2011. március 7., hétfő

Sült oldalas paradicsomos-pestos indiai kenyérrel







Kaptam egy kis oldalast, és ez lett belőle. Gyors, egyszerű, és nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:
sertés oldalas tetszés szerinti mennyiségben (én 60 dkg-ot csináltam)
flekken villámpác (ízfokozómentes Lucullus)
kacsazsír vagy olaj

Az oldalast kétujjnyi szeletekre vágtam, kicsit bevagdostam, bedörzsöltem a fűszerkeverékkel, és fél órára hűtőbe tettem. (Közben begyúrtam az indiai kenyér tésztáját.)
Egy serpenyőben egy evőkanál kacsazsírt hevítettem, amikor felforrósodott, belehelyeztem a húsdarabokat. Mindkét oldalát rövid ideig pirítottam, majd felöntöttem 3-4 dl vízzel. Kicsit visszavettem a hőből, és alacsony lángon puhára főztem. Amikor megpuhult és elfőtt róla minden víz, még egy evőkanál zsírt tettem mellé, és pirosra sütöttem.

paradicsomos pesto:
1 fej hagyma
2 evőkanál vörös pesto
2 evőkanál ketchup vagy sűrített paradicsom

olaj (hidegen sajtolt repce)

A hagymát egészen apróra vágtam, és kb. 2 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítottam. Hozzáöntöttem a pesto-t és a paradicsomot, picit megsóztam, és egy perc alatt összeforraltam.

Indiai kenyérből legtöbbször a másik variációt szoktam készíteni, de most azért döntöttem emellett, mert ez a változat egy kicsit lágyabb, könnyebben formázható, és ezt a tésztát most fel akartam tekerni.

Hozzávalók:
1 dl langyos tej
2 teáskanál cukor
1 dkg élesztő
1-1,5 teáskanál só
20 dkg BL80 kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 gr joghurt (esetleg 12%-os tejföl)
4 evőkanál olaj (lehetőleg hidegen sajtolt)
1 teáskanál fokhagyma granulátum (elhagyható)
kevés vaj a sütéshez
reszelt sajt a megszóráshoz

A cukrot a tejbe szórtam, belemorzsoltam az élesztőt, és megszórtam egy kevés liszttel. Amikor az élesztő felfutott, összekevertem a többi hozzávalóval, sima tésztává dagasztottam, és meleg helyre tettem keleszteni.
Amikor a tészta megkelt, lisztes felületre borítottam, átgyúrtam, és hat egyenlő részre vágtam. Gombócokat formáltam, és hagytam kelni még egy fél órát. Ezután a gombócokat olyan vékonyra nyújtottam, amennyire csak tudtam, és kevés vajon palacsintasütőben mindkét felét megsütöttem. Nagyon rövid idő alatt megsül, akkor kell megfordítani a tésztát, amikor elkezd hólyagosodni.

A megsült tésztát megkentem a paradicsomos pesto-val, megszórtam sajttal, és feltekertem.







3 megjegyzés:

  1. Ez annyira jól hangzik, hogy a köretet még külön is ki kell próbálnom.
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Mi másnap csak a pestos indiait ettük hús nélkül, és magában is simán megállta a helyét.

    VálaszTörlés
  3. Ahogy írtam korábban, most végre megcsináltam csak a paradicsomos, pestos indiai kenyeret. Ha valaki akar jót enni, ezt érdemes megcsinálni. Nem bonyolult, és hihetetlen milyen finom. Köszi Erika! Ági

    VálaszTörlés