2010. november 30., kedd

Tejfölös-kefíres krumpli póréhagymával




Legszívesebben mindig sült krumplit ennék sült krumplival, dehát azt mégsem lehet ugye.
Ez a krumplis köret az egyik, amit majdnem olyan szívesen megeszek, mint a sült krumplit.

Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 szál póréhagyma
1 paprika
2 dl tejföl
1 dl kefír

bors
vaj a sütéshez

A tejfölt kikeverjük a kefírrel, sózzuk, borsozzuk. (Kefír hiányában nyugodtan használjunk 3 dl tejfölt.)
A póréhagymát és a paprikát pici vajon megdinszteljük, ráöntjük a kefíres tejfölt, összekeverjük, és lehúzzuk a tűzről. A krumplit kockára vágjuk, és kevés vajon fedő alatt megpároljuk, majd a fedőt levéve kicsit megpirítjuk. A póréhagymás tejfölt hozzáöntjük, és átmelegítjük az egészet. Grillezett húsok mellé kiváló köret.

2010. november 29., hétfő

Joghurtos malackaraj





Talán egy éve szoktunk rá a malachúsra, mivel évek óta csak csirkét és pulykát ettünk, és őszintén szólva picit sok volt már a szárnyasokból. Gyermekkoromban nagyon szerettem a sertéshúst, de a mostani húsoknak valahogy van egy erőteljes mellékíze, ami miatt egyszerűen képtelen vagyok megenni.
Egy nyaralás alkalmával aztán ettünk egy helyen házilag nevelt disznóból rántott karajt, és újra beleszerettem a disznóhúsba. A házi nevelésű disznó ízét össze sem lehetett hasonlítani a boltban kapható tápon nevelt disznó ízével. Ég és föld. Vásárolni is lehetett a húsból, viszont az ára is többszöröse volt a boltinak, állandó fogyasztásra kissé luxusnak tűnt. Így kötöttem ki végül a malac mellett, aminek az íze nem olyan erőteljes mint a sertéshúsé, tehát én is meg tudom enni, és az ára is sokkal kedvezőbb. A házi sertés árának meg végképp a töredéke.
Ez a recept különösen finom, a joghurt puhává és omlóssá teszi a húst.

Hozzávalók:
3 dl joghurt
3 gerezd fokhagyma
grill fűszersó
0,5 dl olívaolaj
1 kg malackaraj szeletelve

Minden esetben házi, saját készítésű sűrű joghurtot szoktam használni az ételeim elkészítéséhez. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a boltban vásárolt fél literes joghurtot öntsük egy sűrű szűrőbe, és 1-2 óra alatt csöpögtessük ki belőle a savót. Tapasztalataim alapján erre nem minden joghurt alkalmas, mivel némelyik túl híg és homogén. Legjobban a Danon natúr joghurtjával működik. A savó kicsöpögése után kb. 3 deciliter sűrű "görög" joghurt marad hátra. (Az így elkészített joghurtot használhatjuk például tzatziki készítéséhez, vagy gyümölcsöket belekeverve a boltinál sokkal finomabb gyümölcsjoghurtot állíthatunk elő.)

A joghurtot összekeverjük a fűszerkeverékkel, az olívaolajjal, és belenyomjuk a 3 gerezd fokhagymát. Ezt a keveréket ráöntjük a húsra, és egy pár órára (még jobb, ha egy éjszakára) a hűtőbe tesszük.
Lehetőség szerint olyan fűszerkeveréket használjunk, amely nem tartalmaz ízfokozót (nátrium glutamátot). Én a Lucullus grill fűszersót szoktam használni. A Lucullusnak egyébként több terméke mentes az ízfokozótól, de sajnos nem mindegyik. Ha nem találunk ízfokozó mentes fűszerkeveréket, saját magunk is összekeverhetjük a fűszereket. (só, szárított fokhagyma, vöröshagyma, mustármag, koriander, feketebors, szerecsendió, pirospaprika vagy chilipaprika.)
A hússzeleteket jénai tálba fektetjük, és ráöntjük a joghurtos pácot. Először fedő alatt sütjük, majd miután megpuhult, fedő nélkül sütjük még tíz percig. Piríthatunk a tetejére egy kis reszelt sajtot is, nem fogja elrontani.:)

2010. november 18., csütörtök

Xylitol, az egészséges cukor

A xylitol az egyik legegészségesebb természetes édesítőszer, amit bűntudat nélkül használhatunk az ételeink elkészítéséhez. Nem hízlal, fogbarát, és nem emeli meg a vércukorszintet.
A xylitolt a kukoricacsutka rostjaiból nyerik ki almasav segítségével. Az így kinyert cukor energiatartalma csak 40%-a a finomított kristálycukornak. Lassan szívódik fel, erősíti a jóllakotság érzését. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glikémiás indexe alacsony, mindössze 7, így támogatja a stabil vércukorszintet. A xylitolt nem bontják le a szájban található baktériumok, így csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, és gátolja a lepedékképződést.
Használhatjuk sütemények, torták, főtt és sült ételek, desszertek, fagylaltok, likőrök édesítésére.
Antibakteriális hatásánál fogva nem nyújt táptalajt a gombaféléknek, így
nem alkalmas élesztővel készült ételek, mint például kelt tészták készítésére.
Javasolt a 4-5 hetes hozzászoktatási időszak, mialatt a hagyományos cukorról fokozatosan térünk át a xylitolra. Az emésztést gyorsító hatása miatt nagy adagban fogyasztva hasmenést okozhat.
(Én ezt a mellékhatást nem tapasztaltam, de az érzékenyebb gyomrúaknak jobb a fokozatosság)

2010. november 17., szerda

Müzli készítése házilag





Az élelmiszeráruházak polcain számtalan müzliszelettel, dobozos müzlivel találkozhatunk. Ami közös mindegyikben: rengeteg hozzáadott cukrot, sót (!) és tartósítószereket tartalmaznak.
A müzli valóban értékes és tápláló eledel, ha ezeket az összetevőket elhagyva sajátkezüleg keverjük ki magunknak. Próbálkoztam különböző müzliszeletek gyártásával, amelyek szerintem finomak voltak, ám a férjem a megkóstolásuk után csak annyit mondott: "nem sértődöm meg, ha ilyet soha többet nem csinálsz". Szóval több recept kipróbálása után bukkantam rá az "igazira", amit kicsit átalakítottam, és a saját képemre formáltam. Mióta kaptam egy jó aprítógépet, az elkészítése is rendkívül egyszerűvé vált. A tágabb családdal is megosztottam a receptet, ennek következtében többen kóros müzlifüggővé váltak.

Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
5 dkg vaj
1 dl agave szirup (vagy méz)
10 dkg mogyoró
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt meggy
10 dkg aszalt fekete cseresznye

A vajat megolvasztom az agave sziruppal, és hozzákeverem a zabpelyhet. A legnagyobb sütőlemezemre sütőpapírt teszek, és szétterítem rajta a zabpelyhet. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 percig sütöm, míg aranysárga nem lesz. Érdemes többször ránézni, mert nagyon hamar túl tud sülni, és akkor kemény lesz. Közben felaprítom a mogyorót, és teflon serpenyőben pár percig pirítom. A gyümölcsöket is apróra vágom, és mikor megsült a zabpehely, az egészet összekeverem.
Természetesen bármilyen aszalt gyümölcsöt fel lehet használni tetszés szerint az adott mennyiségben, de én cukrozott aszalt gyümölcsöket nem szoktam használni, mivel ebben az esetben pont a cukrot szeretném elkerülni, másrészt szerintem a cukrozot gyümölcsökkel már túl édes is lenne. A mogyoró is felcserélhető tetszés szerint dióval, vagy mandulával, de ezeket szintén jó az aprítás előtt kicsit megpirítani. A müzlit fémdobozban célszerű tárolni, így áll el a legtovább. Nagyon finom joghurtba keverve, de magában kanalazgatva is tökéletes.

2010. november 16., kedd

Reform kókuszgolyó zabliszttel





Mit tehet az ember lánya, ha azt mondják neki, ne egyen cukrosat, mégis édességre vágyik? Nagyon szeretem a kókuszgolyót, de az alapanyagául szolgáló darált keksz tele van cukorral. Egy cukormentes diéta során elgondolkoztam azon, hogyan készíthetném el mégis ezt a nassolnivalót úgy, hogy cukormentesen is finom legyen, és kielégítse az édesség utáni vágyamat.
Az férjem nem kifejezetten édességrajongó, de a kókuszgolyónak ez a változata elnyerte az ő tetszését is. Az elkészült masszát tartalmazó edényt úgy kellett kiszedni a kezéből, mert saját bevallása szerint az egészet meg tudta volna enni.
Hozzávalók:
1 csomag aszalt meggy (10 dkg)
2 dl tejszín
4 evőkanál kakaó
7-8 evőkanál xylitol (természetesen ez gyümölcscukorral, nádcukorral, de akár kristálycukorral is helyettesíthető)
5 dkg vaj
10 dkg darált mandula, vagy dió
15 ml bonbonmeggy aroma
20 evőkanál zabpehelyliszt (vagy darált zabpehely)
kókuszreszelék

Az aszalt meggyet beáztattam egy kis meleg vízbe, hogy megdagadjon. (akiknek a cukor nem ellenségük, rumba is áztathatják.)
A tejszínt gőz felett kikevertem a kakaóval és a xylitollal. Beledobtam a vajat is, és miután elolvadt levettem a tűzről. Belekevertem a lecsöpögtetett meggyet, a bonbonmeggy aromát, a darált mandulát és kanalanként tettem hozzá a zablisztet. Egy órára a hűtőbe tettem pihenni, majd golyókat formáltam belőle, és kókuszreszelékbe forgattam. Ebből a mennyiségből kb. 30 golyó lesz, ha valaki előbb meg nem eszi a massza felét.:)

2010. november 15., hétfő

A vaníliás cukorról röviden




Kevesen tudják, hogy a kereskedelemben kapható vaníliás cukrok és vanília aromák mennyire károsak az egészségre. Ezek ugyanis kristályvanillint tartalmaznak, amely a papírgyártás mellékterméke, és mint ilyen méreg a szervezetünk számára.
Valódi vaníliás cukrot mi is könnyedén elő tudunk állítani. Fél kiló nádcukrot beleteszünk egy fémdobozba egy félbevágott vaníliarúddal. Egy hét után a nádcukor átveszi a vanília aromáját, és már használhatjuk is. Későbbiekben az elfogyott nádcukrot folyamatosan hozzápótolhatjuk.
Ha egy idő után a vaníliarúd elveszíti az aromáját, akkor frissre cseréljük. Így mindig lehet otthon igazi, hamisítatlan vaníliás cukrunk, aminek már az illata is sokkal fenségesebb, mint a mérgező hamisítványé.

2010. november 14., vasárnap

Csicseriborsóleves gazdagon





A csicseriborsóval először konzerv formájában találkoztam, amit falafel készítéshez szereztem be.
Elbűvölt a mogyoróra emlékeztető íze, és már akkor elhatároztam, hogy többféle ételt is szeretnék elkészíteni belőle. Nemrég aztán vásároltam egy kiló szárított csicseriborsót, és elkezdtem receptek után kutatni a neten. Így bukkantam rá az olasz csicseriborsóleves receptjére. Rám jellemző módon már első alkalommal sem ragaszkodtam tökéletesen az eredeti recepthez, és az öcsém, (aki éppen nálam vendégeskedett, és nem mellesleg szakács) tippeket is adott a változtatáshoz. Így készült el életem első csicseriborsólevese, ami a családban osztatlan sikert aratott, úgyhogy felkerült a kedvenc ételek listájára.

Hozzávalók:
40 dkg szárított csicseriborsó, vagy 80 dkg konzerv
3 gerezd fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
3-4 sárgarépa
10 dkg zeller
10-15 dkg füstölt szalonna
4 közepes krumpli
1 szál füstölt kolbász
2,5 dl sűrített paradicsom
0,5 dl balzsamecet
2 teáskanál mustár
1 evőkanál rozmaring
1 evőkanál oregánó
1 evőkanál kakukkfű
1 teáskanál szárítot chili (ha valaki nem szereti csípősen, akkor ki is maradhat)
1 babérlevél

bors

A szárított csicseriborsót főzés előtt legalább 12 órára be kell áztatni.
A szalonnát kockára vágtam, és beletettem a fazékba. Amíg a szalonna sült, aprítógépben apróra vágtam a hagymát, fokhagymát, répát és a zellert, majd a szalonnához kanalaztam a zöldséget, és együtt pirítottam pár percig.
A paradicsomlét a zöldségalaphoz öntöttem, beletettem a fűszereket és a mustárt. Hozzátettem a lecsöpögtetett csicseriborsót, és felöntöttem kb.másfél  liter vízzel. Nálam a borsó közel két órán keresztül főtt, ezidő alatt természetesen pótoltam az elfőtt vizet, és ha kellett utánasóztam. Amikor a csicseriborsó már majdnem teljesen megpuhult, hozzátettem a kockára vágott krumplit, a karikára vágott kolbászt, és a balzsamecetet.
Tálaláskor egy kanál tejfölt tettem a tetejére.

Ha konzervborsót használ valaki, a főzési idő lényegesen lerövidül. Ebben az esetben a krumplit kell először megfőzni a  kolbásszal, miután megfőtt beleönteni a leszűrt a csicseriborsó konzervet, összeforralni az egészet, és már kész is.
Szerintem annál teltebb íze lesz, minél tovább főtt, én ezért részesítettem előnyben a konzervvel szemben a szárított csicseriborsót.

A bejegyzés megírása óta fantasztikus felfedezést tettem: ha a csicseriborsó főzővizébe 1-2 kávéskanál szódabikarbónát teszek, akkor nagyon hamar, maximum fél óra alatt megpuhul...

2010. november 10., szerda

Meggyes palacsinta tönköly és rozsliszttel






Nagyon szeretem a palacsintát, de a hagyományos változata nem mondható kifejezetten egészségesnek, ezért régóta nem szerepelt az étlapomon. Viszont amióta a testvérem kislánya megszületett, elég sokszor kellett csinálnom palacsintát, mert ez az egyik kedvence. Amikor először csináltam ezt a változatot, pont ők jöttek hozzám, de csak tönköly és rozslisztem volt itthon. Palacsintát márpedig csinálnom kellett, mert azt kértek, és pont. (Merthogy állítólag én csinálom a világ legfinomabb palacsintáját.:)
Miután elkészült, én is meglepődtem, hogy mennyire finom lett. Igazából a tönköly és rozsliszt kombinációjával készült palacsinta íze semmiben nem különbözik a finomliszttel készült palacsintáétól.
Én már régóta nem használok hidrogénezett növényi olajokat, zsírokat, csak hidegen sajtolt olajakat. Bár a hidegen sajtolt olajok nagyon egészségesek, nem tesz jót nekik a hevítés, mivel így elvész belőlük a sok értékes tápanyag. Ráadásul az olívaolajjal készült palacsintának olíva íze, a hidegen sajtolt napraforgóolajban sült palacsintának viszont kissé szotyi íze lesz. Így döntöttem a vaj mellett, ami sütéshez még mindig az egyik legegészségesebb alternatíva, (nem kell hinni a margarin reklámoknak) és nagyon finommá is teszi a benne sült palacsintát.

Hozzávalók a palacsintához:
3 db tojás
4 kanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt (lehet fehér tönkölyliszt is)
4 kanál fehér rozsliszt
4 dl tej (ez lehet picit több, picit kevesebb is, attól függően, hogy a liszt mennyit vesz fel.)
fél evőkanál gyümölcscukor vagy xylitol (ezek hiányában nádcukor is lehet)
csipet só
1 citrom reszelt héja
vaj a sütéshez

A hozzávalókat a fent leírt sorrendben habverővel kikeverjük, és a palacsintát a szokott módon nagyon pici vajdarabkákon kisütjük. Ebből a mennyiségből 10-12 db palacsinta lesz.

Töltelék:
1 doboz mirelit meggy (vagy 30 dkg friss meggy)
2-3 evőkanál gyümölcscukor, vagy xylitol (esetleg nádcukor)
csipetnyi szegfűszeg
csipetnyi fahéj
1 teáskanál kukoricakeményítő

A meggyet a cukorral és a fűszerekkel addig főzzük, amíg egy kis levet enged. A levéből kiveszünk egy kicsit, csomómentesre keverjük vele a keményítőt, majd óvatosan hozzákeverjük a gyümölcshöz, és még 1-2 percig főzzük.
 
Csokiöntet:
3 evőkanál kakó
3 evőkanál gyümölcscukor vagy xylitol
2 dl tejszín

A tejszínnel simára keverjük a kakóport és a cukrot, gőz felett folyamatos keverés mellett kicsit összemelegítjük. Miután kihűlt, habverővel a megfelelő keménységűre felverjük.