2013. július 27., szombat

Whoopie pie mályvacukor krémmel





Pénteken a szakács Chuck-ot néztem a TvPaprikán, aki a szabadnapján főz. Felkaptam a fejem, arra a mondatára, hogy próbáljuk ki ezt a sütit, meg fogja változtatni az életünket. Elég meggyőző volt, így elhatároztam, hogy ma megcsinálom. Persze ahhoz, hogy az ember élete megváltozzon, több kell egy süteménynél. Ettől függetlenül igazán finom, könnyen elkészíthető, ráadásul olcsó édesség, és férjnek is nagyon ízlik.
Ami jó, hogy nagyon rövid idő alatt elkészül, ami valljuk be, nem hátrány ebben a melegben.

Hozzávalók:
20 dkg vaj
185 g cukor
2 tojás
2 dl tej
210 g liszt
40 g kakaó
1,5 tk sütőpor
csipet só
krém:
2 tojásfehérje
2 ek víz
2 ek méz
180 g cukor
1 tk vanília kivonat (nálam őrölt vanília)

A vajat habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk az egész tojásokat. Felváltva hozzászitáljuk a száraz összetevőket és hozzáöntjük a tejet. Sütőpapaírral bélelt tepsire evőkanállal vagy fagylaltkiszedő kanállal halmokat teszünk egymástól nagy távolságra, mert sütés közben szét fog terülni.
180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt megsülnek a piskótakorongok.
A krémhez a hozzávalókat egy fém keverőtálban összekeverjük. Egy kis fazékban vizet forralunk, és ráhelyezzük a keverőtálat. Gépi habverővel addig verjük gőz felett, amíg teljesen kifehéredik, és sűrű, kemény hab lesz belőle. Ezzel a krémmel megtöltjük a piskótatallérokat. Chuck szerint le is lehet fagyasztani. Néhány darabot be is dobok a mélyhűtőbe, mert ebben a melegben kifejezetten jól fog esni egy kis jeges finomság...



2013. július 19., péntek

Habos csokis-meggyes



A munkám miatt egy ideje hanyagolódik a blog, sajnos nem volt túl sok időm mostanában. Viszont ezt a sütit a nagy sikerre való tekintettel már másodszorra sütöttem meg egy héten belül, úgyhogy muszáj megosztanom. Az alapja egy egyszerű kevert tészta, amit egy üveg meggydzsemmel bolondítottam meg, ettől vált különlegessé nem csak az íze, hanem az állaga is. A tészta egy finoman savanykás-citromos-habos krémet kapott, amit egy tejszínes csokiréteg tett teljessé.

Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
8-10 evőkanál cukor (ha édes a meggydzsem akkor kevesebb, ha savanykásabb, akkor több)
8 ek liszt
4 ek kakaó
80 g olvasztott vaj
8 ek tej
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
csipet só
1 kis üveg meggydzsem (kb 400 g, vagy 6 nagy evőkanál)

Krém:
250 g mascarpone
250 g tejföl
350 ml tejszín
10 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 csomag zselatinfix

a tetejére:
0,5 dl tejszín
200 g csokoládé (nálam a fele ét, a fele tejcsoki)

A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat. Beleszitáljuk a kakaóval, szódabikarbónával, sütőporral, sóval elkevert lisztet, hozzáadjuk a tejet, végül a meggydzsemet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Közben a mascarponét kikeverjük a tejföllel, a citrom levével, héjával és a porcukorral, majd óvatosan beleforgatjuk a zselatinfix-el keményre vert tejszínhabot is.
Az elkészült krémet a kihűlt piskóta tetejére simítjuk és a hűtőbe tesszük, amíg a krém kissé megdermed.
A tejszínt felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és beletördeljük a csokoládét. Amikor a csoki felolvadt, simára keverjük, és a krém tetejére öntjük. Elsimítjuk, és visszatesszük a hűtőbe, amíg a csoki is megszilárdul.