös masszába, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét. Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk, és alufóliába csomagoljuk. Eloszlatjuk benne a csokis masszát. Egy tepsibe 2 ujjnyi meleg vizet öntünk, és ebbe állítjuk a tortaformát. 150 fokra előmelegített sütőben 15 percig gőzöljük. A kihűlt mousse-t néhány órára (vagy mégjobb ha egy egész éjszakára) hűtőbe tesszük.

Sütés előtt: (már ilyenkor hatalmas önfegyelemre van szükség, hogy ne nyalakodjuk el az egészet)
















Sütés után:


















A tejszínből félkemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, és keményre verjük. Belereszeljük a citromhéjat, és óvatosan elkeverjük benne. Tálalásnál még egy kis citromhéjat reszelhetünk rá.






2013. február 11., hétfő

Pirított burgonya répával és kínai kellel





Már nem számolom hányadik isiász döntött le a lábamról múlt hétfőn. A héten nem is volt kedvem a gépet bekapcsolni, mert egyrészt fekve macerás írni, másrészt a fájdalomcsillapítóktól totál kába voltam. Ma már tudok gyógyszer nélkül létezni, és bár még fáj, rövid ideig azért már tudok ülni-állni. Gondoltam a gyógyulás jeleként posztolok egy isiász előtt készült nagyon finom köretet ami önmagában, zöldséges egytálételként is megállja a helyét. A kínai kel nagyon finom sütve, mostanában nagy kedvencünk lett. Legtöbbször akkor készítem ezt az ételt, ha van egy kis maradék sült hús, amit apróra tépkedek, és a végén összeforgatom a sült zöldségekkel, így pillanatok alatt elkészül az ebéd. De akár egy egyszerű rántott hús mellé is el tudom képzelni ezt az ízvilágot.
Amúgy is szeretem a gyorsan elkészíthető serpenyős egytálételeket, de a közeljövőben több ilyet is fogok posztolni. Egyrészt tele a fejem ötletekkel, másrészt isiászból gyógyulgatva még csak villámgyors főzésekre vagyok képes...

Hozzávalók:
80 dkg krumpli
40 dkg kínai kel
30 dkg sárgarépa
fél póréhagyma (ez most kimaradt, de általában teszek bele)
2 ek szójaszósz
2 ek balzsamecet
1-2 ek kacsazsír
só, bors

A krumplit kockára vágom, a répát lereszelem, és a kínai kelt felszeletelem. Egy serpenyőben felmelegítem a kacsazsírt, és rádobom a krumplit. Lefedve, alacsony lángon sütöm/párolom. Amikor félig megpuhult, hozzáadom a répát és a kínai kelt. (Ha van póréhagyma, azt is.) Sózom, borsozom, aláöntöm a szójaszószt és a balzsamecetet. Jól átforgatva együtt pirítom tovább néhány percig még lefedve, utána pár percig fedő nélkül.

2013. február 4., hétfő

BBQ oldalas zöldségekkel töltött grillkenyérrel






Az oldalas szerintem grillkenyérrel a legfinomabb. Lehet ezen vitatkozni velem, de meggyőzni senki nem tud az ellenkezőjéről. :) Pláne ha az a grillkenyér egy kis maradék szalonnazsírban sült, és jól meg van tömve zöldségekkel. Ez esetben még az oldalasomról is képes vagyok lemondani a férj javára, pedig igazán finom darab lett...
A grillkenyeret a jól bevált hamburgerzsömle tésztájából készítettem, ami igazán sokoldalú tészta, így nagyon finom a belőle készülő grillkenyér is.

Hozzávalók: (6 adag)
1 kg oldalas
BBQ szósz: recept itt (annyi különbséggel, hogy most a kóla kimaradt belőle)
egy adag hamburgerzsömle tészta:
(430 g liszt, 2,5 dl víz , 1 tk cukor, 30 g olívaolaj, 1 tojás, 10 g só, 20 g friss élesztő )
1 kaliforniai paprika, fél kígyóuborka, fél póréhagyma, 1 fehérretek  (vagy bármilyen zöldség ízlés szerint)
zsiradék a sütéshez


Az oldalast feldaraboljuk hat részre, sózzuk, és vastagon bekenjük minden oldalát a BBQ szósszal. Egy kisebb tepsit kikenünk kacsazsírral, vagy meglocsoljuk némi olívaolajjal. Beletesszük a húsdarabokat, és alufóliával lefedve 140 fokon sütjük, amíg teljesen megpuhul. Ekkor levesszük a fóliát, a hőmérsékletet felvesszük 200 fokra és néhányszor átforgatva az oldalast, -átkenegetve a lecsöpögött szósszal- mindkét oldalát pirosra sütjük.

A tészta hozzávalóiból lágy, rugalmas tésztát dagasztunk, és lefedve meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
A megkelt tésztát hatfelé osztjuk, és mindegyik adagot palacsintasütő méretűre nyújtjuk. Egy teáskanálnyi szalonnazsíron vagy kacsazsíron mindkét oldalát palacsintasütőben megsütjük. (Ha a tészta hólyagosodik, akkor kell megfordítani.)
A fel nem használt tésztát 1-2 napig tudjuk tárolni a hűtőben.

A grillknyereket tetszés szerint megkenhetjük tejföllel, vagy maradék BBQ szósszal, az egyik felére ráhalmozzuk az uborkagyalun lereszelt zöldségeket, enyhén megsózzuk, és ráhajtjuk a tészta másik felét. Az oldalas mellé tálaljuk.






2013. február 2., szombat

Zöldségeken párolt göngyölt császár







Végre van netem! Két hét várakoztatás után megkönyörült rajtunk a T-Home, és átkötötték a szolgáltatást.
Hálás vagyok az öcsémnek, hogy ez idő alatt nem hagyta magára a blogot, és fantasztikus finomságokat posztolt, aminek mindegyikéből volt szerencsém enni. Jó is egy ilyen öccs a háznál. :))
Na de akkor jöjjön az első recept az új konyhából, ami igazából nem is új, mert amíg a nővéremék laktak itt, addig is heti rendszerességgel sürögtem-forogtam, főzőcskéztem itt.

Próbálom rávenni a nővéremet, hogy hagyjanak fel a felvágottak fogyasztásával, és helyette készítsen szendvicsbe való húsokat ő is. Azt mondja, hogy unalmas mindig sült húst enni. Nos, én bebizonyítom neki, hogy a húsokat annyi variációban lehet elkészíteni, amit lehetetlen megunni. Most éppen csodaszép göngyölt császárt vettem akciósan a Sparban. Először valami ropogós sültet terveztem belőle, de ahogy nézegettem a szép formáját szinte kiáltott, hogy felvágottat készítsek belőle. Így is tettem, és abszolút nem bántam meg. Nagyon vékonyan fel lehet szeletelni, az íze meg valami csoda. Szétomlik a szájban, mintha puha pástétomot ennénk. A munka vele maximum 10 perc, úgyhogy a testvérem sem hivatkozhat arra, hogy nincs ideje elkészíteni…

Hozzávalók:
1 kg göngyölt császár
25 dkg hagyma
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, kakukkfű
1 ek kacsazsír
0,5 l víz (vagy húsleves)






A kacsazsírral kicsit kikenjük az edényt, és ráhalmozzuk a durvára vágott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük majorannával és kakukkfűvel. A húst is bedörzsöljük sóval, a zöldségágyra fektetjük és felöntjük vízzel. Lefedve alacsony lángon pároljuk, amíg a hús teljesen megpuhul. Közben időnként megforgatjuk (20-30 percenként), hogy minden oldalon egyformán érintkezzen a zöldségekkel, és jól magába szívja az ízüket. (Nem néztem pontosan az időt, de kb.1,5-2 óra alatt lett kész.)
A húst kivesszük, és a visszamaradt zöldségekről elforraljuk a vizet. A zöldségeket összeturmixolva szendvicskrémként használhatjuk a hús mellé, de egyfajta gulyáskrémként használhatjuk levesekhez, pörköltekhez is.