Tavaly nyáron tettem el néhány üveg áfonyadzsemet. A többi dzsememhez hasonlóan ez is minimális cukorral készült, hogy a gyümölcs saját íze érvényesüljön. A túróval remekül harmonizál a savanykás áfonya, az élvezetet a ropogós levelestészta pedig csak fokozza. Egy kiadós leves után tökéletes második fogás lett belőle.
Hozzávalók:
1 csomag levelestészta
250 g túró
2 ek tejföl
1 kisebb tojás (vagy egy nagy fele)
70 g cukor
1 tk vanília esszencia
1 ek narancslikőr vagy 1 narancs reszelt héja
1 ek zsemlemorzsa
1 csapott ek kukoricakeményítő
6 tk áfonyadzsem
+ 1 tojás a kenéshez
Nekem óriás, XXL-es méretű tojásom volt itthon, így összesen 1 tojást használtam megosztva a túróhoz és a kenéshez.
A tojást kicsit felvertem, így könnyebb volt kettéosztani. A nagyobbik felét a túróhoz kevertem, a kisebbik felét félretettem. A túróhoz kevertem a tejfölt, a cukrot, a vaníliát, narancslikőrt, belekevertem a zsemlemorzsát és a keményítőt is. Félretettem.
A levelestésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam. Hat egyforma kockát vágtam belőle.
A kockákat félbehajtottam:
Bevágtam mindkét oldalát úgy, hogy a vége egybe maradjon:
Kihajtottam a tésztát:
Az egyik végigvágott felét áthajtottam a szembelevő oldalra:
Majd a másik felével megismételtem ugyanígy:
Megtöltöttem bőven túróval, és a közepére tettem egy nagy teáskanál áfonyadzsemet:
A maradék tojást kikevertem egy pici vízzel és megkentem a tésztát. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Porcukorral megszórva tálaltam.
6 megjegyzés:
Nagyon guszta,de beleharapnék!!
A túró és áfonya együtt, ráadásul leveles tésztába töltve...szerintem mennyei!:)
Azt a csudiba!:) De jól néz ki! Étvágygerjesztő!:)
Nagyon guszta lett!
Imádom az áfonyát meg a túrót is. Nagyon szuper ez a formázás:)
Tök jó ez a formázás, nagyon szép sütit lehet így kialakítani! Guszta, na! :o)
Megjegyzés küldése