Bár a coq au vin eredetileg kakasból készül, mára már elterjedt és elfogadott dolog csirkéből is készíteni. Én csak csirkecombot használtam hozzá, mert sokkal szaftosabb és ízesebb, mint a mell.
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, kétfelé vágva
150 g húsos szalonna, vastag hasábokra vágva
2 közepes fej hagyma, nagyobb kockára vágva
250 g gomba, negyedbe vágva
4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
5 dl száraz vörösbor
5 dl csirkehúsleves vagy alaplé
1 ek paradicsompüré
30 g liszt és 30 g vaj keveréke, hidegen (beurre manié)
olivaolaj
babérlevél, rozmaring, kakukkfű
1 csomag petrezselyem, aprítva
só, bors
4 db csirkecomb, kétfelé vágva
150 g húsos szalonna, vastag hasábokra vágva
2 közepes fej hagyma, nagyobb kockára vágva
250 g gomba, negyedbe vágva
4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
5 dl száraz vörösbor
5 dl csirkehúsleves vagy alaplé
1 ek paradicsompüré
30 g liszt és 30 g vaj keveréke, hidegen (beurre manié)
olivaolaj
babérlevél, rozmaring, kakukkfű
1 csomag petrezselyem, aprítva
só, bors
A combokat sózom, borsozom. Egy nagyobb lábasban kevés olivaolajon megsütöm a szalonnát, majd kiveszem és félreteszem. A visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a hagymát, ezt is kiveszem és félreteszem. Hasonlóan járok el a gombával is. Jöhet egy kis olivaolaj ismét és elősütöm a combokat, hogy egy kis aranybarna színt kapjanak. (Szükség esetén több részletben, hogy piruljanak, és ne főjenek.) Hozzáadom a fokhagymát, a rozmaringot, kakukkfüvet, babérlevelet, a paradicsompürét, majd nagyon rövid pirítás után beleteszem a szalonnát és felöntöm a borral és a húslevessel. Felforralom, majd kis lángon főzöm 30-40 percig, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor a combokat kiveszem, a levet pedig beforralom, kb. 4-5 deciliternyire. A lisztes vajjal sűrítem, majd visszateszem a combokat és hozzáadom a gombát és a hagymát is, valamint az aprított petrezselyemzöldet. Egy-két perc alatt összefőzöm. Friss házi kenyérrel sem utolsó, de én főtt, vajas zöldségekkel tálaltam.
Nagyon guszta látványra is , az ízét csak elkébzelni tudom, az hogy finom egészen biztos!
VálaszTörlésA képet nézve beindult a nyálelválasztásom. Ennék megint belőle! Ehhez képest csak zsömle a mai menüm...:(
VálaszTörlésNagggyon jól néz ki! Izgalmasan is hangzik! Megjegyeztem! ;-)
VálaszTörlésÉva, Eszter, köszönöm szépen! Tényleg finom és igazán egyszerű étel. W.
VálaszTörlésNézzél már be hozzám, van számodra egy meglepetésem!
VálaszTörlésJó a fűszerezése, no és az a szósz!!! Tényleg finom!
VálaszTörlés