Már régóta szerettem volna valami vilmoskörtés süteményt készíteni. Vettünk friss gyümölcsöt is, de az annyira finom volt, hogy muszáj volt feldolgozás nélkül, csak úgy magában megenni, így végül a torta konzervgyümölcsből készült.
Én ugye nagyon szeretem az édességet, és mostanában a férjem is egyre édesszájúbb, ha egy-két napig nem csinálok valami desszertet, akkor azon kapom, hogy kutat a titkos dugicsokis-szekrényemben. Mégis, ez a torta kicsit sok lett egyszerre kettőnknek. Ha naponta megennénk egy szeletet, akkor is legalább hat nap, mire elfogy. Jó megoldás az is, ha a család besegít a torta eltüntetésébe, de hát nem minden nap járnak felénk. Végül biztos ami biztos alapon a tortát a fagyasztóba tettem. Ma elővettem egy szeletet, és rájöttem, hogy ezt a tortát csak mélyhűtve szabad enni. Fantasztikus fagylalttortává változott: egyáltalán nem lett jeges, a piskóta is vágható maradt, és a körteíz még hangsúlyosabb lett benne, mint frissen volt.
Piskóta:
1 tojás
10 dkg gyümölcscukor
50 gr olvasztott vaj
20 gr kakaó (kb két evőkanál)
1 dl tej
120 gr liszt
1 csomag sütőpor
1 teáskanál vanília esszencia
A hozzávalókat a megadott sorrendben kikeverjük, és kivajazott-kilisztezett tortaformába öntjük. (22 cm-es). Kb 180 fokra előmlegített sütőben megsütjük, és a tortaformában hagyjuk kihűlni.
Hozzávalók a krémhez:
30 dkg vilmoskörte konzerv (friss gyümölcsöt is használhatunk, de akkor pároljuk meg a körtét enyhén cukros vízben)
2 dl körtelé (használhatjuk a konzerv levét is, de ízesebb lesz, ha rostos körtelét használunk)
1 evőkanál citromlé
fél citrom reszelt héja
csipet gyömbér
50 gr mazsola
3 tojás
2 evőkanál gyümölcscukor
1 csomag zselatinfix
2,5 dl tejszín
1 csomag zselatinfix vagy habfixáló
2 evőkanál gyümölcscukor
Kb. 60 gr reszelt csokoládé a tetejére
A körtét egészen apróra vágtam, beletettem egy kisebb fazékba, hozzáöntöttem a körtelevet, a citromlét, a citromhéjat, gyömbérrel fűszereztem, és az egészet összeforraltam. (Ha valaki szeretné a körtét pürésíteni, akkor ezen a ponton tegye meg, de én darabosra hagytam.) A tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját kikevertem, és a forró körtés levet fokozatosan, állandó keverés mellett hozzáöntöttem, majd nagyon alacsony lángon az egészet besűrítettem. Lehúztam a tűzről, belekevertem a zselatinfixet, majd óvatosan hozzákevertem a két evőkanál cukorral kemény habbá vert fehérjét.
A krémet a tortalapra öntöttem, és fél órára mélyhűtőbe tettem. A tejszínből két evőkanál cukorral kemény habot vertem. (Menet közben belekevertem a habfixálót is.)
A tejszínt elkentem a krém tetején, és még 20 percre visszatettem a mélyhűtőbe, mielőtt felvágtam volna.
A tetejét reszelt csokoládéval szórtam meg.
Era, ez gyönyörű! Szívesen megkóstolnám! Gondolom nagy sikere volt.
VálaszTörlésKöszönöm!:))
VálaszTörlésMivel csak ketten ettünk belőle, hatalmas sikerről még nem tudok beszámolni, de nekünk nagyon ízlett.:)