Az eredeti receptet Pákosztos macskánál láttam meg, de néhány apróság nálam módosult. Mivel csak ketten vagyunk, nem akartam csinálni egy teljes adagot, ezért próbáltam kb. a felét megcsinálni, ami nem volt könnyű, lévén hogy az adagok pohárban vannak megadva, és hát ahány ház, annyi pohár...
A nádcukrom is éppen elfogyott, de ez apróság nem tarthatott vissza, így most az elveimre fittyet hányva, kristálycukrot használtam mind a tésztához, mind a golyók meghempergetéséhez.
A kristálycukrom finom kristályszemcséjű volt, amiből azért kevesebb tapad a golyókra, mint a normál kristálycukorból, vagy akár a nádcukorból, de így is éppen elég édes lett.
Volt itthon finom aszalt szilvám, ami nagyon jól passzol a fahéjas cukorhoz, ezt tettem félbevágva a golyócskák közepébe. Konyakos narancsmártást készítettem hozzá. Fehércukor ide, nádcukor oda, egyetlen baja lett csak: lehetetlen abbahagyni...
Hozzávalók:
2 dl langyos tej
1 teáskanál szárított élesztő
1+2 evőkanál cukor
30 dkg liszt
1 kisebb tojás
3 evőkanál olvasztott vaj
fél kávéskanál só
kb 10 dkg aszalt szilva
A mártogatáshoz:
kb. 5-6 dkg olvasztott vaj
fahéjjal elkevert cukor
Konyakos narancsmártás:
1 nagyobb narancs leve
3 evőkanál házi készítésű narancslekvár
csipet fahéj
1 teáskanál kukoricakeményitő
2 evőkanál konyak
A langyos tejbe tettem egy evőkanál cukrot, beleszórtam az élesztőt, és letakarva meleg helyre tettem. Miután az élesztő felfutott, hozzákevertem a többi hozzávalót, és sima tésztává dagasztottam. Dagasztani lehet kenyérsütőgépben, vagy robotgéppel is, de nekem kenyérsütőm nincs, (nem is lesz) a robotgépem pedig nemrég egy kenyérsütési akciónál tönkrement, így most mindent kézzel dagasztok. (A tésztának lágynak kell lennie, de ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet.)
A tésztát letakarva a radiátor közelébe tettem, és duplájára kelesztettem. Miután megkelt, kicsit átgyúrtam, és diónyi tésztadarabokat téptem belőle, aminek a közepébe szilvákat tettem.
A golyókat olvasztott vajba mártottam, fahéjas cukorba forgattam, és egy 22 cm-es tortaformába sorakoztattam. Visszatettem a radiátor mellé, ahol kb. 30 perc alatt ismét a duplájára kelt. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sült meg.
Ha kapcsos tortaformában sütjük, tegyünk alá egy sütőlemezt, mert a vaj kicsöpöghet a tortaformából.
A mártáshoz kifacsartam a narancs levét, elkevertem a narancslekvárral, beleszórtam egy kis őrölt fahéjt, és felforraltam. A kukoricakeményítőt kikevertem pár csepp vízzel, és hozzáöntöttem a narancshoz. Kicsit forraltam még a keményítővel, majd lehúztam a tűzről, és belekevertem a konyakot.
Juj, ezek nagyon jól néznek ki. Konyakos narancsmártást még nem ettem soha. Elküldve a recept magamnak e-mailben. Köszi
VálaszTörlésÉn is most először...:))
VálaszTörlésHa lett volna itthon Cointreau,azt tettem volna bele, de végül nem is baj, hogy így alakult, mert konyakkal is nagyon finom volt!