Szóval ha valaki hasonlóképpen járna mint én, ne feledje, hogy a kacsazsír ilyen esetekben tökéletes alternatíva!
A képen látható menyiségnek kb. a duplája lett, csak az első adaggal a férjem azonnal elvonult...:)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg kacsazsír (vagy libazsír)
15 dkg tejföl
15 dkg reszelt sajt
1 tojás sárgája
só (ízlés szerint)
a tetejére:
1 tojás fehérje
szezámmag, lenmag
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és mivel siettem, 15 percre a mélyhűtőbe tettem. (Egyébként egy óra pihenés kell neki a hűtőben.) Fontos, hogy a tészta jól lehűljön, így is picit nehezebb dolgozni vele, mint a vajas tésztával, mert a zsír gyorsabban olvad. Ezért amennyire csak lehet, gyorsan dolgozzunk vele.
A tésztából lisztezett felületen kb. 1 centi vastag téglalapot nyújtottam. A tojás fehérjét kikevertem egy kis vízzel, hogy könnyebb legyen kenni, és átkentem vele a tésztát. Megszórtam a magokkal és csíkokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.
A maradékot légmentesen zárható dobozba tettem, így másnap is nagyon finom, tökéletes állagú maradt.
Milyen guszták ! Nagyon jól mutat a kétféle mag rajta!! :)
VálaszTörlésMindkét magot nagyon szeretem, de valóban elég látványosak is együtt.:)
TörlésA kacsazsír valószínűleg ad egy plusz ízt a sajtos rúdnak, ami miatt most összefolyt a nyál a számban...remek ötlet. Én mindig sertés zsírral készítettem a sajtos rudat, de hétvégén kipróbálom a kacsazsíros verziót is:)
VálaszTörlésValóban különleges íze lett, bevallom sokkal jobban ízlik, mint a vajas változat.
TörlésJó dolga van a férjednek,mert nagyon finomat sütöttél neki:))
VálaszTörlésHát, jó dolga van az biztos. Irigylik is sokan érte...:))
TörlésAnyám, de baromi jó!! Pár perce tettem vissza egy üveg kacsazsírt a hűtőbe :-) No fog az még onnan előjönni, úgy érzem!
VálaszTörlésAkkor nem csak én vagyok ilyen kacsazsír-fan... :)))
TörlésSajnos kacsazsírom nincs, pedig most rögtön rohannék a konyhába, hogy elkészítsem:) Nagyon jól néz ki, szinte érzem az illatát:)
VálaszTörlésVajjal is nagyon finom, de hogy a véletlen így hozta és megízlelhettem így kacsazsírral, azt hiszem többet nem csinálom vajjal.:)) Ráadásul úgy tűnik, hogy sokkal tovább friss marad.
TörlésNagyon guszta, most jöhetne egy adag...:)
VálaszTörlésNagyon guszta, jöhetne most egy adag...:)
VálaszTörlésNem tudok én sem mást mondani, mint az előttem szólók...GUSZTA! Jöhetne pár rudacska!
VálaszTörlés