2011. március 30., szerda

Falafel by Csiperke







Már említettem régebben, hogy csicseriborsó rajongó vagyok. Mint ilyen, kötelező szeretnem a falafelt. Számtalan falafel receptet kipróbáltam, de nekem mindegyik valahogy túl fűszeres volt. Végül többféle recept felhasználásával alkottam meg a saját változatomat, ami picit magyaros ízvilágba hajlik. Kicsit kevesebb fűszert használtam, mint amit általában a falafelhez szoktak, viszont több hagymát tettem hozzá, és került bele pirospaprika is, így nyugodtan nevezhetjük  magyaros falafelnek.
Elméletileg került volna bele 1-2 evőkanál aprított petrezselyem is, ami most kimaradt, mert azt hittem, hogy van itthon, de tévedtem. Így is nagyon finom lett, de azért a petrezselyem nem árthat neki.

Hozzávalók:
25 dkg szárított csicseriborsó (60 dkg lett megfőzve)
10 dkg bulgur (+2,5 dl víz)
1 nagy tojás (vagy 2 kisebb)
3-4 gerezd fokhagyma
2 közepes fej hagyma apróra vágva
2 kávéskanál kömény
1 kávéskanál koriander (mivel nincs mozsaram, zacskóba tettem, és húsklopfolóval apróra törtem)
1 teáskanál oregáno
1 evőkanál pirospaprika
3 evőkanál szárazon pirított szezámmag
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
2 kávéskanál só
1 kávéskanál frissen őrölt bors
1 teáskanál sütőpor
(2 evőkanál aprított petrezselyem)

A csicseriborsót előző este beáztattam. Az áztató vizet leöntöttem róla, és friss vízben egy teáskanál szódabikarbónával feltettem főzni. (A szódabikabóna jelentősen lerövidíti a főzési időt.)
A bulgurt felöntöttem vízzel, kicsit megsóztam, felforraltam, majd lehúztam a tűzről, és lefedtem. 10-15 perc alatt magába szívta a vizet, és megpuhult. A szezámmagot serpenyőbe tettem, és megpirítottam.
A csicseriborsót aprítógépben pépesítettem, hozzákevertem a bulgurt, és sorban az összes többi hozzávalót.
(Annyi zsemlemorzsát tegyünk hozzá, hogy egy jól formázható masszát kapjunk.)
A masszából kis golyókat formáltam, zsemlemorzsába hempergettem, forró olajban kisütöttem, és papírszalvétára szedtem. (Egyszerre ne tegyünk túl sok falafelgolyót az olajba, mert lehűl tőle az olaj, és szétesnek a golyók!)

A pitát szinte egy az egyben Limara receptje alapján készítettem annyi változtatással, hogy 25 dkg kenyérlisztet és 25 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam.
A falafel mellé jégsalátát, lilahagymát, kigyóuborkát, paradicsomot, paprikát és retket töltöttem a pitába.
Öntetként tetszés szerint bármit használhatunk, de én legjobban a fokhagymás joghurtot szeretem, most is ez került a zöldségekre.






7 megjegyzés:

  1. A bulgur helyettesíthető valamivel?

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági!
    Nem kell helyettesíteni semmivel, egyszerűen kihagyod és kész...

    VálaszTörlés
  3. Köszi Era! Nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy feltetted a falafelt. Pénteki menü része lesz. Majd megírom, hogy milyen volt bulgur nélkül. ;o)

    VálaszTörlés
  4. Végül nem pénteken, hanem vasárnap lett a falafel a menü, az indiai kenyérrel, meg indiai fűszerezésű csirkecombbal és ecetes hagymasalátával. Nagy sikere volt! Felvettük a kedvencek listájába.

    VálaszTörlés
  5. Huhh, ez nagyon jó ebéd lehetett!!!

    VálaszTörlés
  6. Csabi teljesen odavan érte. Ez nem jöhetett volna létre, ha nem teszed fel ezeket a recepteket. Hálás vagyok!

    VálaszTörlés
  7. Igazán boldoggá tesz, hogy ízlett!! :)

    VálaszTörlés