2011. július 9., szombat

Sárgabarackos Tart




Kaptam néhány kiló sárgabarackot, nagyobb részéből lekvár készült, de szerettem volna valami barackos lepényt is csinálni.
Én a gyümölcsös süteményeket úgy szeretem, ha kevés a tészta, és rengeteg a gyümölcs. A sok tésztában árválkodó néhány szem gyümölcs engem nem hoz lázba. A testvérem az ilyen sütiket részesíti előnyben, sőt, neki az sem baj, ha a gyümölcsös sütiből kimarad a gyümölcs. Nem tudom hogyan is lehetünk ennyire különbözőek, pedig ikrek vagyunk. Mondjuk két petéjűek, de akkor is...
Szóval barackos sütit akartam sok gyümölccsel, és viszonylag kevés tésztával.
Itt találtam rá a megfelelő tésztára: http://www.joyofbaking.com/RaspberryTart.html
Annyira finom lett, hogy ezt minden héten meg kell ismételni újabb és újabb gyümölcs variációkkal.






Hozzávalók:
175 gr liszt
113 gr hideg vaj (ha nem sikerül pontosan kimérni, az sem baj, nem katasztrófa, ha 110 vagy éppen 115 gr lesz...:)
1 evőkanál gyümölcscukor (vagy kristálycukor)
fél teáskanál só
30 ml jéghideg víz

Töltelék:
kb 15 db sárgabarack (nem számoltam pontosan, de annyi barack kell, amennyi ráfér)
2-4 evőkanál gyümölcscukor
csipet fahéj
1 evőkanál olvasztott vaj

Első lépésben a vizet betettem a fagyasztóba egy kis időre, hogy jól lehűljön.
A lisztet összekevertem a cukorral és a sóval. A vajat kisebb darabokra vágtam,  elmorzsoltam a liszttel, a vizet hozzáöntöttem, és gyorsan meggyúrtam a tésztát.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, az egész ne tartson 1 percnél tovább. Még jobb, ha robotgéppel keverjük össze a tésztát, mert akkor nem melegszik meg a kezünktől.
Én most kézzel gyúrtam, mert nem volt kedvem a robotgépet mosogatni. Így a gyorsaság miatt maradtak egészben benne kis vajdarabok, de ez nem probléma.
A meggyúrt tésztát folpackba csomagoltam és 1 órára a hűtőbe tettem.

A pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam kb 26 cm átmérőjű köralakra. Ebben a melegben nem könnyű a vajas tésztával bánni, mert nagyon hamar olvad, ezért olyan gyorsan dolgoztam vele, ahogy csak tudtam.
Elővettem egy 22 cm-es tortaforma alját, és ráfektettem a tésztát úgy, hogy minden oldalon ugyanannyi tészta lógjon le. A tészta 22 cm átmérőjű közepét megszórtam egy evőkanál cukorral, egy csipet fahéjjal, és megpakoltam a félbevágott barackokkal. A tészta 4 cm-es szélét ráhajtottam a barackra, megkentem az olvasztott vajjal. A vaj maradékával a barackok tetejét is átkentem, és megszórtam cukorral és egy csipet fahéjjal úgy, hogy a tésztára is jusson belőle. Ha nagyon érett, édes barackot használunk, elég egy evőkanál cukor is, de az enyém nem volt túl érett, így két evőkanál cukrot oszlattam el a tetején.
A tésztát a tortaforma aljával együtt átemeltem egy tepsire, és 200 fokra előmelegített sütőben ropogósra sütöttem. (20-25 perc). A tetejét megszórhatjuk porcukorral, vagy tehetünk mellé egy gombóc vanília fagylaltot is, de magában is tökéletes.





3 megjegyzés: