2015. március 15., vasárnap

Madártej villámgyorsan - mikrózott habbal, csokoládé öntettel




Már régi módszer, de valahogy sose jutott eszembe kipróbálni. amikor madártejet készítettem  Férj kedvében akartam járni a madártejjel, de nem volt kedvem túl sokat szöszölni vele, és akkor beugrott a mikró. Soha, de soha többet nem készítek másképp habgaluskát. Villámgyorsan készen van, a galuskákat nem kell lecsöpögtetni, nem áztatja el a krémet, szóval tökéletes. 

Hozzávalók: (4-6 adag)
0,5 l tej 
3 tojás
2+4 evőkanál xilit/cukor
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 tk vanília esszencia (vagy egy fél vaníliarúd kikapart magja)
1 dl tejszín
50 g étcsokoládé

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem 2 evőkanál xilittel, és félretettem. 
A tojássárgát habosra kevertem 4 evőkanál xilittel, és hozzákevertem a keményítőt. A tejet felforraltam a vaníliával, és folyamatos keverés mellett vékony sugárban a sárgájához öntöttem. Az egészet visszatettem a tűzre a legalacsonyabb lángra, és állandó keverés mellett besűrítettem. (A krémnek nem szabad felforrnia, mert akkor kicsapódik benne a tojás.)
A fehérjéből kanállal halmokat tettem egy nagyobb lapos tányérra egymástól kellő távolságra úgy, hogy legyen helyük megdagadni, és egy percre a mikróba tettem.
A tejszín felforraltam, lehúztam a tűzről, és beletördeltem a csokoládét. Amikor felolvadt, simára kevertem, és betöltöttem egy kis üvegbe. (A maradék csokiöntet a tejszín szavatossági idejétől függően a hűtőben akár néhány hétig is eltartható.)

A krémet elosztottam a poharakban, a habgaluskákat a tetejére tettem, majd meglocsoltam a csokoládé öntettel.

Update: A hab másnap is tökéletes, egy picit sem esett össze. 






2015. március 8., vasárnap

Zserbó pohárkrém







Nemrég fedeztem fel a Lidl-ben kapható krémsajtot, amit 1 kg-os dobozos kiszerelésben árulnak.
Ízesítés nélkül a tejfölre hasonlít, cukorral és néhány csepp vaníliával kikeverve egy az egyben olyan, mint a krémtúró. Süteményekhez, pohárkrémekhez tökéletesen megfelel, és fele annyiba kerül, mint a mascarpone.

Hozzávalók: (6 pohárhoz)
40 dkg krémsajt
2 dl tejszín
3-4 evőkanál xilit/ porcukor (a lekvár édességétől függően)
1 kis üveg baracklekvár
50 g dió
50 g étcsokoládé

A krémsajtot jól kikeverjük a cukorral/xilittel. Ha  savanykás a lekvár, akkor több cukrot tegyünk a krémsajthoz, de ha nagyon édes lekvárunk van, használjunk kevesebb cukrot. A tejszínből kemény habot verünk, és hozzáforgatjuk a krémsajthoz. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára törjük.
A krém felét a poharak aljára halmozzuk, 3 kiskanál baracklekvárt teszünk rá, és megszórjuk a dió felével. Ráhalmozzuk a krém másik felét, erre is teszünk baracklekvárt, és a dió másik felét, majd megszórjuk apróra vágott étcsokoládéval.