Keresés ebben a blogban

2015. március 15., vasárnap

Madártej villámgyorsan - mikrózott habbal, csokoládé öntettel




Már régi módszer, de valahogy sose jutott eszembe kipróbálni. amikor madártejet készítettem  Férj kedvében akartam járni a madártejjel, de nem volt kedvem túl sokat szöszölni vele, és akkor beugrott a mikró. Soha, de soha többet nem készítek másképp habgaluskát. Villámgyorsan készen van, a galuskákat nem kell lecsöpögtetni, nem áztatja el a krémet, szóval tökéletes. 

Hozzávalók: (4-6 adag)
0,5 l tej 
3 tojás
2+4 evőkanál xilit/cukor
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
1 tk vanília esszencia (vagy egy fél vaníliarúd kikapart magja)
1 dl tejszín
50 g étcsokoládé

A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét kemény habbá vertem 2 evőkanál xilittel, és félretettem. 
A tojássárgát habosra kevertem 4 evőkanál xilittel, és hozzákevertem a keményítőt. A tejet felforraltam a vaníliával, és folyamatos keverés mellett vékony sugárban a sárgájához öntöttem. Az egészet visszatettem a tűzre a legalacsonyabb lángra, és állandó keverés mellett besűrítettem. (A krémnek nem szabad felforrnia, mert akkor kicsapódik benne a tojás.)
A fehérjéből kanállal halmokat tettem egy nagyobb lapos tányérra egymástól kellő távolságra úgy, hogy legyen helyük megdagadni, és egy percre a mikróba tettem.
A tejszín felforraltam, lehúztam a tűzről, és beletördeltem a csokoládét. Amikor felolvadt, simára kevertem, és betöltöttem egy kis üvegbe. (A maradék csokiöntet a tejszín szavatossági idejétől függően a hűtőben akár néhány hétig is eltartható.)

A krémet elosztottam a poharakban, a habgaluskákat a tetejére tettem, majd meglocsoltam a csokoládé öntettel.

Update: A hab másnap is tökéletes, egy picit sem esett össze. 






4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Ó, mennyei! De rég nem ettem madártejet... Nagyon guszta, gondolom férj is örült. :o)

Csiperke írta...

:) Nálunk is régen volt. Férj meg boldog! :))

teller-cake írta...

Hallottam már erről a mikrós módszerről, de még nem mertem kipróbálni.... Szóval merjem? :-D

Csiperke írta...

Nyugodtan! :) Az én mikróm 800 w-os, 1 perc alatt tökéletes lett hab. Nagyobb teljesítményű mikrónál elég lehet kevesebb idő is. Érdemes először egy kis adaggal egy próbát csinálni, mert ha túlfő/sül, akkor rántotta szerű dolog lesz belőle. De nekem elsőre tökéletes lett. Szóval csak bátran! :)