Focaccia vagy pizza? A hasonlóság tagadhatatlan, de azért vannak megkülönböztető jegyek is. A legegyszerűbb megfogalmazásban: a pizza az feltét, némi kenyérrel, a focaccia pedig kenyér némi feltéttel. Van, aki a világért se fogadna vendéget egy közönséges pizzával, de a focaccia, na az igen, az már elegáns étel. De én nem vagyok sznob, akár egy jó pizzára, akár egy jó focaccia-ra vevő vagyok.
Hozzávalók:
200 g liszt
8 g élesztő
4 ek szarvasgombás olivaolaj (persze lehet sima is, de 1. az nem volt itthon 2. adott neki egy plusz pikáns ízt)
1,5 dl víz
1 tk só
pár dkg dió
4 db koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
kakukkfű
A lisztet összekeverem az élesztővel, sóval, langyos vízzel és két evőkanál olivaolajjal. 5-10 percig dagasztom, majd kb. egy órát kelesztem. A megkelt tésztát áthajtogatom, majd kiolajozott tepsiben (serpenyőben) kézzel kinyújtom, kihúzom. Egy evőkanál olivaolajat szétkenek a tetején, megszórom egy csipet kakukkfűvel, ráteszem az aprított diót, valamint az összetört, szeletelt fokhagymát és az ujjaimmal mindezt belenyomkodom a tésztába. Tetejére rakom a félbevágott koktélparadicsomokat. Fél órát még kelni hagyom, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm. Legvégül újra megkenem egy evőkanál olajjal.
Ilyen kenyérkét még nem sütöttem, de már szemeztem vele. Egyszer vettem is hozzá oliva bogyót, aztán másba tettem...Most megint kedvet kaptam hozzá, annyira guszták! Jók ezek a serpenyőid! :o)
VálaszTörlésKöszönöm! A jó kis öntöttvas serpenyő az egyik tesómé volt, de neki valamiért nem volt szimpatikus, úgyhogy azonmód nyomban lenyúltam tőle. :)
TörlésImádom a focaccia-t és ez a dió rajta nagyon jó ötlet. Még sosem ettem diósat, de biztos finom.
VálaszTörlésMagamtól soha eszembe nem jutna diót tenni a focaccia-ra, pedig izgalmas ízkombináció a paradicsommal...Tetszik:)
VálaszTörlésÉdeskonyha, heti menük:
VálaszTörlésHát az úgy volt, hogy egy doboz dió mellett gondolkoztam a focaccia-n, amikor bevillant, hogy mi lenne, ha. Azért rákerestem, hogy mennyire vad ez a párosítás, és nemcsak, hogy paradicsomos diós ételeket találtam, hanem konkrétan focaccia-t is. Szóval nem először - és gondolom nem is utoljára - történt az, hogy amiről azt gondoltam, én találtam ki, bebizonyosodott, hogy már létező dolog az univerzum e poros kis sárgolyóján, valahol, valakinek már eszébe jutott. Nincs új a nap alatt. Mindenesetre nekem ez a párosítás elnyerte tetszésemet, szóval nem ez volt az utolsó étel, amiben házasítottam őket. :)
Nagyon szuper, én szeretem a diós kenyereket, a focacia is nagyon jó lehet vele. A szarvasgombás oliva meg megadta azt a kis pluszt, nekem is tetszik:)
VálaszTörlésKöszönöm! Egyébként én is szeretek mindenféle olajos magvas kenyeret, csak diót paradicsommal még nem párosítottam. Eddig. Na de ezután... :)
TörlésIcsteni! Ez nálunk nagyon gyorsan fogyna! :-))
VálaszTörlésItt se tartott sokáig. :)
Törlés