Vettem egy pici csirkét sütni. Amikor meg akartam csinálni rájöttem, hogy ez fél fogunkra sem lesz elég. (Na jó, azért ez egy kicsit túlzás, de szerettem volna legalább két étkezést megoldani belőle, de erre esély nem volt a pipikét elnézve.) Hogy egy kicsit felhizlaljam, gondoltam, hogy betöltöm valamivel. Mivel én a májat nem szeretem, ezért a hagyományos májas töltelék szóba sem jöhetett, így azt találtam ki, hogy kolbásszal töltöm. És milyen jól tettem! A kolbásztól gyönyörű pirosra sült a csirke, és fantasztikus íze lett. A férjem pont akkor ért haza, amikor készen lett, és ő mondta, hogy az egész környéken érezni lehetett az illatát. Amikor belépett az ajtón, nagyon megörült annak, hogy az illat forrása a mi konyhánkban található.
Töltelék:
(A töltelék mennyiségét normál méretű csirke esetében duplázni kell!)
1 zsemle (vagy egy zsemlényi kenyérdarab)
1 fej hagyma
1 tojás
fél csomag petrezselyem
10 dkg parasztkolbász
só
bors
tej
vaj
1 kicsi csirke
só
bors
majoranna
olaj
A csirkét alaposan megmostam kívül-belül, és szárazra töröltem.
A zsemlét darabokra téptem, és beáztattam egy kis tejbe.
A hagymát apróra vágtam, kevés vajon üvegesre pirítottam, és hozzáadtam a felaprított petrezselymet. Kicsit átkevertem a hagymával, és lehúztam a tűzről.
A zsemlét kinyomkodtam, hozzákevertem a petrezselymes hagymát, és a tojást.
A kolbász nagyobb részét (kb. 7 dkg-ot) nagyon apróra vágtam, és hozzákevertem a töltelékhez.
Sóztam, borsoztam.
A csirke mellén levő bőrt óvatosan felemeltem és a töltelék harmadát benyomkodtam alá. A maradék tölteléket a csirke hasüregébe töltöttem, azután a bőrt összevarrtam, hogy sütés közben ne folyjon ki belőle, és a lábait is összekötöztem.
A csirkét kívülről enyhén megsóztam, borsoztam, és bedörzsöltem bőven majorannával. Egy ecset segítségével mindenhol vékonyan megkentem olajjal, és kisebb tepsibe tettem.
A maradék kolbászt vékonyan felkarikáztam, és rászórtam a csirkére.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 50 percig sütöttem. (Nagyobb csirkéhez több idő kellhet.)
Sülés közben néhányszor kivettem, és a kisülő kolbászzsírral átkentem a bőrét.
Az utolsó 10 percben megfordítottam a csirkét, hogy a hátán is szépen megpiruljon a bőr.
Megfőzött, majd kevés olajon átsütött parázsburgonyát ettünk hozzá.
6 megjegyzés:
Ennek nagyon finom ize lehetett a kolbasztol,szinte en is erzem az illatat. :)
Nagyon finom lehet az a kolbászos töltelék. Mentem (ezt is), köszönöm. :)))
Hú ez nagyon finom lehet!
Hát nem azért, de ez tényleg nagyon finom volt...:))
A fotóra nézve- először a csirke lakott jól a parasztkolbásszal :D Nagyon jó ötlet volt, illatos, zamatos töltelékes és laktató!
Köszi Vicuska! :)
Megjegyzés küldése