Régebben mindig nyers tojással készítettem a tiramisut, és soha nem volt bajunk tőle. Mostanában valahogy mégis idegenkedek a nyers tojástól, úgyhogy ezt a tiramisut már hőkezelt tojással készítettem.
Legújabb szenvedélyem a kókuszcukor, ebbe a tirába is az került, amitől különlegesen finom lett.
A kókuszcukor nem olcsó mulatság, hasonló árban mozog mint a nyírfacukor. Bár kicsit magasabb a glikémiás indexe a nyírfacukorénál, még mindig az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé tartozik. A kalóriatartalma hasonló mint a nyirfacukoré, viszont az íze sokkal gazdagabb. Magas az ásványianyag és vitamintartalma, tehát kifejezetten egészségesnek mondható. Engem viszont elsősorban az karamellizált dióra emlékeztető íze ragadott meg, és úgy tűnik el sem ereszt. Mostanában ha rámtör az édesség iránti vágy, elmajszolok egy teáskanállal, és már rendben is vagyok...
Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:
1 csomag babapiskóta (20 db)
250 g Mascarpone
250 ml tejszín
3 tojás
25 dkg kókuszcukor (vagy 20 dkg kristálycukor)
1 csom. Dr. Oetker lapzselatin (10 g)
2 dl kávé
2 dl tej
pár csepp rumaroma
pár csepp mandulaaroma
(természetesen ha gyerekek nem esznek belőle, alkoholt is csempészhetünk bele aroma helyett)
kakaó a szóráshoz
30 g reszelt tejcsoki
Első lépésben a zselatint beáztattam hideg vízbe.
Az egész tojásokat egy fém keverőtálba ütöttem fel és elkevertem a cukorral.
Egy lábosban vizet forraltam, és a cukoros tojást addig melegítettem a gőz felett, amíg annyira forró lett, hogy az ujjamat még éppen bele tudtam dugni.
Levettem a lábosról, és habverővel addig vertem, amíg teljesen kifehéredett, és közben ki is hűlt.
A tojáshabot vigyázva -hogy ne törjön a hab- összekevertem a mascarponéval, .
A tejszínhabot felvertem, és ezt is óvatosan hozzáforgattam a tojásos mascarponéhoz.
A zselatint kinyomkodtam, egy kis lábosban alacsony hőmérsékleten felolvasztottam és vékony sugárban hozzácsorgattam a krémhez. Kézi habverővel nagy mozdulatokkal elkevertem benne.
A kávét elkevertem a tejjel, ízesítettem kevés rum-és mandula aromával. (Kevés porcukrot vagy édesítőt is tehet bele, aki édesen szereti.)
A babapiskótát a kávéba mártottam, és kiraktam a tortaforma alját. Ráöntöttem a krém felét, és megszórtam kakaóval.
Kiraktam a következő kávés babapiskótaréteggel, és ráöntöttem a krém másik felét. A szélét megszórtam kakaóval, a közepét reszelt tejcsokoládéval díszítettem.
Hűtőben pihent 3-4 órát, amíg a krém teljesen megdermedt.
A szeletekről már nem volt türelmem képeket készíteni, így is hatalmas önuralom kellett ahhoz, hogy az egész tortába ne harapjak bele...:)