2011. október 14., péntek

Jamaikai rumos-mazsolás csirke fokhagymás-currys jázmin rizzsel







Narancslikőrrel már készítettem sülteket, rummal most először. Nekem is nagyon ízlett, de a férjem egészen odáig volt érte. Anyukám éppen beugrott hozzám, amikor az étel készült, és megkérdezte, hogy én normális kajákat már soha nem fogok főzni? Meg hogy mit szól hozzá a férjem, hogy ilyen kajákkal etetem állandóan?
Hát kérem szépen a férj nem panaszkodik, sőt tetszik neki, hogy mindig új ízekkel találkozik. Néha persze kap paprikás krumplit is, de az nem feltétlenül kerül fel a blogra...

Hozzávalók:
4 db csirkecomb
1 púpozott evőkanál kókuszzsír (vagy 2-3 evőkanál olaj)
2 dl víz


Pác:
2 evőkanál ketchup
2 evőkanál mustár
2 evőkanál rum
2 evőkanál worchester szósz
2 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma

Mártáshoz:
10 dkg mazsola
0,5 dl jamaikai rum
1 dl tejszín

1 bögre jázmin rizs
2 bögre víz
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
curry (ízlés szerint. igazából én csak szórtam, amíg szép színe lett tőle a víznek.)



A páchoz a hozzávalókat összekevertem, beleforgattam a bőrétől megfosztott combokat és néhány órára a hűtőbe tettem.
A mazsolát beáztattam a rumba.
A csirkecombokat megsóztam és a kókuszzsíron mindkét oldalukat 1-2 percig sütöttem.
Rákanalaztam a maradék pácot, felöntöttem a vízzel, és közepes lángon fedő alatt puhára pároltam.
Amikor a hús megpárolódott, levettem a fedőt, feljebb vettem a lángot és zsírjára sütöttem a szaftot, közben néhányszor megfordítottam a combokat, hogy szép színt kapjanak.
A megsült húst kiszedtem, a visszamaradt szaftba beleöntöttem a rumos mazsolát, és egy kicsit kevergettem, amíg az alkohol elpárolgott belőle. Felöntöttem 1 dl tejszínnel, és ezt a mártást tálaltam a hús mellé.

A rizst a vajon kicsit megpirítottam, hozzáadtam az áttört fokhagymát, sóztam és felöntöttem vízzel. Beleszórtam a curryt, és miután felforrt, alacsony lángon fedő alatt készre főztem.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat főztél ! Szerintem az én férjem sem bánná ha ilyen pácba tenném a husit!:-)) Nagyon guszta biztosan nagyon kellemes volt az illata mikor sűlt, na persze az íze is finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon bejön!Szeretem az ilyen ételeket!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ínyenc és a fogamra való ez a nem normális kaja:) Isteni finom lehet.

    VálaszTörlés
  4. Hát, mind az illata, mind az íze nagyon finom volt. :))

    VálaszTörlés
  5. Ínyenc étel, biztosan finom volt....

    VálaszTörlés