2011. március 16., szerda

Áfonyás-csokis-zabpelyhes keksz








A hosszú hétvégére elutaztunk a nagycsaláddal, és szükség volt valami jól eltartható, egészséges nasira, amivel  csillapítani tudjuk az időnként (naponta többször is) ránk törő édesség utáni vágyat. Az elgondolás nem működött valami jól, ugyanis már első nap elfogyott az összes keksz. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz. A kekszben van egy kis "édes bűn" is, a csoki, de ha nagy kakaótartalmú étcsokoládét választunk, akkor a bűntudat is mérséklődik. Az utazáshoz nem egy adagot készítettem, de itt egy adag keksznek a receptjét írom le.

Hozzávalók:
125 gr vaj
6 dkg xylitol (nyírfacukor)
6 dkg nádcukor
1 tojás
10 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg zabpehely
10 dkg aszalt áfonya (cukrozatlan)
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál szódabikarbóna
fél kávéskanál só

A vajat megolvasztottam, kikevertem a cukorral, hozzákevertem a tojást, majd szép sorban a többi összetevőt is. Teáskanállal kis halmokat tettem a sütőpapírral bélelt tepsire. Nem kell túl nagy helyet hagyni a halmok között, mert nem terül el túlságosan. 170-180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsül. Amikor kivesszük, még puha, ahogy hűl, megszilárdul. Zárható dobozban tárolva (elméletileg) sokáig eláll.

6 megjegyzés:

  1. Én aszalt feketecseresznyével készítettem el, úgy is nagyon finom lett! :) Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. A feketecseresznyét én is nagyon szeretem!!!
    Örülök, hogy ízlett.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valami folyadék nem kell bele?

      Törlés
    2. Nem. :) az olvasztott vajjal és a tojással gyönyörűen összeáll a massza...

      Törlés
    3. sokalltam a zabot, ezért 5 dkg-t elcsíptem belőle, és tettem bele helyette 5 dkg diópótlót! isteni lett!

      Törlés
    4. Nem sok ám az a zab, mert ahogy megsül, annak is a dióhoz hasonló íze van. De így még finomabb lehetett!

      Törlés