Tegnap leolvasztottam a hűtőt, és kincsre bukkantam. Találtam szedret és epret amit még nyáron tettem el. Már napok óta érlelődött bennem egy vaníliás-gyümölcsös rétes gondolata, de ábrándjaimban a gyümölcs szerepét eddig a cseresznye töltötte be, amit szintén nyáron tettem el befőtt formájában. Ahogy viszont a szedret megláttam, úgy döntöttem, hogy ez megy a rétesbe.
Férjem elégedett arcát nézve falatozás közben, nem volt kérdés, hogy jól döntöttem. Az első falat után elhangzott a már jól ismert, elismerésnek szánt mondata: " Húúúú, ez nagyon ott van, feltétlenül tedd fel a blogra!" :))
A rétesek nem lettek túl szépek, mert a lapok nehezen jöttek szét és nagyon törtek, de az íze kárpótolt mindenért. Ettől függetlenül soha többet Spar-os réteslapokat...
Hozzávalók:
6 db réteslap
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek cukor (én most folyékony édesítőt használtam)
40 dkg szeder
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
csipet gyömbér és szegfűszeg
cukor ízlés szerint (én ezt is folyékony édesítővel ízesítettem)
2 tk kukoricakeményítő
olaj a réteslapok megkenéséhez
porcukor a szóráshoz
A vaníliás pudingot a szokott módon 4 dl tejjel megfőztem és félretettem hűlni.
A szedret egy kis lábosban elkezdtem melegíteni a citromlével, hozzáadtam a citromhéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és az édesítőt. Addig forraltam, amíg a szederszemek megpuhultak és összeestek.
A keményítőt egy pici vízzel kikevertem és a szederhez adtam. Még fél percig forraltam és lehúztam a tűzről.
A réteslapokat a hosszában három részre vágtam. Azokat a lapokat, amit éppen nem használtam, nedves konyharuhával takartam le, nehogy kiszáradjanak. A csíkokat megkentem olajjal, és a végébe egy nagy teáskanál vaníliát és ugyanannyi szedret tettem. Háromszög alakban felhajtogattam és sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. A háromszögek tetejét is megkentem olajjal és megszórtam egy pici cukorral, hogy az sütés közben rákaramellizálódjon a tetejére.
A megsült falatokat porcukorral hintettem meg.
Hmmmmmmm, nyam!
VálaszTörlésNyáron sütöttem hasonló elgondolás alapján amerikai pitét (meggyel), el tudom képzelni, milyen isteni lehetett rétesként!
Meglesem nálad a pités cuccot. Azt is ki kell próbálnom...:))
TörlésNagyon fincsi lehet!
VálaszTörlésHát, igen nehezen tudtam leállni vele, hogy egyáltalán maradjon a férjemnek amíg hazaér...:))
TörlésNa,ezt nagyon szeretem!!Bár ebben a formában még nem ettem,de biztosan tudom:)
VálaszTörlésSzívesen küldenék virtuális kóstolót, ha lehetne. Ízlene, én is biztosan tudom...:)))
TörlésNagyon guszta!!!!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésHmm, ez igazán guszta! Nekem is jöhetne!
VálaszTörlésMár küldöm is...:)
TörlésÉn most csak telefonon tudom megnézni mert dolgozom, de ha hazaérek meglesem, de így is tetszik!:)
VálaszTörlésKöszi! :))
TörlésNa nem most jöttem ám haza azóta a munkából!:)
VálaszTörlésAz első kép nagyon csábítóóóóó!Azt sugallja:Készíts el!:)
Azért azt mindjárt gondoltam...:)))
TörlésHát hallgass a képre...:D