Próbáltatok már egyetlen picurka tojás fehérjéből kemény habot verni? Piszkosul nehéz. Ráadásul a két napja hűtőben tanyázó fehérje nagyon nehezen akart felverődni. Teljesen nem is sikerült neki. De a zseni nem hagyta magát. Néha felülkerekedett bennem józanság, amely azt bizonygatta, hogy ez a picurka fehérje tökéletes lenne arcpakolásnak. (És tényleg. A fehérje csodálatosan kisimítja az arcbőrt. Ha még nem próbáltátok, tegyétek meg.) De a zseni csak verte tovább a fehérjét, majd hirtelen mozdulattal két evőkanál porcukrot is zúdított mellé. Annyi az arcpakolásnak. Itt már nem volt megállás, és egy evőkanál csokis sűrített tej cuppant a hab közepén. A zseni pálcikát ragadott, és körkörös mozdulatokkal eldolgozta a csokis masszát a habban. Sütőpapírral bélelt tepsire teáskanállal pici, helyes halmokat rakott. Mivel pont akkor készült el a kenyér, a sütő kb. 200 fokos volt. Józanság azt mondta, hogy kapcsoljuk le végre a sütőt, hagyjuk csak száradni a habcsókokat, és menjünk aludni. Majd hozzátette, hogy reggelre úgyis egy összefolyt, összeaszott, ragacsos valami lesz belőle. Zseni bizonygatta, hogy jó lesz. Reggel aztán kiderült, hogy józanságnak lett igaza. Zseni szomorúan ingatta a fejét: Na, ma se posztolunk semmit. Józanság azt felelte: de igen. Posztolunk. Mindenkinek meg kell tudnia végre, hogy te nem tudsz főzni. A főzéshez józanság kell. Zseni még motyogott valamit arról, hogy a zsenik viszik előre a világot, meghogy kisérletezés nélkül soha nem születne semmi új, de józanság arcát látva picire húzódott össze, és eltűnt a csigaházában. Józanság sóhajtott nagyot, és mivel ételt nem dobunk ki, befalta a puha, löttyedt, ámde jóízű csokis maszatokat.
(Azért ennek a történetnek lehet hogy mégegyszer nekifutok rendesen felvert, friss tojásfehérjével is.)
14 megjegyzés:
Egészségedre, ha már így megdolgoztál vele!Voltam már úgy én is hogy ráfáztam a spórolós énemre, az hogy semmit nem kidobni!:-)Az agyam nekem is éjjel szokott forogni kellő tendülettel ha felébredek és nem tudok aludni, de azért már olyankor én nem megyek ki a konyhába.Férjuram megijedne azt hinné valami bajom van?:-))
Van ez így néha, hogy semmi sem jön össze. Különösen ha az ember s.o.s. maradékhasznosításra adja a fejét. A lényeg hogy azért jóízű volt az eredmény :)
Nálam is az éjszakák a kritikusak. De én ki is megyek a konyhába, és általában ilyenkor csinálom a legnagyobb hülyeségeket...:))
Hát, az ízével nem volt baj.:))
Sajnos néha nem hallgatunk, még saját magunkra sem. Én is jártam már hasonlóképp de azért végig vittem a receptet, csak azért is!
Ételt én sem dobok ki:) Nekem is volt már sok ilyenen, már készítés tudtam, hogy balul sül el, mégis azt gondoltam, nekem majd sikerül:) A tojásfehérjéket én most egy jégkocka tartóban fagyasztom, így egyenként is bele lehet tenni, csak meg kell jegyezni, hogy nem víz van benne:)
Hogy Te milyen jókat írtál! :-)
Mert hajtja az embert a belső "zseni".:))
Nem tudom, azt hiszem legközelebb inkább az arcomra kenem. :))
Az elfuserált dolgokról jobban lehet írni, mint a jókról. A jól sikerült dolgokban nincs semmi vicces. Így meg mulatok magamon is :)
Jó volt olvasni... Jókat kuncogtam. Lám, akkor nem vagyok egyedül, aki bevallja a botlásokat. :O)
Már jártam így én is a hűtőben pihent tojásfehérjével. Ha áll egy napot is, nem lehet kemény habbá verni.Nem az egy darab volt a hiba, hanem az, hogy állt.
No de így tanulunk:-) legközelebb friss fehérjékből finom lesz a habcsók.:-)
Tudtam én, hogy az öregedő fehérjéből maximum macaront lehetne csinálni, de magamnak sem akartam hinni. :)
Ó, ha mindent bevallanék...:)))
Megjegyzés küldése