2013. február 14., csütörtök

Omlós csokis-narancsos keksz









Narancs és csoki megunhatatlan párosa finom omlós kekszben. Jól záródó dobozban néhány napig eláll, már ha nem fogy el azonnal. Ha tartós tejszínből készül a krém, akkor hűteni sem muszáj.

Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
2 ek hideg víz
2 narancs reszelt héja
krém:
1 dl tejszín
100 g étcsokoládé
50 g tejcsokoládé
1 ek narancslikőr (elhagyható)

kenéshez: a tojás fehérje


A vajat apró kockákra vágjuk és a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük egy órát, de akár egy éjszakát is csücsülhet a hidegben. A pihentetett tésztát kb. fél centisre nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval vagy egy kis pohárral köröket szaggatunk ki belőle. Lekenjük a tojás fehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
A tejszínt felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokoládét. Amikor elolvadt a csoki, simára keverjük és elkeverjük benne a narancslikőrt is. Jól lehűtjük, és ezzel a krémmel töltjük be a kihűlt kekszeket.


10 megjegyzés:

  1. Hmmmm... Ez nagyon jól néz ki! Mindenképpen kipróbálós!

    VálaszTörlés
  2. A lényeg itt van: "ha nem fogy el azonnal"...nálunk kevés az esély arra, hogy pár darab dobozba kerüljön! Esetleg a tízórais dobozba sikerülhet 1-2 darabot félretenni, persze a legnagyobb titokban. Szuper recept!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én most nagyon fegyelmezett voltam, két napig bírtam, aztán jött a család, és esélye sem volt a túlélésre...:)

      Törlés
  3. Csoki,narancs és likőr - kell ennél több kényeztetés!!

    VálaszTörlés
  4. Narancs és csokoládé? Ide vele!!

    VálaszTörlés
  5. Ha a teteje keksz kakaós lenne, olyan lenne mit a pilóta keksz. Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most hogy mondod tényleg! Legközelebb kakaósan csinálom!

      Törlés