2016. május 16., hétfő

Igazi csokoládé puding vaníliás habbal, és erdei gyümölccsel







Édes, krémes, nagyon csokis. Aki egyszer kipróbálja, soha többet nem készít többet zacskós pudingot. Készülhet erdei gyümölccsel, de eperrel is nagyon finom.





Hozzávalók 8 kisebb pohárhoz:
4 tojás sárgája
40 g keményítő
10 dkg xilit vagy cukor
1 ek kakaó
40 g étcsokoládé
5 dl tej
0,5 dl tejszín

a habhoz:
4 tojás fehérje
8 dkg xilit
1 tk vanília kivonat

a tetejére:
40 dkg  erdei gyümölcs, vagy eper
2 ek xilit

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat elkeverjük a xilittel (cukorral), a keményítővel, a kakaóval, és fokozatosan hozzáöntjük a tejszínnel elkevert tejet, és csomómentesre keverjük.
Lassú tűzön folyamatos keverés mellett sűrű pudingot főzünk vigyázva, hogy ne forrjon fel, mert akkor kicsapódik a tojássárga. Ha a puding besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokit. Amikor felolvadt, elkeverjük, és poharakba töltjük. (kb. 2 evőkanál/pohár)

A habhoz a fehérjét a xilittel (cukorral) kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vaníliát is, és még egy kicsit verjük a habot, hogy a vanília teljesen elkeveredjen benne. Kanállal halmokat rakosgatunk egy nagyobb tányérra (összesen 16 legyen), és 1 percre betesszük a mikróba.
A vaníliás habot a pudingra tesszük. (A hab napok múlva is kemény marad.)

A gyümölcsöt 2 evőkanál xilittel (cukorral) néhány percig főzzük úgy, hogy a gyümölcs levet engedjen, de még ne essen szét. Lehűtjük, és tálaláskor a puding tetejére kanalazzuk.