2011. március 8., kedd

Citromos busaszelet sajtos-bulguros burgonyakrokettel







Én nem szeretem a halat, de a férjem annál jobban. Ha megkérdezem, hogyan készítsem el neki, a válasz mindig ugyanaz: paprikás lisztben. Mostanában viszont olyan szenvedéllyé kezdi kinőni magát nálam a gasztrománia, hogy nem engedhettem meg magamnak azt a luxust, hogy ilyen egyszerű ételt tegyek elé. Még az a jó, hogy ő nagyon jól veszi az akadályokat, és örömmel kóstol meg minden újdonságot. A hal sem sikerült rosszul, de a krokett igazán telitalálat lett. Legközelebb füstölt sajttal is megcsinálom.

Hozzávalók:
6 szelet busa
páclé:
2 evőkanál citromlé (természetesen szigorúan frissen facsart)
6 evőkanál olaj (olíva vagy repce)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szárított metélőhagyma (természetesen frisset is használhatunk, de nekem most csak szárított volt.)
1 teáskanál mustár

bors
olaj a sütéshez

A páclét összekevertem, és a megmosott, szárazra törölt halszeletekre kentem. A halat letakarva egy órára a hűtőbe tettem. Serpenyőben olajat hevítettem, és a halszeleteket megsütöttem.

Bulguros burgonyakrokett
50 dkg krumpli
10 dkg bulgur
10 dkg dkg sajt
2 evőkanál liszt (nálam fehér tönköly)
1 tojás
1 evőkanál szárított metélőhagyma
2 gerezd fokhagyma

bors

A krumplit sós vízben megfőztem, és összetörtem. A bulgurt kicsit megsóztam, 2,5 dl vízzel felforraltam, lehúztam a tűzről, és letakartam. Kb. 15 perc alatt magába szívta a vizet és megpuhult, ekkor a krumplihoz kevertem.
Belereszeltem a sajtot, a fokhagymát, frissen őrölt borssal és a metélőhagymával ízesítettem.
Hozzákevertem a tojást és a lisztet. A masszát fél órán keresztül pihentettem.
Nedves kézzel golyókat formáltam belőle, zsemlemorzsába forgattam, és forró olajban kisütöttem.
Az olaj legyen nagyon forró, és egyszerre ne tegyünk bele túl sok krokettet, mert az lehűti az olajat, és szétesik a krokett.






4 megjegyzés:

  1. Hmm...bulgluros krokett. Megint tanultam valamit :). Krokett rajongo vagyok, es ez a valtozat nagyon jol hangzik;meg kell, hogy csinaljam, minnel elobb.

    VálaszTörlés
  2. Kényszer szülte, mert nem volt otthon éppen elég krumplim, de végül annyira jó lett, hogy máskor is csinálnom kell...:))

    VálaszTörlés
  3. A bulguros krokett receptjét vittem! Nagyon szeretem a bulgurt, ezt is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Igen a bulgur most nálunk is nagy kedvenc! :)

    VálaszTörlés