A recept Pol Martin kitűnő szakácskönyvéből származik. A szakácskönyvet én vettem anyukámnak 15 évvel ezelőtt, de soha nem használta, úgyhogy elhoztam tőle és most én mazsolázgatok belőle. Még csak néhány ételt késztettem el a 450 recept közül, de idáig mindegyik nagyon finom volt.
Ennek a csirkés ételnek a különlegessége a fűszerezésében rejlik. Egyszerű, mégis nagyon finom.
Többféle körettel készítettem már (zöldséges bulgur, párolt zöldségek,stb.), de szerintünk ez a változat a legfinomabb. Most csirkemellel csináltam, mert nem volt kedvem combokat csontozni. Bár az eredeti recept is csirkemellet ír, a szaftosabb combból egy picinykét finomabb.
Én nem tudok olyan tálalást prezentálni, mint az előző bejegyzésben az öcsém, meg különben is ez az étel nem túl fotogén, így csak a wokban kaptam le.
Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkecomb (vagy 1 egész csirkemell)
1/2 kiskanál cayeni bors
1/2 kiskanál piros paprika
1/2 kiskanál zsálya
1/2 kiskanál fehér bors
1/4 kiskanál őrölt gyömbér
1/4 kiskanál fekete bors
1/4 kiskanál kakukkfű
1 kiskanál oregánó
2 evőkanál olívaolaj
1 dl húsleves (vagy víz)
2-3 evőkanál szójaszósz
0,5 kg krumpli
1 nagy lilahagyma
1 evőkanál balzsamecet
kókuszzsír, libazsír vagy olaj a sütéshez
A csirkét csíkokra vágjuk, a fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beleszórjuk a fűszereket és fél percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a csirkét, enyhén megsózzuk és fehéredésig pirítjuk.
Felöntjük a húslevessel és puhára pároljuk. (Ha combból csinálom, fedőt is teszek rá, ha mellből, akkor nem kell a fedő.)
A húst zsírjára sütjük, beleöntjük a szójaszószt és még egy percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről.
A krumplit vékony hasábokra vágjuk és wokban, kis adagokban megsütjük. A zsiradékot kiöntjük a wokból. (A továbbiakban elég annyi zsiradék, ami a wok oldalán maradt.)
A lilahagymát felkarikázzuk, és a wokban megfonnyasztjuk. Egy evőkanál balzsamecetet öntünk alá, sózzuk és hozzáadjuk a csirkehúst. Átforgatjuk a hagymával, majd hozzákeverjük a sült krumplit is.
Bár az eredeti recept nem tartalmazza ezt a hozzávalót, én a húst meg szoktam szórni egy csipet fahéjjal is, miután belekevertem a szóját. Különlegesen finom lesz tőle!