2014. február 16., vasárnap

Milka Tender, avagy a mini piskótatekercsek




Múltkoriban egy Milka Tendert majszolgatva arra gondoltam, hogy kéne valami ilyesmit csinálni. A gondolatot tett követte, és megalkottam a saját mini piskótatekercseimet. Nem egy nagy kaland, és klasszisokkal finomabb az igazi Milka Tendernél...

Hozzávalók: (nyolc kis tekercshez)
Piskóta:
4 tojás
10 dkg cukor
1 púpozott evőkanál liszt
2 púpozott evőkanál kakaó
csipet só
Krém:
250 g mascarpone
5-6 evőkanál meggydzsem
200 g (Milka) tejcsoki  a tetejére

Első lépésben egy nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral. (legközelebb szilikonos papírt fogok használni, vagy a sütőpapírt is vajazom-lisztezem, mert egy picit ragadt a tészta)
Még egy gáztepsinyi sütőpapírt letéptem, nyolc részre vágtam, majd félretettem.
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét felvertem egy csipet sóval. A sárgáját fehéredésig vertem a cukorral, hozzákevertem a lisztet és a kakaót, majd óvatosan hozzáforgattam a fehérjét is. Egy habkártya segítségével egyenletesen elsimítottam a tepsiben a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. (10-15 perc) A megsült lapot ollóval a sütőpapírral együtt hosszába kettévágtam, majd a két hosszú csíkot egyenként még négy felé. Az így kapott kis csíkokról óvatosan lehúztam a sütőpapírt, majd az előkészített tiszta sütőpapírdarabokra helyezve egyenként feltekertem. Amíg a kis tekercsek pihentek, a mascarponét kikevertem a meggydzsemmel. A kis lapokat megkentem a krémmel, majd újra feltekertem.
A csokit gőz felett megolvasztottam, és bevontam vele a tekercseket.

2014. február 13., csütörtök

Csokoládé lasagna







Egyszerű, nagyszerű és pillanatok alatt elkészül. Tökéletes desszert egy vasárnapi ebéd után, vagy vendégek fogadására.
A facebookon osztotta meg egy ismerősöm a képet, és rögtön tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom.
Az eredeti amerikai recept egyfajta növényi tejszínhabot ír, de én sima habtejszínt használtam, mert irtózom a hulala szerű műförmedvényektől. Két hete készítettem először, és férjnek annyira ízlett, hogy az elmúlt hétvégén ismételni kellett. Tömény kalóriabomba, ezért én csak óvatosan kóstolgatom. 4-5 fős család esetén valószínűleg az asztalra kerülést követően néhány percen belül csak egy tisztára nyalt tányér marad.
Első alkalommal orero keksszel készült, most duplajó kakaós győri édessel. Igazából mindkét változat nagyon finom. A győri édes így utólag elbírt volna néhány csepp kávét is, de anélkül is tökéletes.

Hozzávalók:
250 g orero keksz (vagy győri édes duplajó kakaós)
6-7 evőkanál olvasztott vaj
250 g mascarpone
500 ml habtejszín
3 evőkanál porcukor
2 csomag Aranka csokoládés krémpor (vagy 1 csomag Gála pudingpor)
6 dl tej (Gála esetében 5 dl)
1 teáskanál vanília esszencia
1 csomag habfixáló
1 csomag zselatinfix
150 g tejcsokoládé a tetejére (csokilencse is lehet, már akinek sikerül hozzájutnia. Én nem voltam ilyen szerencsés.)

A kekszet aprítógépben ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal, és egyenletesen belenyomkodjuk a tál aljába. 3 dl tejszínt felverünk egy csomag zselatinfixel és 2 púpos evőkanál porcukorral. Hozzákeverjük a mascarponét, a vaníliát, és elsimítjuk a kekszes réteg tetején. Hűtőbe tesszük, amíg a pudingot csomagoláson található utasítás szerint elkészítjük. A pudingot elsimítjuk a mascarponés réteg tetején, és visszatesszük a hűtőbe. Amikor a puding kicsit megszilárdult, a maradék 2 dl tejszínt felverjük a habfixálóval és egy evőkanál porcukorral, majd eloszlatjuk a puding tetején. A csokoládét lereszeljük, vagy késsel felaprítjuk, és rászórjuk a desszert tetejére. Néhány órára hűtőbe tesszük.