Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 22., hétfő

Cointreau-s csirke tejfölös-hagymás bulgurral






Vessetek meg, de most így 30 évesen (+10 év, csak hogy néz már ki az, hogy 40? :) vettem életemben először Cointreau likőrt...
Miért nem vettem eddig? Mert alkoholt én kizárólag sütéshez-főzéshez használok, (azt is csak ritkán) és a Cointreaut túl drágának találtam ahhoz, hogy évente egyszer-kétszer pepecseljek belőle valami édességet, és egyébként meg csak ott álljon a polcon.
Miért vettem akkor most? Mert a bolti ár töredékéért sikerült hozzájutnom. Az öcsém jelenleg egy német hajón szakácskodik, és az alkalmazottak nagyon kedvezményesen tudnak maguknak és családtagjaiknak italokat vásárolni.
Nem mondom, hogy innentől kezdve csak alkoholos ételeket, süteményeket fogok gyártani, de az biztos, hogy többször fognak előfordulni, mint idáig.

Na de visszatérve a Cointreau-hoz. Először azt gondoltam, hogy ezt az erős narancsaromájú italt csak  édességekhez fogom felhasználni, de ma leküzdhetetlen vágyat éreztem arra, hogy a sültcsirkéhez is kipróbáljam.
Nem lett nagyon intenzív narancsos íze, ahhoz többet kellett volna hozzá használnom, de így is nagyon finom lett, a bőre az alkoholtól egyszerűen gyönyörűre sült, és kellemesen érződött rajta a fűszerek és narancs aromája.

Hozzávalók:
4 db csirkecomb
2 evőkanál olaj
2-3 evőkanál Cointreau likőr
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál méz
citrombors
zsálya


A csirkecombokat megmostam, megtöröltem, sóztam, borsoztam, és megszórtam szárított zsályával.
Az olajat összekevertem a mézzel, likőrrel citromlével, és egy ecset segítségével bekentem vele a combok mindkét felét.
Egy jénai tálba fektettem a combokat, és lefedve előmelegített sütőbe tettem.
180 fokon sütöttem addig, amíg a hús meg nem puhult, és közben többször átkentem a likőrös keverékkel.
Amikor a hús már kellően puha volt, levettem a fóliát, a maradék pácot rákentem a tetejére, kissé megemeltem a hőmérsékletet, és pár perc alatt pirosra sütöttem.

Hozzávalók a körethez:
40 dkg bulgur
8 dl víz
2 nagy fej hagyma
3 dkg mangalicaszalonna
3 dl tejföl
só, bors

A bulgurt felöntöttem a vízzel, megsóztam, felforraltam, majd lehúztam a tűzről. Lefedtem, és hagytam, hogy a bulgur magába szívja a vizet.
A szalonnát apróra vágtam, zsírjára sütöttem, majd megfonnyasztottam rajta a felszeletelt hagymát.
Beleöntöttem a tejfölt, sóztam, borsoztam, majd hozzákevertem a bulgurt is.



4 megjegyzés:

Éva írta...

Te aztán tudod hogy mi a jó? Nagyon gusztusos lett a csirkecomb és a köret is igen jól néz ki ! Kár hogy az ízéről nem tudok most nyilatkozni, de feltételezem, hogy igen finomra sikeredett!:))

Csiperke írta...

Hát bizony nagyon finom lett! Alig lehetett abbahagyni...:)

Adél írta...

Nálad mindig olyan guszták a sült csirke combok,szárnyak.

Csiperke írta...

Köszönöm Aleda!