A mi magyar édes-savanyúnk. Nem állok neki sűrűn, pedig nagyon szeretem. Általában nagyon sok mártással csinálom, ennél az ételnél nálam ez az elsődleges, a hús csak egy finom kiegészítő. :) Bár ezidáig mindig tésztával készült, mostanság kezdek megbarátkozni a zsemlegombóccal is. (Igaz, a megmaradt mártáshoz már tésztát főztem ki. :) )
~ 600 g marhafelsál (persze, lehet más részéből is)
450 g sárgarépa
100 g fehérrépa
200 g zeller
2 db gomba
egy fej hagyma
fél fej fokhagyma
1 db alma
1 db narancs
50 g cukor
fél citrom leve
1 ek mustár
1 dl tejföl
~ fél dl olaj
csipet kakukkfű
2 db babérlevél
15-20 szem fekete bors
só
A gombóchoz:
300 g felkockázott, megpirított kenyér
100 g liszt
1 közepes fej hagyma
~ fél dl olaj
2 tojás
2 csokor apróra vágott petrezselyem
2 dl tej
só, bors
A zöldségeket megpucolom, 2-3 cm-es darabokra vágom, az almát és a narancsot úgyszintén. Egy lábasban felforrósítom az olajat, elősütöm rajta a marha minden oldalát. Kiveszem, félreteszem. Az olajhoz hozzáadom a cukrot, karamellizálom, majd rádobom a zöldségeket és tovább pirítom őket egy kicsit. Közben hozzáadom a fűszereket, a kakukkfüvet, a babérlevelet, a szemes borsot. Felöntöm kb. 2 liter vízzel, hozzáadom az almát, a narancsot és a két csokor petrezselyem szárát. Amikor felforrt, beleteszem az elősütött marhát. Lassan főzöm, mint egy húslevest, 3-4 óráig vagy amíg a hús meg nem puhul, miközben a folyadékmennyiség a felére fő vissza. Ha a hús kész, kiveszem. A zöldséges levet sózom és alaposan összeturmixolom, hozzáadva a citrom levét és a mustárt. A tejfölt egy kis forró mártással kikeverem és azt is hozzáadom. Itt lehet még játszani az ízekkel, több cukrot vagy citromlét hozzáadva, kinek-kinek ízlése szerint. Ha esetleg túl sűrű, még egy kis víz hozzáadásával újra felforralom.
A gombócokhoz először a tejet megmelegítem. A meleg tejet ráöntöm a pirított kenyérkockákra és hagyom állni öt percet. Addig a kis kockára vágott hagymát megfonnyasztom az olajon és hozzáadom a petrezselyemzöldet. Hozzákeverem a kenyérhez a lisztet, a hagymát, a tojásokat, sózom, borsozom. Gombócokat formázok és azokat sós, enyhén forrásban lévő vízbe teszem. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy pár percig főzöm, majd kiszedem őket. A felszeletelt hússal és a mártással tálalom.
Csodásan néz ki nagyon guszta! Akár gombóccal akár tésztával szívesen megkóstolnám !
VálaszTörlésKöszönöm! :)
VálaszTörlésAnnyira nagyon szeretem, az elsők között szerepel a listámon...:) A zsemlegombóc verhetetlen...:)
VálaszTörlésAz én listámon is a befutók között van! :-)
VálaszTörlésOlyan régóta tervezem!:)Szeretjük mindannyian!
VálaszTörlés