Egy sorozatot néztem éppen, és a főszereplő a konyhába lépve egy tál ínycsiklandó csirkesültre nézve izgatottan felkiáltott: "Chicken Marbella!". Na több sem kellett. Ha a hősnőt ilyen izgalomba hozta ez az étel, akkor ezt nekem is ki kell próbálnom. Rákerestem a neten, és végül Oprah Winfrey oldalán levő receptet választottam. Nem voltam annyira merész, így cukorból kevesebbet használtam, mint amennyit a recept ír, és a fokhagyma mennyiségét is feleztem. Ennek ellenére szerintem tökéletes lett.
Az olívabogyó, az aszalt szilva, a fokhagyma, az oregánó és a barnacukor csodálatos elegyet alkot a fehérborral. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
1,5 kg csirkecomb
1 dl olívaolaj
1 dl vörösborecet
20 dkg aszalt szilva (legközelebb legalább 30 dkg-ot teszek hozzá, annyira finom volt)
10 dkg zöld olívabogyó (nálam fekete)
6 babérlevél
fél fej fokhagyma (eredetlieg egy egész, de szerintem a fele bőven elég)
2 ek szárított oregánó
só, bors ízlés szerint
1,5 ek barnacukor (eredetlieg egy csésze, de egy húsételbe azért az talán picit túlzás:)
2 dl száraz fehérbor
1-2 ek aprított petrezselyem v. koriander
A csirkecombok bőrét lehúztam, a combokat kettévágtam.
Az olajat kikevertem az ecettel, beletettem a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, az oregánót, a feldarabolt szilvát és az olívabogyót. A pácba forgattam a húst, és hűtőbe tettem néhány órára. Igazából egy egész éjszakán keresztül kellett volna pácolni, de nekem most nem volt ennyi időm.
A húst szétterítettem egy tepsiben, sóztam, borsoztam, és leöntöttem a pácléval. Megszórtam a cukorral, és aláöntöttem a bort. 180 fokra előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütöttem.
A húst nem kell letakarni, de időnként forgassuk meg, hogy a boros pác mindenhol jól átjárja sülés közben.
A megsült csirkét apróra vágott petrezselyemmel, vagy korianderrel megszórhatjuk, látványnak kitűnő, de őszintén szólva legközelebb én kihagyom, mert az íze nem hiányzott.
Köretként krumplipürét ettünk hozzá, de rizzsel is biztosan finom.
Nagyon aranyos a bevezetőd! Egy igazi gasztroangyal akárhonnan tud ihletet meríteni, akár a TV-t nézve is! Még soha nem hallottam erről a csirkés ételről, de nagyon tetszik. A csirkecomb, az aszalt szilva, az olajbogyó és a fűszerek igazi gasztro élményt nyújthattak! Mindenképpen megcsinálom...(esetleg a karácsonyi ünnepi menü része is lehetne : pulykából, megtarva az aszalt szilvát, talán egy kis narancslével még megbolondítva):)
VálaszTörlésIgeeen, az a narancslé nagyon jól hangzik...
TörlésÉn nagyon szeretném, de itthon nem eszik meg a húst gyümölccsel párosítva...Pedig nagyon guszta étek... Jó lenne ebédre!
VálaszTörlésIgazából nem volt édesen gyümölcsös. Az aszalt szilva átvette az olívabogyó és a sült hús zamatát. De persze ezt nem lehet megmagyarázni annak, aki alapból elutasítja a gyümölcsös húsokat. A testvéremmel én sem tudnám megetetni, már a tudat is elborzasztja, hogy gyümölcs van benne...:))
TörlésNekem nagyon bejön:) El fogom készíteni:)
VálaszTörlésRemélem hasonló sikere lesz, mint nálunk!
Törlés"Chicken" (bocsi, de nagyon zavar).
VálaszTörlésUppsssz, tényleg. Javítottam, köszi!
TörlésÉn is a Drop Dead Diva-ban láttam meg, és úgy csináltam meg! :))))))
VálaszTörlés