Chilis babot sokszor főzök a férjemnek mert nagyon szereti. Mindig hasonlóképpen csinálom, de ma egy picit változtattam és kicsit autenikusabbá tettem ezt az ételt. Fahéjat egyébként sokszor használok húsokhoz, mert fantasztikus íze lesz tőle, viszont a kakaó/csokoládé használatát eddig csak tervezgettem, de még sose próbáltam. Egészen máig. A férjemnek nagyon ízlett, de nem tudta megállapítani, mi az a különleges fűszer, amitől a szokásosnál is finomabb lett az étel. A titok a fahéj és kakaó kombinációjában rejlik...
Hozzávalók:
30 dkg darált marha
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
500 ml kockázott konzervparadicsom
2 vörösbab konzerv
1 kukorica konzerv
1 ek oregánó
1 púpozott tk kakaó
nagy csipet fahéj
1 kk római kömény
fél tk cayenne bors
tört v. őrölt chili ízlés szerint
só, bors
pici olaj
A felkockázott szalonnát pici olajon megpirítottam, rádobtam a hagymát és pár percig dinszteltem. Hozzáadtam a darált marhát, a zúzott fokhagymát, és a húst fehéredésig pirítottam.
Felöntöttem a paradicsommal, fűszereztem, és időnként megkevergetve fedő alatt puhára főztem.
Amikor a hús megpuhult, beletettem a lecsepegtetett babot és kukoricát, és kicsit összerottyantottam.
Szuperül néz ki, igazi pasikaja, az enyémek is szeretik nagyon. Finom lehet nagyon ezzel a fűszerezéssel:)
VálaszTörlésPont ezt írtam egy ismerősömnek a facebookon, hogy ez igazi pasikaja! :)) Én nem igazán szeretem a chilis babot, de ez a fűszerezés engem is rabul ejtett.
TörlésÉn is szoktam készíteni, rizzsel fogyasszuk. Kakaó? tényleg került bele? Fahéjjal én is megbarátkoztam pár éve húsokhoz, de a kakaóról még nem is hallottam. Alkalomadtán kipróbálom, üsse kő :D
VálaszTörlésA csokit/kakót a mexikói konyhában használják előszeretettel a húsos ételekhez. (Na meg azt hiszem Brazíliában is) Csokoládés pörköltel is kacérkodom régóta, de még nem mertem megpróbálni. A chili sikerén felbuzdulva azt hiszem majd erre is sort kerítek.:)
TörlésFahéjat és szalonnát eddig nem tettem bele.Érdekes ízhatású lehet.
VálaszTörlésA csokis pörköltről már én is sokat olvastam és el is határoztam, hogy egyszer csinálok majd, úgyhogy egy kis adagot külön veszek és abba teszem majd a csokit.
Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/
Az Online Vacsoracsata folytatódik.:)))
Igazából semmit nem lehet külön kiérezni, csak van benne egy kis meghatározhatatlan plusz finomság...:)
TörlésNagyon gusztán néz ki! Egyszer azt hallottam, hogy a CCC.-ba kell egy fél narancs levét is belenyomni...Gondolom az ízhatás végett. Jó szaftos lett!
VálaszTörlésNa a narancsot emellé már nem tudom elképzelni. De lehet, hogy úgy is működne! :))
TörlésJa, a férjem szereti, ha szaftos, ezért mindig sok paradicsomot teszek bele...