2012. október 15., hétfő

Tripla csokis szülinapi torta







A férjem születésnapjára készült ez a torta. Az ünnepeltnek és a családnak nagyon ízlett, de bevallom én kétszer ennyi krémmel is el tudtam volna képzelni. Ezzel a véleményemmel egyedül voltam, mert mindenki más szerint ez így pont jó. A kalóriatartalmát tekintve így is brutális darab lett, de egyszer egy évben ez is belefér...

Ui. Eldugtam egy szeletet a most 4. napos tortából. Első nap is finom volt, de ez a néhány nap állás határozottan jót tett neki. Fantasztikusan összeértek az ízek. Még jó, hogy nincs több, mert nagy bajban lennék. Azt hiszem befalnám az egészet. A konklúzió tehát: ha valaki meg tudja állni, hogy ne nyúljon hozzá, akkor készítse el fogyasztás előtt legalább 2-3 nappal...








Hozzávalók:
20 dkg tejcsokoládé
20 dkg vaj
20 dkg gyümölcscukor (eredetiben 40 dkg nádcukor, de azt már egy picit túlzásnak éreztem)
17 dkg liszt
125 ml kávé
25 g kakaó
3 tojás
75 ml író vagy joghurt
1 csapott tk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
krém:
20 dkg fehércsokoládé
2,5 dl tejszín (vagy 25 dkg mascarpone)
3 ek whisky (elhagyható)
1 csomag zselatin fix
tetejére és az oldalára:
20 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín


Az tejcsokit a vajjal és a kávéval alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk. (Csak addig melegítsük, amíg a csokoládé felolvad.) A tojásokat kikeverjük az íróval. A lisztet a kakaóval, szódabikarbónával és sütőporral átszitáljuk, és hozzákeverjük a cukrot. A száraz összetevőket összeöntjük a az írós tojással és az olvasztott csokoládéval. Kézi vagy gépi habverővel simára keverjük. Kivajaztott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába töltjük, és 160 fokon tűpróbáig sütjük. (Nálam 2 órát sült, de igazából nem tudom hány fokon, mert a felfestés a sütőmön már lekopott.:) Ha a teteje túl hamar sülne, takarjuk le alufóliával. 22 cm-es formában is süthetjük, de akkor csak háromfelé tudjuk majd vágni a tortát.
Az elkészült piskótát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk négy felé.
A krémhez a tejszínt forraljuk fel a whiskyvel, húzzuk le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét, és hagyjuk, hogy felolvadjon. Kézi habverővel keverjük simára. Mélyhűtőben fél óra alatt hűtsük le, és gépi habverővel a zselatinfix hozzáadásával verjük fel kemény habbá. Tegyük vissza még 10-15 percre a mélyhűtőbe, amíg megköt a zselatin. Ha mascarponéval készítjük a krémet, akkor gőz felett olvasszuk fel a csokit, és csorgassuk hozzá a mascarponéhoz a whiskyvel együtt. (Ez esetben nincs szükség zselatinfixre) Géppel keverjük simára. Az így készült krémet is hűtsük ki, mielőtt felhasználjuk. A tortalapokat kenjük meg a krémmel.
A bevonáshoz a tejszínt forraljuk fel, húzzuk le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét, és hagyjuk felolvadni.
Keverjük simára egy kézi habverővel, majd vonjuk be vele a tortát.







31 megjegyzés:

  1. Ez fantasztikusan gyönyörűen néz ki! Mentettem is magamnak. Szerintem csak egy baj van vele, hogy én nem ehettem belőle...:-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Most ettem meg az utolsó szeletet. Ha előbb szólsz...:))

      Törlés
  2. IGEN, így ahogy van! Most azonnal! Nagyon szeretem a csokis dolgokat. Viszont a csokit egyáltalán nem. De ezt a tortát, nagyon tudnám... :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én a csokival hasonlóképpen vagyok, mint Gombóc Artúr, talán egy picinykét jobban megválogatom milyen csokit eszek. Ha egy sütiben nincs csoki megeszem ugyan, de utána még kell ennem egy kis csokit is...:)

      Törlés
  3. Aztaaaa!! De gyönyörű tortát kapott Férjed!! Isten éltesse sokáig!! Biztosan nagyon örült ennek a fantasztikus finomságnak!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen! A tortának abszolút sikere volt nála.:)

      Törlés
  4. Csodálatosan szép a torta amit készítettél. Isten éltesse férjedet sokáig! Itthon volt szülinapjára ? Nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen itthon van most. Igazából 4 nap múlva lesz csak szülinapja, de nem tudjuk még pontosan mikor megy vissza, ezért inkább előbb megünnepeltük, nehogy lemaradjon róla.:)

      Törlés
  5. Nagyon szép torta:)egyszerű és annál finomabb! A szülinaposnak kijár egy ilyen torta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Neki akkor is kijár, ha nincs szülinapja! :)))

      Törlés
  6. Uram atyám, de guszta! Ez kész kínzás! Egyszerűen csodaszép!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépséges a tortád!:) Isten éltesse a férjedet!:)
    A recit vittem:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik a tortád, de érdekelne az is, hogy a golyókat miből és hogy csináltad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Eredetileg ilyen trüffel golyókat akartam csinálni:
      http://csiperke.blogspot.com/2011/09/narancsos-truffel-es-rumos-kaves.html
      De nem volt időm rá, úgyhogy a Lidl-ben vásárolt, egyébként mogyoróval töltött golyókat használtam fel erre a célra. :)

      Törlés
  9. Szia! Gyönyörű lett a torta, holnap ezt akarom megcsinálni, mert szombaton ünnepeljük a szülinapomat. :) Van vmi tipped, hogy hogyan lehet könnyen és szépen elvágni a piskótát? Előre is köszi a választ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia kedves Névtelen!

      Csiperke nevében is köszi a dicséretet! Mivel ő most egy ideig nincs netközelben, engedd meg, hogy én válaszoljak neked. Nem mellesleg emlékeim szerint ezt a piskótát pont én vágtam el neki. :)

      Egy recés késsel kb. 1 cm mélyen körbevágtam a piskótát a felénél, majd egy a kerületénél hosszabb cérnát igazítottam a mélyedésbe, aminek a két végét keresztbe fogva egyszerűen csak széthúztam, így a cérna egyenletesen elvágta a piskótát. Majd ezután az alsó és a felső felét hasonlóan feleztem el, így megkapva a négy réteget.

      Remélem érthetően fogalmaztam, sok sikert a tortához, és boldog születésnapot!

      Törlés
  10. Köszi a választ, és a receptben whisky van, nekem mogyorós baleys van itthon, szerinted beletegyem, vagy finomabb lesz nélküle?

    VálaszTörlés
  11. Bocsi, egy kérdés kimaradt a 20 dkg gyümölcscukor hány dkg fehér cukor?? 25?

    VálaszTörlés
  12. Fehér cukorból mehet 30 dkg, a mogyorós Baileys-t meg úgy beletenném, mint a huzat. Nemhogy nem rontaná el, hanem hmmm...

    VálaszTörlés
  13. Es nem kaptam csak habfixet, zselatin van itthon. Hpgy oldjam meg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kevés vízzel állandó kevergetés mellett forralj fel 25-30 g zselatint. Kicsit hagyd hűlni, hogy ne legyen forró, de még ne kezdjen el dermedni, és így öntsd hozzá a már habosra felvert krémhez, majd alaposan keverd el.

      Törlés
  14. Megsült a piskóta, nagyon puha, de egyáltalán nem folyós szóal késznek ítéltük (1,5 óra 180°), viszon a kihűlést nem biztos h ki tudom várni, a csoki kész csak a zselatin nincs benne (köszi a tippet), vasárnap akarjuk megenni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha a tűpróba is azt mutatja, hogy átsült, akkor oké. De mindenféleképp várd meg, hogy kihűljön, különben hajlamos arra, hogy összeessen és gumis állagú legyen.

      Törlés
  15. Lenne egy kérdésem:) ha nemgond....az az igazság,hogy én már próbáltam az étcsoki + tejszin keveréket bevonatnak de nemigazán sikerült. Valamiért nem hűlt meg...talán elronthattam valamit? Neked viszont
    nagyon szépen néz ki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Két kérdés: 1. Milyen csokit használtál?
      2. Milyen tejszínt használtál? Mert ezek befolyásolhatják a végeredményt. Egyébként ha nagyon folyós marad a csoki, akkor érdemes vékonyan átkenni a tortát, betenni a hűtőbe amíg megdermed, aztán átvonni egy újabb réteggel, megvárni míg az is megdermed, és így tovább... Ha menet közben a bevonó csoki is megdermed, akkor gőz felett újra fel lehet olvasztani.

      Törlés
  16. Kedves Csiperke!

    Szeretném megsütni ezt az elképesztően szép tortát a párom születés napjára. Elméletben 20 felnőtt lesz, szóval sokan szeretnénk majd megkóstolni és 26cm-es tortaformám is van. Ebben az esetben mindenből dupla mennyiséget kell mérnem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos Csiperke technikai okok miatt nem tud hozzászólást írni, de íme a válasza:

      "Szia! Ha 26 cm-es tortafomát használnék, én mindenképpen dupláznám a tészta mennyiségét. Ha mégis túl soknak tűnik, a maradék tésztát átöntheted egy kisebb tortaformába, és akkor két tortád is lesz. :) Ahogy írtam is, nekem ez a krém picit kevés volt (a család szerint pont elég), szóval ha én csinálnám, akkor a krém hozzávalóit nem dupláznám a 26-os formához, hanem inkább tripláznám. De ha csak duplázod, úgy is finom lesz. :)
      Majd írd meg, nektek hogy ízlett!"

      Törlés
  17. Köszi a receptet. Isteni lett pedig cukor nélkül sütöttem. 😄

    VálaszTörlés
  18. Mióta egyszer sutottem ezt a tortát ,azóta minden egyes szulinapon ezt keri a család😅😘

    VálaszTörlés