Keresés ebben a blogban

2013. augusztus 4., vasárnap

Egy elrontott desszert újjászületése: Fehércsokoládés pohárkrém csokis keksszel és fagyos erdei gyümölcsökkel


Történt úgy, hogy vendégeket vártunk, de a nagy meleg miatt nem akartam sütni, így egy hűsítő, gyümölcsös finomságot terveztem készíteni. Minden hozzávalót összekevertem, majd végül hozzáforgattam a keményre vert tejszínhabot is. Amit sajna sikerült egy lehelletnyit túlvernem. Nem csapódott ki nagyon, de a krémen látszott, hogy nem tökéletesen sima. Nem zavart túlságosan, gondoltam ez az ízét nem befolyásolja, és ha a hab megszilárdul, nem is nagyon fog látszani. A férjem éppen ott volt mellettem, és mint minden nő, én is kényszert érzek néha, hogy a nem rá tartozó dolgokat is elfecsegjem neki, így tehát közöltem vele a tényt: a tejszín kicsapódott kissé. Kérdezte tőlem, hogy ez mit jelent? Mondtam neki, vessen egy pillantást a krémre, nem tökéletesen sima. Mire ő: na majd én simára keverem neked! És már fel is kapta a tálat, és elkezdte a kézi habverővel vadul kevergetni. Én sikkantottam egyet, hogy azonnal tegye le, de nem hallgatott rám. Arcán azzal a kissé fölényes arckifejezéssel nézett rám, ahogyan csak a férfiak tudnak nézni, amikor meg vannak győződve arról, hogy ők a teremtés koronájaként mindent meg tudnak oldani, amire a nők nem képesek. Kétségbeesve könyörögtem, hogy hagyja már abba, de ő csak mosolygott, és mondta, mindjárt sima lesz. Sima?? Mindjárt vajat köpülsz belőle! Végül sikerült kirángatnom a kezéből a tálat, de addigra már fehércsokis savóban úszkált a különvált, enyhén édeskés vaj. Hirtelen nem tudtam mit csináljak. Sírjak? Vagy küldjem el a 40 fokban újabb adag mascarponéért, tejszínért és fehércsokiért? Hiszen csak segíteni akart... Bár kissé bosszantott, amikor bátorítóan rám mosolygott, átölelt és közölte: nem baj, ha valamit elrontasz, nem kell aggódnod, én így is szeretlek! Áááááááá...
Végül eszembe jutott a megoldás. A különvált kb. 4 dl savót leszűrtem, és egy csomag vaníliás pudingporral felfőztem. Miután kihűlt, hozzáforgattam az édes vajat is. Igazán nagyon finom lett...

Hozzávalók az eredeti terv szerint: (6 pohárhoz)
250 g mascarpone
4 dl tejszín
2 ek porcukor
1 tábla fehércsokoládé
1 csom. zselatinfix
150 g csokis keksz (a Lidl-s amerikai csokis kekszet használtam)
kb. 400 g erdei gyümölcskeverék

A csokit gőz felett felolvasztottam, majd hozzáforgattam a mascarponét. A tejszínt a zselatinfixel és a porcukorral kemény habbá vertem, és óvatosan hozzáforgattam a fehércsokis mascarponéhoz.
Eredetileg ennyi lett volna a krém. Végül ez kiegészült egy csomag pudingporral, amit a fent említett módon készítettem el.
A pohár alján eloszlattam két evőkanál krémet, rámorzsoltam a csokis kekszet, majd még egy adag krémmel fedtem be. Tálalásnál fagyasztott erdei gyümölcskeveréket halmoztam a tetejére.