2011. december 17., szombat

Meggyes diógolyók csokival





Kicsit bajban vagyok. Ajándékba csináltam ezeket a golyókat, de muszáj volt megkóstolnom, hogy valóban alkalmas-e ajándékozási célokra. Nem bírtam leállni vele, és már vagy tízet megettem.:(( Nesze neked fogyókúra! Mostmár eldugtam, hogy megmaradjon karácsonyig...
Sajnos már megint nem tudtam normális fotót csinálni így este, holnap meg már nem akarom elővenni, mert nem bízom magamban.
Ha diabetikus csokival készítjük, akkor cukorbetegek is fogyaszthatják. Egyébként ebből az adagból kb. 60 golyó lett...

Hozzávalók:
40 dkg darált dió
18 dkg gyümölcscukor (vagy 20-22 dkg porcukor)
20 dkg 70%-os étcsokoládé
2 tojásfehérje
1 kis üveg meggydzsem
0,5 dl bonbonmeggy likőr

300 g csokoládé a bevonáshoz (én 200 g tejcsokit és 100 g 70 %-os étcsokit használtam)

A tojást gőz felett felvertem a cukorral. Nem kell kemény habnak lennie, az a lényeg, hogy a gőz hőkezelje.
A csokoládét szintén gőz felett felolvasztottam a likőrrel, és hozzákevertem a tojásfehérjéhez.
Az egészet összedolgozzuk a dióval, és annyi meggydzsemmet teszünk hozzá, hogy jó formázható masszát kapjunk. Ez függ a dzsem állagától is. Nálam egy teljes kis üveg belement. (Nem tudom igazából hány ml-es az üveg.) A masszát néhány órára a hűtőbe tettem, hogy kicsit megszilárduljon és könnyebb legyen vele dolgozni.
300 g csokoládét 2 evőkanál étolajjal gőz felett felolvasztottam, a masszából kis golyókat formáltam, és az olvasztott csokiba mártottam. A kész golyókat visszatettem a hűtőbe, hogy a csoki hamar megszilárduljon.

4 megjegyzés:

  1. Micsoda ötlet!! Vetekszik a legszebb profi bonbonokkal, mégis úgy érzem, ezt még én is meg tudom csinálni!! Szuper!!

    VálaszTörlés
  2. Maria! Ha én meg tudom csinálni, akkor bárki...:) Tényleg egyszerű, és nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Jól néz ki!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon csodásak lettek, szerintem 10-et én is simán befaltam volna belőle. Tényleg egyszerű, a listámra felkerült.

    VálaszTörlés