2012. szeptember 30., vasárnap

Csokoládés répatorta





Az egyedüllétem miatti letargiámból kimozdított egy felkérés: október elejétől 4 héten keresztül a Like Magazinban lesznek láthatóak a receptjeim. Az újság minden csütörtökön jelenik meg, és minden számban 3 receptet olvashattok tőlem. A magazinnak készült ez a répatorta is, amit a családom közreműködésével pillanatok alatt eltüntettünk.

Hozzávalók:
200 g reszelt répa
2 tojás
180 g cukor
180 g liszt
150 ml olaj
40 g kakaó
1 tk vaníliaesszencia (vagy vaníliás cukor)
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
fél kk gyömbér
fél kk fahéj
egy narancs reszelt héja
tetejére:
200 g tejcsokoládé
1 dl tejszín
1 ek narancslikőr (elhagyható)
csipet kardamom (elhagyható)

A tojást habosra keverjük a cukorral, beletesszük a vaníliát és elkeverjük benne az olajat is. A száraz összetevőket összekeverjük és hozzáadjuk a tojásos masszához. Belekeverjük a répát, és kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza, akkor elkészült. 30 perc elteltével nézzünk rá gyakrabban nehogy túlsüljön, mert akkor száraz lesz. A megsült süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felforraljuk a narancslikőrrel. Lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokoládét. Hagyjuk magára, amíg a csoki elolvad. Ha már teljesen felolvadt, simára keverjük és beleszórjuk a kardamomot. A kihűlt tortát átkenjük a csokoládé felével, és rövid időre a hűtőbe tesszük, amíg kicsit megdermed. (Mélyhűtőbe téve felgyorsíthatjuk a folyamatot.) A tortát átkenjük a maradék csokoládéval. Ha közben az is túlságosan megdermedne, gőz felett olvasszuk fel újra. Az elkészült tortát tálalásig tartsuk a hűtőben.






2012. szeptember 24., hétfő

Sárgarépás röszti újhagymás tejföllel






Írtam már, hogy a férjem külföldi munkája miatt most egyedül vagyok, és így nincs sok kedvem magamnak főzni.
Ha már nagyon éhes vagyok, összedobok valami villámgyors ételt, így született ez a répás röszti is. A sült répa amúgy is nagy kedvencem, ebben a formában meg annyira finom, hogy a héten már harmadszorra sütöttem meg.
Ez az egyszerű röszti lehet akár előétel, vagy gyors vacsora, de szaftosabb húsételek mellé tökéletes köret válhat belőle. Hagymás tejföllel egyenesen abbahagyhatatlan, úgyhogy magamnak csak mini adagokat csinálok, mert akár kevés, akár sok, addig eszem amíg van belőle.



Hozzávalók:
150 g reszelt répa
300 g reszelt krumpli
1 tojás
1-2 ek liszt
só, bors
kevés zsiradék a sütéshez

3 dl tejföl
1-2 szál újhagymának a zöld szára apróra vágva, vagy snidling









A krumplit és a répát összekevertem, beletettem a tojást és a lisztet. Sóztam, borsoztam és alaposan összeforgattam. Serpenyőben kevés kacsazsírt hevítettem. (A zsiradék ne legyen túl forró, inkább lassabban süljön, hogy a közepe ne maradjon nyers.) A zsírba evőkanálnyi adagokat tettem és mindkét oldalát ropogósra sütöttem.
A tejfölt picit megsóztam, és belekevertem az apróra vágott újhagymát.





2012. szeptember 20., csütörtök

Szilvás csirkemellcsíkok vörösborban







Ez az étel néhány hete készült, amikor a férjem még itthon volt, csak valahogy nem posztolódott.:) Még lehet szilvát kapni, úgyhogy gyorsan pótolom a hiányosságokat.

Hozzávalók:
1 csirkemell
12-14 db szilva
1/2 kk zsálya
1/4 kk majoranna
1/4 kk kakukkfű
1/4 kk őrölt gyömbér
csipet fahéj
1 kk só
bors
2 kk nádcukor vagy méz
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 dl vörösbor

A fűszereket összekevertem, és a vaj-olaj keverékén fél percig pirítottam, majd rádobtam a csirkemell csíkokat. Pirítottam 1-2 percig, amíg gyönyörű színe lett a fűszerektől, majd hozzáadtam a félbevágott szilvákat, és felöntöttem a vörösborral. Belecsorgattam a mézet, lejjebb vettem a hőmérsékletet, és addig pároltam, amíg a vörösbor besűrűsödött, és a hús teljesen megpuhult. Barnarizzsel tálaltam.


2012. szeptember 15., szombat

Sokhagymás francia burgonya






Az elmúlt héten többen is szemrehányást tettek nekem, hogy elhanyagolom az olvasóimat. Valóban, utoljára majdnem egy hónappal ezelőtt írtam. Hallgatásomnak egyszerűen az az oka, hogy egyedül maradtam. Én az a fajta nő vagyok, aki a főztömmel szeretek másoknak (elsősorban a férjemnek) örömet okozni, de saját magamnak nem szívesen főzök. Főzhetem a legfinomabb ételt is, ha evés közben nem látom a férjem elismerő arcát, az egész valahogy nem esik jól.
Magányom oka, hogy a férjem jelen pillanatban Svájcban dolgozik, és előreláthatólag az elkövetkezendő hónapokban kint is marad. Nehéz időszak ez mindkettőnk számára, hiszen az elmúlt 11 évben egyetlen alkalommal fordult elő, hogy két napig távol voltunk egymástól, és még azt is nehezen bírtuk.
Na de örökké nem élhetek kenyéren és vízen, ráadásul hetente kétszer elmegyek a testvéremnek segíteni a gyerekek körül, ilyenkor nekik főzök is. A nővérem és a férjem is bíztatott, hogy ne hanyagoljam el a blogomat, úgyhogy összeszedem magamat, és ha nem is posztolok minden nap, ígérem hogy sűrűbben fogok jelentkezni.
Ezt a krumplis köretet pénteken készítettem a nővéremnél, és igen nagy sikere volt. Egyszerű, és igen nagyszerű.:)




Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 púpos evőkanál liba/vagy kacsazsír
2 közepes fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
só, bors
petrezselyem a tálaláshoz







Egy teflon bevonatú lábosban megolvasztottam a zsírt. A hagymát apróra vágtam, és alacsony hőmérsékleten megfonnyasztottam. Hozzáadtam a zúzott fokhagymát, és feljebb vettem a hőmérsékletet. Az uborkagyalun vékonyra szeletelt krumplit a hagymás zsírba tettem, sóztam és borsoztam. Néhány percig pirítottam, közben többször átkevertem, hogy egyenletesen süljön. Visszavettem a hőmérsékletet, lefedtem az edényt, és addig pároltam, amíg meg nem puhult. Tálalásnál kevés petrezselyemmel szórtam meg.