2013. április 24., szerda

2013. április 21., vasárnap

Csirkés burgonyafánk







Remek recept maradék grillcsirke vagy főtt hús hasznosítására. El lehet csomagolni reggelire, ebédre vagy akár magunkkal vihetjük egy kirándulásra, piknikre is. Az eredeti recept ami az Éva Magazinban jelent meg, 20 dkg kecskesajtot ír hozzá, úgy is biztos finom annak, aki a kecskesajtot szereti. (Mi nem.:)

Hozzávalók:
 kb. 20 dkg főtt hús, vagy grillcsirke
50 dkg krumpli
1 dl tejszin
kb. 10 dkg liszt
3 tojás
1 nagy evőkanál natúr krémsajt
csipet szerecsendió

zsiradék a sütéshez

A meghámozott, felkockázott krumplit sós vizben megfőzzük, és leszűrjük. Összetörjük, és hozzáadjuk a tejszint. Sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval,  és simára keverjük..
Hozzáadjuk az enyhén felvert tojást, a lisztet, a krémsajtot és az egészen apróra vágott húst.
Serpenyőben kevés olajat vagy zsírt melegitünk, és kanállal a felhevített zsírba adagoljuk a tésztát. 2-3 percig sütjük mindkét oldalát, és papirtörlőre szedjük. Salátával nagyon finom!

2013. április 19., péntek

Pohártorta





Férj hazaállított néhány csomag pudingporral, hogy csináljam meg neki, mert pudingot kíván. Már gyerekként sem rajongtam a főzős pudingokért, ha már puding, akkor nálam csak a hidegen kikeverhető krémek jöhettek számításba, mint pl. az Aranka krémpudingok. De ha férj ezt akarja, hát ezt kapja. Hogy finomabbá tegyem, sütöttem hozzá egy kis csokoládés piskótát, és házi készítésű, darabos rumos meggydzsemmel, és házi csokiöntettel turbóztam fel. Öröm volt férj arcát nézni az arcát evés közben...:)

Hozzávalók a piskótához:
10 dkg cukor
1 tojás
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg tejföl
2 dkg kakaó
10 dkg liszt
0,5 dl tej
1 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
5 dkg étcsokoládé

1 csomag vaníliás pudingpor
0,5 liter tej
1 tk vaníliaesszencia
3 evőkanál cukor
1 csomag csokoládés pudingpor
0,5 liter tej
1 ek kakaó
3 evőkanál cukor
kis üveg (jó esetben házi, darabos) meggydzsemm
2 dl tejszín
kevés (házi) csokiöntet a tetejére

A piskótához a tojást habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam az olvasztott vajat, a tejfölt, a száraz összetevőket, végül a tejet is belekevertem. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, és elsimítottam benne a tésztát. Megszórtam az apróra vágott csokidarabokkal, és 180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt készre sütöttem.
A piskótákból kis karikákat vágtam ki, és kibéleltem vele a poharak alját. A vaníliapudingot megfőztem a szokásos módon egy kis vanilia esszencia hozzáadásával, és elosztottam a poharakban. Újabb piskóta karika került rá, erre a jó kis rumos meggydzsemm, majd ezt is piskótakarikával fedtem be.
A csokipudinghoz adtam egy plusz evőkanál kakaót, hogy jobb íze legyen, mielőtt kikevertem a tejjel. Miután a csokis réteg is kihűlt, keményre vert tejszínhab került a tetejére, és meglocsoltam házi csokiöntettel. Ha lett volna itthon egy kis mogyoró, azzal is megszórtam volna.




2013. április 16., kedd

Gyömbéres-citromos csirke







Szeretjük az ázsiai konyhát, az izgalmas fűszerezésű ételeket. Az alap egy Martha Stewart recept, de ő nem használt citromot a húshoz. Megkóstolva a csirkét, nekem ordította , hogy "citromot!" így végül egy fél citrom levét facsartam rá. Határozottan finomabb lett tőle. Ázsiai tészta vagy rizs illik hozzá a legjobban, de a férj krumplit kívánt, úgyhogy azt kapott. Olívaolajos-balzsamecetes jégsalátát ettünk mellé...

Hozzávalók:
1 nagy csirkemellfilé
6-7 dkg friss gyömbér
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek vörösborecet (vagy fehérborecet, esetleg balzsamecet)
2 ek szójaszósz
2 ek cukor
fél citrom leve
só, bors
2 ek kacsazsír

A csirkemellet felkockázzuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és közepes lángon, két evőkanál kacsazsíron megpirítjuk. Kiszedjük a húst, és félretesszük. A helyére tesszük a felkarikázott hagymát, az apróra kockákra vágott gyömbért, a zúzott fokhagymát és 6-8 percig pirítjuk. Megszórjuk a cukorral, hozzáadjuk a vörösborecetet és a szójaszószt. Süssük tovább addig, amíg a folyadék besűrűsödik. Ekkor visszatesszük a húst, ráfacsarjuk a citrom levét és az egészet jól átforrósítjuk.


2013. április 15., hétfő

Kurkuma, a gyulladáscsökkentő csodaszer






Egy ideje a televízióban agyonreklámozzák a kurkuma kapszulát, mint gyulladáscsökkentő csodaszert, és hasonló jókat olvasni róla a neten is. Sokan arról számolnak be, hogy néhány nap kurkuma szedés után megszűntek a fájdalmaik.
Két hónappal ezelőtt férjjel úgy döntöttünk, adunk egy esélyt a kurkumának. Férjnek a munkájából adódóan néhány éve fájdogálnak az ízületei, (főleg frontok ide-oda vonulgatásakor,) nekem meg ugye a derekammal vannak gondjaim a porckopásból kifolyólag. Természetesen nem hagytam megvezetni magamat a Teleshop által, így negyed annyiért szereztem be a kurkumát a közeli gyógyszertárban, és elkezdtük szedni.
Eltelt két hét, és egyikőnk sem érzett semmi változást, de azért nem adtuk fel. Úgy voltunk vele, beszedjük a 60 szemes dobozt, ártani nem fog. Ahogy telt az idő, férj egyre többször megjegyezte, hogy nem tetszem neki, beteg kinézetem van, és aggódik értem. Harmadik hétre a szemem körül körben teljesen besárgult a bőr. Nem kicsit, nagyon. Kezdtem megijedni. A férjem azt mondta, hogy azonnal visz az orvoshoz, mert ez tuti májgyulladás. De a szemem nem sárgult be csak a bőröm, úgyhogy a májgyulladás valahogy nem stimmelt. Elkezdtem a neten kutatni, mi lehet ennek az oka. Olvastam, hogy a kialvatlanságtól is besárgulhat a szem alatti bőr. Na ez stimmelt, mert akkor már napok óta nagyon keveset aludtam. Meg is nyugodtam, hogy csak alvásra van szükségem.
Következő nap észrevettem, hogy a tenyerem is sárga. Gondoltam ennek fele sem tréfa, másnap tényleg elmegyek dokihoz, nézze már meg mi van velem. El akartam terelni kicsit a gondolataimat, így lecsüccsentem a kedvenc fotelomba, bekapcsoltam a tévét, és közben elkezdtem fogselyemmel tisztogatni a fogaimat. A fogselyem citromsárga lett. Akkor valahogy nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget, arra gondoltam, hogy a fogselyemmel van valami gond, oxidálódott vagy ilyesmi. Következő nap nem volt kedvem elmenni orvoshoz, de csak nem hagyott nyugodni az egyre terjedő sárgaság. Ismét téptem egy darab fogselymet, tisztítottam a fogaimat, és újra sárga lett. És akkor végre leesett: a kurkuma! Beszaladtam (na jó, nem szoktam szaladgálni, szóval besétáltam) a fürdőszobába, és kinyitottam a számat. A fogaim totál besárgultak. Akkor már kifejezettem bosszús voltam. Azonnali hatállyal felmondtam a kurkumának. 2 hónap elteltével szemem alatt már csak egy nagyon vékony sárga csík van. A fogaimhoz ragaszkodott a legjobban a sárgaság, hetek óta sikálom hol szódabikarbónával, hol hyperollal, és bár sokat javult már, van még mit dolgoznom rajta.
Érdekes módon a férjemnél semmi hasonló tünetet nem produkált a kurkuma. Hat hétig szedte, de pozitív változásról sem tud beszámolni, úgyhogy ő is lezárta a kurkumával nem túl hosszúra nyúlt kapcsolatát.
Elhiszem, hogy vannak emberek, akiknél csökkenti a gyulladást és megszünteti a fájdalmat, tehát nem akarom kisebbíteni eme csodaszer érdemeit. Egyszerűen nekünk nem jött be. Hatástalan volt, leszámítva a makacs sárgaságomat, amit pozitívumként nem tudok értékelni. Lehet, hogy van különbség kurkuma és kurkuma között, de ha még hatásos is lenne, akkor sem szedném, látva mit okozott nálam sárgaságilag.
Pááá kurkuma, pááá....
(Fűszerként persze továbbra is jöhet, de semmi koncentrált formátum.:)

2013. április 11., csütörtök

Zöldséges bulgur medvehagymával





A bulgur nálunk nagy kedvenc, így sok-sok zöldséggel különösen finom. Villámgyorsan elkészíthető, ami az elfoglalt háziasszonyoknál abszolút nem hátrány. Ma rántott csirkemellet ettünk mellé, de magában is megállja a helyét. Ha tálalásnál kevés citromlét facsarunk rá, még finomabb lesz, de akár reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Hozzávalók: (3-4 személyre)
20 dkg bulgur
4 dl húsleves
1 nagy répa lereszelve
1 kápia paprika felszeletelve
1 nagy fej hagyma félkarikára vágva
fél doboz konzervkukorica
egy csokor medvehagyma aprítva
1 evőkanál kacsazsír
só, bors

A bulgurt feltesszük a levessel főzni. Ha felforrt, takarékra vesszük a lángot, és kb. 10 percig főzzük, amíg a bulgur az összes levest magába szívja.
A répát a hagymával és a paprikával a kacsazsírban roppanósra pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a kukoricát is. A zöldségekhez forgatjuk a bulgurt és a medvehagymát. Fél percig még hagyjuk a tűzön, amíg a medvehagyma is picit átmelegszik, és egy csöppet összeesik.

2013. április 8., hétfő

Kipróbáltam, működik: tejeskávé másképp


Kép forrása itt


Nem tudom mások is vannak-e így, de az én agyam sokszor kattog megvalósítást sürgető, ámde totál hülyeségnek tűnő dolgokon. Néhányat ezek közül nem bírok kiverni a fejemből, ki is próbálom, aztán kudarc esetén röhögök magamon, hogyan lehetettem ilyen ostoba. Hiszen ha működne, akkor már feltalálta volna valami okos ember előttem. Ha pedig véletlenül működik, akkor tuti kiderül, hogy ez a módszer eddig is létezett, csak maximum én nem tudtam róla.
Nos jelen esetben fogalmam sincs más is próbálkozott-e a tejeskávé ilyentén előállításával. Ha valaki csinálta már jelezze, és akkor legfeljebb megint kihúzom a nevem mellől a zseni jelzőt.
Senki ne gondoljon ám semmi extrára, a megvalósítás egyszerű mint a pofon. Van nekem egy kis hagyományos, kotyogós kávéfőzőm. Befészkelte magát a fejembe az a gondolat, hogy víz helyett tejet kéne beletölteni. Vettem egy mély levegőt, és kipróbáltam. Gyönyörűen kijött a kávé, ahogy kell. Tejesen. Egy dolgot hagytam csak ki a számításból: azért iszom (sok) tejjel a kávét, mert töményen nekem túl erős. Megkóstolva a tejjel készült presszókávémat, sokkal erősebb volt, mint a vízzel készült, így a tejes kávét is hígítanom kellett némi (sok) tejjel. :))
Most verhetném a fejem a falba, hogy megint hülye voltam, de nem teszem. Ugyanis a tejjel lefőzött kávé jóval zamatosabb lett a vízzel készültnél. A tej nagyon jól kihozta a kávé aromáját, az erős zamat így fantasztikus lágy krémességgel párosul. Aki röviden issza, és szereti az erős kávét, annak a tejjel főzött kávé egészen új perspektívát nyithat.
Néhány napja már így főzöm a kávémat, és mivel sokkal erősebb tejjel főzve, így kevesebb őrölt kávét teszek  kávéfőzőbe. Férj szerint ez azért lehetséges, mert a tej sűrűbb a víznél, nehezebben jut át a kávén, így több aromát gyűjt magába, míg végül kifolyik a csészébe. Lehet, hogy igaza van, de az okok nem is lényegesek csak a végeredmény, ami igen meggyőző.
Próbáljátok ki!
Lehet, hogy mégis zseni vagyok?






2013. április 3., szerda

Meggyes-mákos habos torta










Csodálom azokat az embereket, -háziaszonyokat és cukrászokat egyaránt- akik gyönyörű tortákat csinálnak fantasztikus fondanttal, lenyűgöző díszítésekkel. Bevallom néha irigykedem is, mert belőlem hiányzik ez a fajta művészi érzék. Irigykedem, amikor a hibátlan külsejű tortákat látom, és a katonásan egyforma, gyönyörű szeleteket. A szemem örül ezeket látva, de be kell vallanom, sok esetben az ilyen sütemények csak a szépérzékemet elégítik ki. Csodálom a művészi alkotást, de nem kívánom meg a sütményt, ahogyan nem kívánok beleharapni szép kerámiába sem. Viszont sokszor elindul a nyálelválasztásom, amikor egy kusza, az összedőlés határán álló sütemény fotóját látom, amiből még a krém is folyik, mint a lávapatak. Ilyen süteményeket sokszor látni amerikai oldalakon, mert mintha őket jobban érdekelné a külcsinnél a belbecs. Sokszor valóban ezek a nem szabályos külsejű sütemények, torták a legfinomabbak. Többször előfordult már velem, hogy egy-egy süteményt azért nem posztoltam, mert úgy ítéltem, hogy nem túl fotogén. Most szentül megfogadom, hogy innentől kezdve nem így lesz. A csúnyácska sütiket ugyanolyan elbírálásban fogom részesíteni, mint a szépeket, csak a belső értékük alapján. Hátha valaki pont a kusza látvány miatt kívánja meg az adott tortát is, ahogy ez velem is történni szokott. Ezt nem azért írtam, mert jelen esetben ne lennék elégedett a látvánnyal, csak előrejelzésnek a jövőre nézve.:)

Ez a torta remek választás a méyhűtőben hánykolódó fehérjék elhasználásához. A mákos piskóta a szabolcsi almás máktorta tésztájának picit átvariált változata, ami almás töltelékkel is finom, de ezzel a tejszínes-meggyes töltelékkel is nagyon jó. De ezt csak az tudja meg, aki el is készíti...:)



Hozzávalók a piskótához:
200 g tojásfehérje (nálam 6 nagyobb tojás)
200g kristálycukor
200 g darált mák
50 g liszt
100 g hámozott, savanykás reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
egy citrom reszelt héja

krém:
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1 csom. zselatinfix
8 dkg porcukor
1 teáskanál vanília eszencia

tetejére:
1 üveg meggybefőtt
1 csapott ek zselatin
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, cukor
30 g étcsokoládé lereszelve (elhagyható)




A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a mákot, a lisztet, az almát és a citromhéjat. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A masszát három egyenlő részre osztjuk, és külön-külön megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha már barnul a teteje, akkor biztosan megsült.
(A tésztát úgy tudjuk a legpontosabban elosztani, ha lemérjük. Nekem 750 g volt az össz. súlya, a tortaformát rátettem a digitális mérlegre, és minden adagnál 250 g-ot mértem bele.)
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliával. A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinfixel, és hozzáforgatjuk a mascarponéhoz. A mákos lapokat megkenjük ezzel a krémmel.
A meggybefőttet a levével együtt egy lábosba öntjük. Néhány evőkanállal kiveszünk a léből, és elkeverjük benne a zselatint. A befőttet felforraljuk, ízesítjük a fűszerekkel, citromhéjjal, és ha szükséges, akkor egy kis cukorral is. Visszavesszük a hőmérsékletet, amikor már nem forr a lé, akkor elkeverjük benne a zselatint. Addig melegítjük csak, amíg a zselatin fel nem olvad. Ha egy kicsit már hűlt, ráöntjük a torta tetejére. Tetszés szerint megszórhatjuk reszelt csokoládéval.