2012. március 2., péntek
Cseresznyelekváros kocka
Igazából ez a süti egy kísérlet eredménye. Egyrészt szerettem volna tovább apasztani a még mindig jelentős lekvárkészletemet, másrészt szerettem volna kipróbálni, hogyan viselkedik a kókuszzsír az omlós tésztánál.
A végeredmény meglepően finom lett, és a tészta állaga is kiváló. (Természetesen vajat is használhatunk kókuszzsír helyett.)
A süteményhez cseresznyelekvárt használtam, amit nyáron nagyon minimális cukorral tettem el. Készülhet meggylekvárral vagy szilvalekvárral, de akár befőttel is. Ez a mennyiség egy 20x30 cm-es tepsihez elég.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg kókuszsír (vagy vaj)
15 dkg cukor
1 kk sütőpor
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
1+1 tojás
1,5 dl tejföl
1 narancs reszelt héja (elhagyható)
1 evőkanál (házi) vaníliás cukor
1 nagy üveg lekvár (kb. 700 g)
A lisztet elkevertem a cukorral, sóval, citromhéjjal és a sütőporral. Gyorsan elmorzsoltam a kókuszzsírral és az egyik tojással. Ha vajjal készítjük, a tészta morzsalékosabb marad. A kókuszzsír a kéz melegétől hamar olvad, jobban össze fog állni a tészta, de a végeredmény szempontjából ennek nincs nagy jelentősége. A tésztának kb. a 2/3-át belenyomkodtam a tepsibe.
A tejfölt kikevertem a másik tojással, hozzáadtam a vaníliás cukrot, a narancshéjat, és ráöntöttem a tésztára.
A lekvárt kicsit átkevertem és megpróbáltam viszonylag egyenletesen eloszlatni a tejfölös massza tetején.
A maradék tésztából apró darabokat csipegettem, és rászórtam a lekvár tetejére. (Ha vajjal készül a tészta, a morzsásabb állag miatt könnyebb rászórni.)
200 fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 40 percig, amíg a teteje is szépen megpirult.
Porcukorral meghintve tálaltam.
Hú, de jó így tavasz elején a cseresznyére gondolni!!! :-)
VálaszTörlésNekem is olyan tavaszi életérzésem lett tőle! :))
TörlésDe jól néz ki! A kókuszzsírt hol szerzed be?
VálaszTörlésNálunk a piacon van egy jó kis biobolt, és nagyon korrekt áraik vannak. Ott veszem mindig a kókuszzsírt is.
TörlésHát ez az, amit eddig kerestem, mert közeledik a nyár,és a lekvárok nem nagyon fogynak és mivel van cseresznyelekvár is jócskán, ez lesz a hétvégi süti. Itt Németországban ez a morzsás süti nagyon kedvelt, mindenre szórnak, még a leveles túrós táskára is. Köszi Csiperke!!!
VálaszTörlésNincs mit! Írd majd meg hogy sikerült! :))
TörlésHmmm... nagyon fincsi lehet, és mutatós is! Tetszik! :)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésJöhet, jöhet, zsírral, vajjal, bárhogy!!
VálaszTörlés:))
TörlésNekem is sorakoznak még a cseresznyelekvárok...és ez egy tömör gyönyör...úgyhogy jöhet:)
VálaszTörlésA férjem arcát elnézve evés közben tényleg gyönyört láttam...:)))
TörlésHú, ez valami mennyei lehet:) Most csak álmodozom róla, mert se cseresznyelekvárom, se kókuszzsírom otthon.
VálaszTörlésA kókuszzsír nem feltétel, vajjal is jó, és bármilyen lekvárral.:) Nálam azért cseresznye, mert ebből tettem el a legtöbbet.:)
TörlésHú, nekem is jöhetne belőle, annyira guszta lett!
VálaszTörlésDe fincsi lehet!Cseresznye lekvárt még nem főztem, ki fogom próbálni az idén majd.:)
VálaszTörlés