Egy igazán könnyed, frissítő torta, rengeteg egészséges joghurttal és dióval. A férjem nemrég hozott a közeli cukrászdából néhány szelet tortát, és az egyiknek nagyon finom diós piskótája volt. Ezt a piskótát szerettem volna valahogy rekonstruálni. Szerénytelenül jegyzem meg, hogy sokkal jobb lett mint a cukrászdából származó torta piskótája. Nem tudtam, hogyan fog harmonizálni a hozzá álmodott joghurtos krémmel, de a végeredmény nagyon ütős lett. Férjnek annyira ízlett, hogy azt mondta, legyen ez a következő ország tortája...:)
Hozzávalók a piskótához: (20 cm-es tortaformához)
2 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg dió
5 dkg joghurt
5 dkg olaj
1 tk vanília esszencia
2 tk sütőpor
Krém:
30 dkg görög joghurt (elkészítése itt)
2 dl tejszín
8 dkg porcukor
1 tk vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
0,3 dl tej (3 ek) + 2 tk zselatin (vagy egy csomag zselatinfix)
Tetejére:
150 g Tej vagy félédes csoki
0,5 dl tejszín
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, és a vaníliaesszenciát. A sütőport elkeverjük a liszttel, és hozzászitáljuk a masszához. A diót egy zacskóba tesszük, és sodrófával apróra törjük.
(Ne daráljuk, maradjon darabos!) Belekeverjük a tésztába, és az egészet kivajazott, kilisztezett 20 cm-es tortafomába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (Ha a beleszúrt tűre, fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta, akkor van készen.) A piskótát a formában hagyjuk kihűlni.
A joghurtot kikeverjük a porcukorral, a vaníliaesszenciával és belereszeljük a citrom héját. A tejben elkeverjük a zselatint, és alacsony lángon addig melegítjük, amíg a zselatin teljesen feloldódik. (Forrnia nem szabad.) A felolvadt zselatint a joghurthoz keverjük. A tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan hozzáforgatjuk a joghurthoz. A piskótát kettévágjuk. Az alját visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a krémet, és befedjük a másik piskótalappal. Néhány órán keresztül (még jobb ha egy egész éjszakán át) a hűtőben dermesztjük.
A csokit egy fém tálba tördeljük, és a tejszínnel együtt gőz fölött felolvasztjuk. Rácsorgatjuk a torta tetejére, és visszatesszük a hűtőbe, amíg a csokoládé megdermed.
16 megjegyzés:
Sosem gondoltam, hogy a dió és a joghurt jól el vannak együtt. A képeid meggyőztek. Fenomenális!
Nagyon jól néz ki. :) Van is itthon minden hozzávaló, azt hiszem elkészítem. :)
Köszönöm. :)
Én sem, amíg ki nem próbáltam...:)
Remélem nálatok is olyan siker lesz, mint nálunk! Majd írd meg! :)
Ha ez lesz a következő ország tortája, én leszek az első rajongója! Totálisan el tudom képzelni a dió és joghurt harmónikusan egymásba olvadó ízét! Remek párosítás:)
Eszméletlen jó lett! :)
Kapsz egy szavazatot tőlem is a következő ország tortájára, nagyon guszta! :) Látszik, hogy mennyire könnyű a diós piskóta, biztosan nagyon fincsi a joghurtos krémmel! :)
Köszönöm! :) Valóban nagyon könnyed a piskóta is, és nagyon jól harmonizál a krémmel. Na meg a csokival a tetején...:))
Azért ország tortájának túl egyszerű lenne, de tényleg nagyon finom! :)
Köszönöm! :)
Hát éppen most kezdenék egy léböjt kúrát. :-) Ez merénylet! :-)
Én azzal várok még, amíg olcsóbb lesz a zöldség. De Nelli, le kell turmixolni, és akkor máris léböjt...:))
Nagyon brutális, isteni lehet, annyira puhának és szaftosnak látszódik, ez is kipróbálandó:) Szerintem is lehetne az ország tortája, én szavaznék rá:)
Szerintem is jobb a házi készítésű piskóta, mert legalább tudjuk mit is teszünk bele.A joghurtos sütiket én is előnyben részesítem. Nagyon finom lehet:)
Igen, én is mindenből jobban szeretem a házit. De nem bánom, ha a férjem néha megfordul a cukrászdában is, legalább ötleteket meríthetek azokból a sütikből. :)
Tényleg puha szaftos volt, és a joghurttal együt...hmmmmm...:))
Megjegyzés küldése