2012. június 6., szerda

Burgonya gratin





Anyakönyvezett nevén Gratin Dauphinois. Annak idején ITT szerettem bele. Később úgy alakult, hogy sokszor kellett készítenem, másképp. A kedvencem mégis az ehhez közeli változat maradt.


Hozzávalók:

1,5 kg burgonya
5 dl tej
2 dl tejszín
8 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
2-3 db babérlevél
4-5 gerezd fokhagyma
1-1 ág rozmaring és kakukkfű
szerecsendió
só, bors
20 dkg a kedvenc sütni való sajtunkból

A tejet, a tejszínt és a vajat a kés lapjával megtört fokhagymával (pucolásával ne fáradjunk), a babérral, rozmaringgal, kakukkfűvel, szerecsendióval és kevés sóval összemelegítem, majd kis lángon 5 percig főzöm. A meghámozott burgonyát uborkagyaluval leszeletelem. Vajjal kikenek egy kb. 30x25-ös tepsit és a burgonyát sorban lerakom, hogy a szeletek egymással fedésben legyenek. Minden réteget enyhén sózok és borsozok. A végén rászűröm a tejszínes-vajas tejet. Akkor jó, ha épp ellepi. (Ha esetleg nem így lenne, nyugodtan öntsünk hozzá még egy kis tejet.) Előmelegített sütőben kb. 130 fokon sütöm 1 órát, majd kiveszem, a tetejére teszem a reszelt sajtot és tovább sütöm még 30-45 percig, amíg a sajt rá nem pirul. Szeletelés előtt negyed órát pihentetem. Citromos-mézes jégsalátával és paradicsomsalátával tálalom.


 

6 megjegyzés:

  1. Nekem a Stahl Judit féle verzió van meg és nagyon finom! Hasonló, mint ez a verzió, csak babérlevél nincs benne:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából bármelyiket próbáltam, kóstoltam, nekem mindegyik ízlett, csak talán ez a legjobban. :)

      Törlés
  2. Pont ezt kerestem a minap! Vettünk egy zsák krumplit, mert nagyon olcsó volt. Nem várom meg, míg kicsírázik, ezért most több burgit eszünk. Nagyon jó recept, hétvégén megsütöm!

    VálaszTörlés
  3. Jaj de szép! Tegnap hasonlót ettem, csak azon nem volt sajt, de így még jobb lehet. Mentem is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Igazság szerint sajttal vagy sajt nélkül is nagyon finom. Sajttal általában önálló fogásként, míg nélküle köretként tálalható, a nagyok szerint.

      Törlés