Keresés ebben a blogban

2014. május 18., vasárnap

Darabos eperlekvár gyümölcscukorral






Itt az eperszezon, és elkészült az első adag eperlekvár. Most egy kicsit másképp csináltam, mint szoktam, és ez lett életem legfinomabb eperlekvárja. Koncentrált eperíz, ami csak pont annyira édes, amennyire kell.
A finomsághoz persze hozzájárult az is, hogy gyönyörű, tökéletesen hibátlan és nagyon jó ízű epret sikerült vásárolnunk a piacon. Egyenlőre 5 kg-ot tettem el, de jövő héten jön az újabb adag.

A befőttes üvegeket nem szoktam kifőzni. Alaposan elmosogatom, majd 1-2 ujjnyi vizet teszek az üvegekbe, és hármasával-négyesével 5 percre a mikróba teszem. Nem használok befőzőfóliát, sem szalicilt, és nem dunsztolom a lekvárokat. Évek óta így csinálom, de még soha egyetlen lekvárom sem romlott meg.

Hozzávalók:
5 kg eper
80 dkg gyümölcscukor
3 db citrompótló (vagy egy késhegynyi citromsav)
2 cs 3:1 dzsemfix

Az eperről eltávolítottam a szárát, és alaposan megmostam. Viszonylag nagy szemek voltak, ezért négyfelé vágtam, és ráöntöttem a cukrot. Egy napig állni hagytam, majd leöntöttem a levét. (A léből szörp készült) Az eperhez kevertem a dzsemfixet, az összetört citrompótlót, és feltettem főni. Amikor felforrt, még kb 3-4 percig főztem. Megtöltöttem a befőttes üvegeket, rácsavartam a tetejét, és fejre állítottam. 5 perc után vissza lehet fordítani, de én így szoktam kihűteni, utána mehet a helyére.






10 megjegyzés:

Nelli írta...

Csábító!Már én is tervezem :-)

Blogkonyha írta...

Azt a micsoda színe van! Szemet gyönyörködtető!

Csiperke írta...

:))

Csiperke írta...

Még sose lett ilyen szép színű a lekvárom, nem is tudom, hogy ez hogy lett ennyire piros :)

Nelli írta...

Ma én is főztem megint 6 kg-ból :-) egyik felébe rebarbarát is tetten

Csiperke írta...

Azóta én is még 10 kg-ból. Jövő héten talán utoljára még egyszer ennyit veszek. Nem tudjuk megunni...

Nelli írta...

Elhiszem! Mi sem! Jól vagy?

Csiperke írta...

Az eperlekváron kívül fájdalomcsillapítókon élek. De ezt az apróságot leszámítva, jól. :)

Névtelen írta...

Délután csinálom! :))))

Névtelen írta...

Szia érdekelne a szörp receptje is.:)