2021. december 14., kedd

Szénhidrátcsökkentett kenyér



 




Jó ideje az egyik élelmiszerláncnál vásároltam magamnak szénhidrátcsökkentett kenyeret. Sokfélét kipróbáltam, de ez volt az egyetlen, amit hosszú távon is meg tudtam enni. Finom volt, sokáig elállt, úgyhogy meg is szüntették az árusítását. Mert a jó dolgok előbb-utóbb mindig eltűnnek.
Gondolkoztam azon, hogyan tudnám pótolni a kenyérkém hiányát, és akkor a barátnőm mutatott egy egyszerű, ámde nagyszerű receptet. Szokás szerint ezt is picit a saját ízlésemre formáltam, és végre elmondhatom, hogy nem szorulok egyetlen élelmiszerláncra sem többé, mert megvan a saját, tökéletes szénhidrátcsökkentett kenyerem, amit ráadásul percek alatt össze lehet dobni, és már mehet is a sütőbe. Természetesen nem tökéletesen kenyér állagú, és ízű, hogy is lenne az, hiszen az alapja a túró és a tojás. De rendkívül finom, és tökéletesen alkalmas bármilyen szendvics elkészítésére. Készítettem már kontakt grillben készült szendvicset belőle, úgy is nagyon finom. A benne levő tojás miatt kicsit a bundáskenyérre hajaz, tocsogó olaj nélkül. De "hamburgerként" is készítettem már, megpakolva sajttal, füstölt sonkával, omlós lapckával, saját készítésű bbq szósszal, majonézzel, salátával, és paradicsommal. Még az említésére is összefut a nyál a számban. :)
Szóval tényleg érdemes kipróbálni. 


Hozzávalók:
250 g túró
3 tojás
120-130 g zabpehelyliszt (ez függ a tojás méretétől is)
20 g útifűmaghéj 
1 ek szezámmag
1 ek lenmag
fél csomag sütőpor
fél teáskanál só

A túrót összetörjük, és hozzákeverjük a tojást, majd a száraz összetevőket is. 15 percet pihentetjük, ezalatt a zabliszt megszívja magát. Zabliszttel megszórt felületre borítjuk, és picit átgyúrjuk. Ha túl lágy, és nem áll össze a tészta, akkor még egy kis zablisztet tehetünk bele. 
Kenyér formára pofozgatjuk, és sütőpapírral bélelt tűzálló tálba tesszük. A tetejét is megszórhatjuk magokkal, és 170 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük.  Ma véletlenül 1 órát töltött a sütőben, de így is tökéletes lett.



                                        




Az eredeti recept kiagyalójának örök hála. A forrás: https://salatagyar.hu/zabos-turos-feherje-kenyer-feherjepor-nelkul/




2021. június 15., kedd

10 perces banános brownie, liszt és cukor nélkül

 





A youtube-on jött velem szembe ez a videó, és muszáj volt kipróbálnom. Az eredeti recept semmiféle édesítőt nem tartalmaz, de szerintem anélkül csak nagyon elvetemült étcsokirajongók tudják megenni. Az általam használt banánok eléggé érettek, és édesek voltak, de így sem bírtak el a viszonylag nagy mennyiségű kakaóval. Megkóstolva a masszát töményen kakaó ízű volt, még a banán íze sem érvényesült benne, ezért xilitet adtam hozzá, és így már tökéletes lett. Még sokszor el fog készülni nálunk, mert nagyon finom, nehéz nem megenni egyszerre az egészet.
Ez egy pici adag, (4 normál, vagy 6 kisebb kocka) több embernek érdemesebb nagyobb mennyiségben készíteni.

Hozzávalók:
2 db érett banán
4 evőkanál kakaó
4 evőkanál xilit (vagy eritrit, vagy bármilyen édesítő, lehet cukor is)
2 db tojás
fél teáskanál sütőpor

A tetejére:
50 g étcsoki
50 g tejszín (vagy tej)

A brownie hozzávalóit egy aprítógépbe, vagy turmixgépbe tesszük, és simára turmixoljuk. Egy sütőpapírral bélelt kis kerámiaformába tesszük (az enyém 14x18 cm-es téglalap). Mikróban 5 perc alatt megsütjük.
A tejszínbe/tejbe tördeljük a csokit, fél perc alatt felmelegítjük a mikróban, majd simára keverjük, és a kihűlt tortácskánk tetejére öntjük. 

Az eredeti recept: