Eredetileg nem terveztem bejegyzést írni erről az ételről, de annyira finom lett, hogy muszáj közzétennem. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő, rizs vagy krumplipüré illik hozzá. A férjemnek rizst főztem mellé, de én csak az ananásszal majszolgattam...
Hozzávalók:
600 g karaj csont nélkül
1 konzerv ananász (340g)
1 dl víz
1 csapott ek. sötét nádcukor (vagy méz)
1 kk mustár
só, bors
kevés olaj
a mártáshoz:
2 dl húsleves
fél ek. keményítő
1 ek. balzsamecet
Egy mélyebb serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a karaj minden oldalát kicsit megpirítjuk.
Közben az ananászkonzerv levét leszűrjük, elkeverjük a vízzel, belekeverjük a cukrot, a mustárt, sózzuk és borsozzuk.
A karajra öntjük az ananászos levet és lefedve, alacsony lángon pároljuk tovább. A húst 10-15 percenként megforgatjuk.
Kb. 1 óra múlva (vagy amikor megpuhult) a húst kivesszük, és félretesszük.
A húslevest csomómentesre keverjük a keményítővel, és hozzáadjuk a balzsamecetet is.
Hozzáöntjük a serpenyőben maradt pecsenyeszószhoz, és közepes hőmérsékleten besűrítjük.
Amikor felforrt, belehelyezzük az ananászkarikákat, és még egy percig főzzük.
A húst vékony szeletekre vágjuk, megöntözzük a szósszal, és félbevágott ananászkarikákkal tálaljuk.
Biztos finom lehet! Itt nyeldeklek a gép előtt, annyira guszta! Nem is tudom melyik körettel enném, talán rizzsel... Hű, ezt most vinném magammal ebédre!
VálaszTörlésIgen, talán a rizs a legjobb választás...:)
TörlésNagyon izgalmas kombináció! Ananászt eddig kizárólag csirkemellel vagy pulykamellel készítettem, de most kedvet kaptam a karajos verzióhoz is. És az öntet rajta...nagyon guszta:)
VálaszTörlésAz ananászt igazából csirkéhez vettem, de aztán megláttam ezt a receptet egy régi amerikai szakácskönyvben, és nem volt megállás. Szerintem karajjal is nagyon jó párosítás!
TörlésÉn azért nagyon örülök,hogy megosztottad velünk, mert én imádni fogom. A hétvégén el is készül. Köszi...:)
VálaszTörlésMajd meséld el, milyen volt!
TörlésNagyon guszta! :)
VálaszTörlésAzt hiszem a hétévégén el is készítem. :)
Köszi! Ha megcsinálod, írd meg hogy ízlett!
TörlésImádnám, a fotón valami frenetikus jól néz ki:) Sajnos az én párom nem szereti a gyümölcsös húsokat, neki ilyenkor valami mást kell főzni.
VálaszTörlésSzerencsére az én férjem mindenevő. De sokszor csinálok neki olyan ételeket, amit viszont én nem eszek meg...:)
TörlésIstenien néz ki, nagyon fincsi lehet! Olyan étvágygerjesztő! :)
VálaszTörlésMost ettem meg a maradékot. Legszívesebben holnap újra csinálnék.:)
TörlésMost bukkantam a receptre, mert épp valami szaftos karaj receptet kerestem. Szerencsére épp vettünk egy szép, friss ananászt is tegnap, így annak a felét főztem bele (kicsit be is áztattam a fűszeres vízbe előzetesen).
VálaszTörlésRizzsel ettük, tartalmas ízű volt a szaft, jó puhára főtt a hús (szeletelve vettem, úgy pirítottam elő és főztem bele), szóval, köszönjük az ötletet, megtartjuk a receptet!
Igazán örülök, hogy tetszett a recept, és ízlett az étel! :))
Törlés