2012. május 10., csütörtök

Sajtos rúd kacsazsírral




 Tegnap este könnyelműen megkérdeztem a férjemet, enne-e valami sós rágcsát. Rögtön rávágta, hogy igen. Rohantam a konyhába (a rohanást értsük képletesen, mindössze 6-7 lépés választja el a konyhát a kedvenc fotelemtől a nappaliban:), hogy a szeretett személynek a kedvében járjak. Igen ám, de akkor jött a felismerés, hogy vajam egy szál sem. Szeretem én a férjemet, de az ő kedvéért sem indulok el este 8-kor a nagyvilágba vajat keresni. Kellett valami más alternatíva. Megvilágosodtam, és rájöttem a tökéletes megoldásra: kacsazsír!! Nosza, gyorsan összedobtam a tésztát, és nem sokkal később már sültek is a fantasztikus illatot árasztó rudacskák.
Szóval ha valaki hasonlóképpen járna mint én, ne feledje, hogy a kacsazsír ilyen esetekben tökéletes alternatíva!
A képen látható menyiségnek kb. a duplája lett, csak az első adaggal a férjem azonnal elvonult...:)




Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg kacsazsír (vagy libazsír)
15 dkg tejföl
15 dkg reszelt sajt
1 tojás sárgája
só (ízlés szerint)
a tetejére:
1 tojás fehérje
szezámmag, lenmag

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és mivel siettem, 15 percre a mélyhűtőbe tettem. (Egyébként egy óra pihenés kell neki a hűtőben.) Fontos, hogy a tészta jól lehűljön, így is picit nehezebb dolgozni vele, mint a vajas tésztával, mert a zsír gyorsabban olvad. Ezért amennyire csak lehet, gyorsan dolgozzunk vele.
A tésztából lisztezett felületen kb. 1 centi vastag téglalapot nyújtottam. A tojás fehérjét kikevertem egy kis vízzel, hogy könnyebb legyen kenni, és átkentem vele a tésztát. Megszórtam a magokkal és csíkokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.
A maradékot légmentesen zárható dobozba tettem, így másnap is nagyon finom, tökéletes állagú maradt.

13 megjegyzés:

  1. Milyen guszták ! Nagyon jól mutat a kétféle mag rajta!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindkét magot nagyon szeretem, de valóban elég látványosak is együtt.:)

      Törlés
  2. A kacsazsír valószínűleg ad egy plusz ízt a sajtos rúdnak, ami miatt most összefolyt a nyál a számban...remek ötlet. Én mindig sertés zsírral készítettem a sajtos rudat, de hétvégén kipróbálom a kacsazsíros verziót is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban különleges íze lett, bevallom sokkal jobban ízlik, mint a vajas változat.

      Törlés
  3. Jó dolga van a férjednek,mert nagyon finomat sütöttél neki:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, jó dolga van az biztos. Irigylik is sokan érte...:))

      Törlés
  4. Anyám, de baromi jó!! Pár perce tettem vissza egy üveg kacsazsírt a hűtőbe :-) No fog az még onnan előjönni, úgy érzem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nem csak én vagyok ilyen kacsazsír-fan... :)))

      Törlés
  5. Sajnos kacsazsírom nincs, pedig most rögtön rohannék a konyhába, hogy elkészítsem:) Nagyon jól néz ki, szinte érzem az illatát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vajjal is nagyon finom, de hogy a véletlen így hozta és megízlelhettem így kacsazsírral, azt hiszem többet nem csinálom vajjal.:)) Ráadásul úgy tűnik, hogy sokkal tovább friss marad.

      Törlés
  6. Nagyon guszta, most jöhetne egy adag...:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, jöhetne most egy adag...:)

    VálaszTörlés
  8. Nem tudok én sem mást mondani, mint az előttem szólók...GUSZTA! Jöhetne pár rudacska!

    VálaszTörlés