2013. február 26., kedd

Házi görög joghurt készítése





Évek óta készítek itthon joghurtot. Működik boltban vásárolt tejjel is (csak ne legyen tartós tej és ne legyen zsírszegény), de legtöbbször a piacon vásárolt friss házi tejből készítem.
A sűrű görög joghurtot nagyon sokszor használom tejföl helyett, de rendszeresen esszük párolt gyümölcsökkel, vagy házi lekvárral is. Sokkal finomabb, mint a boltban kapható gyümölcsöt alig (vagy egyáltalán nem) látott joghurtok.

Hozzávalók:
2 l tej (legalább 2,8-as)
1 kis doboz élőflórás joghurt

Ha házi tejből készül, akkor felforraljuk a tejet, és visszahűtjük 40 fokra. Ha bolti tejből készül, akkor nem kell forralni, elég 40 fokig melegíteni. (Az a jó hőmérséklet, amikor az ujjunkat beledugva érezzük, hogy forró, de még nincs kényszerünk, hogy azonnal kirántsuk az ujjunkat.) Ha megfelelő a hőmérséklet, egy kis doboz natúr joghurtot. belekeverünk a tejbe. A tejes fazékra rátesszük a fedőt, és az egészet bebugyoláljuk egy jó meleg pokrócba, majd 6-8 órára "megfeledkezünk" róla. A lényeg, hogy tartósan a 40 fok körüli hőmérsékleten maradjon a joghurt.
6-8 óra múlva a joghurt már fogyasztható. Ha görög joghurtot szeretnénk készíteni, egy nagy szűrőt kibélelünk konyharuhával, és beleöntjük a joghurtot. A konyharuhát összekötjük, a szűrővel együtt egy edényre helyezzük, és 1-2 órán keresztül hagyjuk, hogy kicsöpögjön a savó. Az eredmény tejföl sűrűségű, krémes görög joghurt lesz. A kicsöpögött savót felhasználhatjuk kenyérsütéshez, különösen finom lesz tőle a kenyér.
Még finomabb, krémesebb lesz a görög joghurtunk, ha az elején a tejhez egy kis tejszínt öntünk. (0,5-1dl / liter)
Ha félreteszünk az elkészült joghurtból 2-3 evőkanálnyit, a következő adagot már azzal tudjuk beoltani.

(Régebbi joghurtos poszt frissítése)

21 megjegyzés:

  1. Tényleg egyszerű, nem lehet elrontani, és jóval olcsóbb így, mint boltban venni...

    VálaszTörlés
  2. Kipróbáltam,tényleg finom és egyszerű!Én is házi tejjel készítettem.Köszönöm a receptet:Judit

    VálaszTörlés
  3. A sütőben hagyod becsomagolva? 15 fokos házban hogy marad 6 órán keresztül 40 fokos? Kipróbálnám, de emiatt nem merek belevágni :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sütőt is felmelegítheted 40 fokra és beteheted oda, ez esetben nem kell bebugyolálni. Volt amikor csak simán a kályha elé tettem, úgy is működött. De ha jó vastag pokrócba teszed, akkor tartani fogja a hőmérsékletet. Én most konkrétan 18 fokos lakásban csinálom, és amikor kicsomagolom a pokrócból, még meleg a fazék. Nálunk is volt sokszor 15 fok, de akkor is sikerült. Ha az elején, amikor beindul a folyamat elégé tartja a meleget a pokróc, akkor az se gond, ha a végére kihűl. Melegebb lakásban nem is kell neki 6-8 óra. Csak az a lényeg, hogy a joghurt amivel beoltod élőflórás legyen. Amikor kibontod a pokrócból és úgy néz ki mint a joghurt, kicsit megmozgatod, és látod, hogy sűrű, és a szélén kissé elválik a savó,akkor készen van. Minél tovább hagyod a pokrócban, annál sűrűbb lesz. Remélem tudtam segíteni!

      Törlés
  4. Ezt a joghurtot én is megpróbálom, kíváncsi vagyok milyen lesz:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos jó lesz! :) Elronthatatlan. Vagyis el lehet rontani, ha nem elég zsíros a tej, és ha nem élőflórás a joghurt. Mondjuk csináltam már 1,5-ös tejből is pici tejszín hozzáadásával, és tökéletes lett.:)

      Törlés
  5. Köszönöm, kiváló let!!
    Mi úgy csináltuk, hogy egy hűtőtáskába tettünk meleg vizet, és abba tettük a meleg tejet lábassal együtt...reggel még langyos volt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is nagyon jó ötlet! Örülök, hogy sikerült!

      Törlés
  6. Sikerült! Királyság! Nagyon köszönöm! Isten áldjon!

    VálaszTörlés
  7. Az lenne a kérdésem, hogy meddig áll el hűtőszekrényben az így készített joghurt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha friss házi tejből csinálod, akkor max.3 nap. Ha hosszabb szavatossági idejű bolti tejből készül, akkor 4-5 nap simán, de nálam megesett, hogy elfeledkeztem a maradék joghurtról, és egy hét múlva sem volt még semmi baja...

      Törlés
  8. A METRO-ban lehet kapni széles szájú ételtermoszt, azt hiszem 1 literes, tökéletes erre a célra, nem kell bugyolálni, sütőzgetni. 2-3ezer Ft. Persze van joghurtkészítő gép is, jóval többért.
    Kipróbálta már valaki kecsketejjel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az infót! Johurtkészítő gépre nem hiszem, hogy beruháznék, de a termosz érdekel.
      Én a kecsketejet nem szeretem, de maga az ötlet jó! :))

      Törlés
  9. Én is kipróbáltam kecske tejből isteni és mint utólag kiderült az eredeti görög joghurt kecske tejből készül ;)

    VálaszTörlés
  10. Élőflórás joghurtok közül melyikkel próbáltátok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Danon joghurttal szoktam legtöbbször, de csináltam már a Spar sajátmárkás joghurtjával, és a Lidl-es joghurttal is, mindegyik működött. Akkor van csak gond, ha egy joghurtra ráírják hogy élőflórás, de közben mégsem az. Jártam már így is, de arra nem emlékszem az melyik gyártó terméke volt...

      Törlés
  11. én már sokszor csináltam,sutobe raktam 40 fokon kb.4-5 ora alatt elkészult

    VálaszTörlés
  12. Szia Csiperke! Mikor kell a tejszínt hozzá önteni? Forralás előtt? Köszönöm.

    VálaszTörlés