A finomsághoz persze hozzájárult az is, hogy gyönyörű, tökéletesen hibátlan és nagyon jó ízű epret sikerült vásárolnunk a piacon. Egyenlőre 5 kg-ot tettem el, de jövő héten jön az újabb adag.
A befőttes üvegeket nem szoktam kifőzni. Alaposan elmosogatom, majd 1-2 ujjnyi vizet teszek az üvegekbe, és hármasával-négyesével 5 percre a mikróba teszem. Nem használok befőzőfóliát, sem szalicilt, és nem dunsztolom a lekvárokat. Évek óta így csinálom, de még soha egyetlen lekvárom sem romlott meg.
Hozzávalók:
5 kg eper
80 dkg gyümölcscukor
3 db citrompótló (vagy egy késhegynyi citromsav)
2 cs 3:1 dzsemfix
Az eperről eltávolítottam a szárát, és alaposan megmostam. Viszonylag nagy szemek voltak, ezért négyfelé vágtam, és ráöntöttem a cukrot. Egy napig állni hagytam, majd leöntöttem a levét. (A léből szörp készült) Az eperhez kevertem a dzsemfixet, az összetört citrompótlót, és feltettem főni. Amikor felforrt, még kb 3-4 percig főztem. Megtöltöttem a befőttes üvegeket, rácsavartam a tetejét, és fejre állítottam. 5 perc után vissza lehet fordítani, de én így szoktam kihűteni, utána mehet a helyére.
10 megjegyzés:
Csábító!Már én is tervezem :-)
Azt a micsoda színe van! Szemet gyönyörködtető!
:))
Még sose lett ilyen szép színű a lekvárom, nem is tudom, hogy ez hogy lett ennyire piros :)
Ma én is főztem megint 6 kg-ból :-) egyik felébe rebarbarát is tetten
Azóta én is még 10 kg-ból. Jövő héten talán utoljára még egyszer ennyit veszek. Nem tudjuk megunni...
Elhiszem! Mi sem! Jól vagy?
Az eperlekváron kívül fájdalomcsillapítókon élek. De ezt az apróságot leszámítva, jól. :)
Délután csinálom! :))))
Szia érdekelne a szörp receptje is.:)
Megjegyzés küldése