Tegnap este szembesültem vele, hogy a már időtlen idők óta a szekrényemben hánykolódó néhány csomag Jó reggelt keksz szavatossági ideje a következő hónapban lejár. Ráadásul tavaly nyár óta a hűtőben lapult egy befőttesüveg, alján némi házilag készült dulce de leche (magyarul karamell), meglehetősen "megkrowkásodott" állapotban. (Azaz teljesen szilárd volt, mint az a bizonyos szlovák tehenes karamell). Ahhoz túl kevés volt, hogy valami komolyabbat csináljak belőle, ahhoz viszont túl sok, hogy csak úgy bekanalazgassam.
Reggelre megálmodtam hogyan tudnék egy csapásra megszabadulni mindkét helyfoglalótól. Elég tömény édesség lett a végeredmény, egyszerre csak egyet tudtam megenni belőle, viszont még órákkal később is finom ropogós volt. rajta a keksz, így megállapítottam, hogy hidegen is fogyasztható.
A dulche de leche-t annak idején így készítettem:
Hozzávalók a palacsintához: (kb 8 db)
2 tojás
5 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál konyak (kihagyható)
1 citrom reszelt héja
csipet só
tej (nem mértem, pont annyi, amennyi a tökéletes állagú palacsintatésztához kell.:)
A karamellás rizs:
2 dl rizs
2 dl víz
6 dl tej
6 evőkanál karamell
2 teáskanál kukoricakeményítő
3 tojás sárgája
csipet só
3-4 csomag erdei gyümölcsös Jó reggelt keksz
liszt
3 tojás fehérje
olaj a sütéshez
A palacsintatésztát kikevertem és a palacsintát a szokásos módon kisütöttem.
Közben a rizst feltettem főni a vízzel, és egy csipet sóval. Amikor magába szívta az összes vizet, felöntöttem a tejjel, és lassú tűzön fedő alatt főztem, amíg a tejet is magába szívta. Ekkor hozzákevertem a felolvasztott karamellt, és lehúztam a tűzről. A tojás sárgáját kikevertem a keményítővel, és egy csipet sóval, majd óvatosan a rizshez kevertem. Visszatettem a tűzre, és még pár percig kis lángon kevergettem, amíg besűrűsödött.
A tojások fehérjét lágy habbá vertem, a kekszet pedig aprítógépben ledaráltam.
A palacsintákat másfél-két evőkanálnyi karamellás rizzsel megtöltöttem, a két oladalát behajtottam, és feltekertem. Először lisztbe, majd a tojásfehérjébe, végül a kekszmorzsába forgattam, és forró olajban pár pillanat alatt mindkét oldalát megsütöttem.
Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszi! :)
VálaszTörlésHmmmmm...nagyon finoman nez ki :)
VálaszTörlésEz mekkora ötlet! Mutatós és gondolom nagyon finom! Gratula!
VálaszTörlésHát tényleg nem volt rossz...:)))
VálaszTörlés