A grillkenyeret a jól bevált hamburgerzsömle tésztájából készítettem, ami igazán sokoldalú tészta, így nagyon finom a belőle készülő grillkenyér is.
Hozzávalók: (6 adag)
1 kg oldalas
BBQ szósz: recept itt (annyi különbséggel, hogy most a kóla kimaradt belőle)
egy adag hamburgerzsömle tészta:
(430 g liszt, 2,5 dl víz , 1 tk cukor, 30 g olívaolaj, 1 tojás, 10 g só, 20 g friss élesztő )
1 kaliforniai paprika, fél kígyóuborka, fél póréhagyma, 1 fehérretek (vagy bármilyen zöldség ízlés szerint)
zsiradék a sütéshez
só
Az oldalast feldaraboljuk hat részre, sózzuk, és vastagon bekenjük minden oldalát a BBQ szósszal. Egy kisebb tepsit kikenünk kacsazsírral, vagy meglocsoljuk némi olívaolajjal. Beletesszük a húsdarabokat, és alufóliával lefedve 140 fokon sütjük, amíg teljesen megpuhul. Ekkor levesszük a fóliát, a hőmérsékletet felvesszük 200 fokra és néhányszor átforgatva az oldalast, -átkenegetve a lecsöpögött szósszal- mindkét oldalát pirosra sütjük.
A tészta hozzávalóiból lágy, rugalmas tésztát dagasztunk, és lefedve meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
A megkelt tésztát hatfelé osztjuk, és mindegyik adagot palacsintasütő méretűre nyújtjuk. Egy teáskanálnyi szalonnazsíron vagy kacsazsíron mindkét oldalát palacsintasütőben megsütjük. (Ha a tészta hólyagosodik, akkor kell megfordítani.)
A fel nem használt tésztát 1-2 napig tudjuk tárolni a hűtőben.
A grillknyereket tetszés szerint megkenhetjük tejföllel, vagy maradék BBQ szósszal, az egyik felére ráhalmozzuk az uborkagyalun lereszelt zöldségeket, enyhén megsózzuk, és ráhajtjuk a tészta másik felét. Az oldalas mellé tálaljuk.
Hogy én vitatkozzam veled?! Kizárt! Főleg, hogy teljesen egyetértünk ebben a kérdésben! A BBQ szószod nagyon tetszik (nekem is van egy receptem, de abba nem kell kóla - pedig tuti ötlet), szóval mentem is. Egyenlőre csak elképzelni tudom a sokat ígérő ízhatást, de hétvégén meg is győzödök róla...:))))
VálaszTörlés:)) Igazából a kólát nem érezni külön, de mindenesetre nagyon finom szószocska. A kóla inkább a sütésnél a karamellizálódáshoz ad egy kis pluszt.
TörlésNem vagyok oldalas rajongó, de ez igy együtt nagyon jól néz ki.
VálaszTörlésKösziköszi!
TörlésEz felér egy kínzással. Ilyen képeket és receptet teszel fel télen?! Mikor nem tudok azonnal lerontani a kertbe a grillsütőmhöz? No, megállj csak! És ez a grill kenyér, mekkora ötlet! Szóval kalap megemelve, nagyon guszta!
VálaszTörlésEhhh Krisz! Látod, hogy nekem sem kellett grillsütő! :))) A grillkenyér nálunk rendszeres vendég, mert nagyon szeretjük, és nagyon változatosan meg lehet tölteni.
TörlésAmúgy igen korán keltél...(vagy későn feküdtél:)
Korán... :o)
TörlésAz oldalast mi is szeretjük,de ezzel a páccal még nem készítettem,nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlés