2012. szeptember 30., vasárnap

Csokoládés répatorta





Az egyedüllétem miatti letargiámból kimozdított egy felkérés: október elejétől 4 héten keresztül a Like Magazinban lesznek láthatóak a receptjeim. Az újság minden csütörtökön jelenik meg, és minden számban 3 receptet olvashattok tőlem. A magazinnak készült ez a répatorta is, amit a családom közreműködésével pillanatok alatt eltüntettünk.

Hozzávalók:
200 g reszelt répa
2 tojás
180 g cukor
180 g liszt
150 ml olaj
40 g kakaó
1 tk vaníliaesszencia (vagy vaníliás cukor)
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
fél kk gyömbér
fél kk fahéj
egy narancs reszelt héja
tetejére:
200 g tejcsokoládé
1 dl tejszín
1 ek narancslikőr (elhagyható)
csipet kardamom (elhagyható)

A tojást habosra keverjük a cukorral, beletesszük a vaníliát és elkeverjük benne az olajat is. A száraz összetevőket összekeverjük és hozzáadjuk a tojásos masszához. Belekeverjük a répát, és kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza, akkor elkészült. 30 perc elteltével nézzünk rá gyakrabban nehogy túlsüljön, mert akkor száraz lesz. A megsült süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felforraljuk a narancslikőrrel. Lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokoládét. Hagyjuk magára, amíg a csoki elolvad. Ha már teljesen felolvadt, simára keverjük és beleszórjuk a kardamomot. A kihűlt tortát átkenjük a csokoládé felével, és rövid időre a hűtőbe tesszük, amíg kicsit megdermed. (Mélyhűtőbe téve felgyorsíthatjuk a folyamatot.) A tortát átkenjük a maradék csokoládéval. Ha közben az is túlságosan megdermedne, gőz felett olvasszuk fel újra. Az elkészült tortát tálalásig tartsuk a hűtőben.






14 megjegyzés:

  1. De jó csokis torta! A répa jól elbújt benne! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért élőben itt-ott kipiroslott a répa is belőle...:)

      Törlés
  2. Ez csodálatos. Szerintem ha apukámnak is megfelel ezt készítem neki szülinapjára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereti az ilyen fűszeresebb süteményket, akkor biztos ízleni fog neki!

      Törlés
  3. Finom lehet:)és nincs letargia!!! Légy erős, mert a távollét csak erősíti a kapcsolatot. Saját tapasztalatom.
    Üdv: Juditka

    VálaszTörlés
  4. Tipikus! Letargiás és sütit süt! :-)) Nálam bevált, remélem Neked is segít!!!! Vajon muffin formában is megállná a helyét, Csiperke?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muszáj volt. Ráadásul a jövő heti receptek mind csak édességek lesznek! :))
      Tuti működik muffin formában is. Eredetileg én is abban akartam sütni, csak a torta valahogy könnyebben fotózható. Persze muuffinként valamivel hamarabb megsül..

      Törlés
  5. A répatorta nagy kedvencünk, így csokisan is imádná a család, irtó jól néz ki. Gratulálok a magazinhoz, bár sajnos nem ismerem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy új magazin, csak néhány hónapja jelent meg először.

      Törlés
  6. Megsütöttem, nagyon finom, a legjobb répatorta, amit eddig készítettem... mindenkinek nagyon ízlett és még 2 nap múlva is friss volt, nagyon köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés