Keresés ebben a blogban

2013. május 13., hétfő

Epres tiramisu-torta Tokaji aszúval





 Nemrég megfogadam, hogy a finomra sikerült tortákat, akkor is posztolni fogom, ha szétfolytak. Márpedig ez nagyon finomra sikeredett, férj szerint benne van a top3-ban, viszont kissé szétfolyt az epres tölteléke. Volt ebben némi tudatosság is, de azt hittem kontrolálni tudom majd a folyást, hogy csak annyira és oda folyjon ahova és ahogy én akarom. Nem jött össze, de nem bánom, mert nekem így is tetszik, meg amúgy sem kiállításra készült, hanem azért, hogy jól megegyük. :)
A torta amúgy nem jött volna létre, ha vettem volna egy kiló "magyar" epret. Intő jelnek kellett volna lennie, hogy túl nagyok voltak a szemek, de olyan kedves volt az eladó, hogy hittem neki.  Nem kellett volna. Otthon megkóstolva derült ki, hogy ez bizony ízetlen görög eper. A magyart sajnáltam volna süteménybe tenni, de a görög nem volt elég finom ahhoz, hogy az egészet csak úgy magában megegyük. Viszont így tortában, beízesítve nagyon is jó volt...






Hozzávalók: (22 cm-es tortaformához)
50 dkg mascarpone
2 nagy tojás

20 dkg cukor
2,5 dl tejszín
0,5 dl tokaji aszú (nálam éppen 4 puttonyos)
10 g zselatin + 2-3 ek víz
20 dkg babapiskóta

0,5 kg eper
cukor izlés szerint (az eper édességétől függően)
0,5 dl gyümölcstea (nálam hibiszkusz tea)
1 ek citromlé
fél citrom reszelt héja
csipet gyömbér és szegfűszeg
1 tk keményítő


Az egész tojásokat egy fém keverőtálba ütöttem fel, és elkevertem a cukorral.
Egy lábosban vizet forraltam, és a cukoros tojást addig melegítettem a gőz felett, amíg annyira forró lett, hogy az ujjamat még éppen bele tudtam dugni. Levettem a lábosról, és habverővel addig vertem, amíg teljesen kifehéredett, és közben ki is hűlt. A tojáshabot vigyázva -hogy ne törjön a hab- összekevertem a mascarponéval, majd hozzáöntöttem az aszút is.
A zselatint elkevertem a vízzel, és a legkisebb lángon felolvasztottam, (nem szabad forrnia, mert akkor nem fog megkötni.) és hozzákevertem a tojásos mascarponéhoz.
A tejszínhabot kemény habbá vertem, és ezt is óvatosan hozzáforgattam a krémhez.
Az epret feldaraboltam, és kevés cukorral elkeverve egy kis lábasban a teával felöntve addig főztem, amíg az eper elkezdett szétesni. Közben ízesítettem a fűszerekkel, a citrom héjával és a levével. A puha epret botmixerrel pépesítettem. A keményítőt kikevertem egy kis vízzel, hozzáöntöttem az eperhez, és kicsit kiforraltam.
A babapiskótát tejbe mártottam, és kiraktam vele a tortaforma alját. Ráhalmoztam a krém harmadát, majd kiraktam a következő réteg tejbe mártott babapiskótával. Ráöntöttem az eperszósz háromnegyedét, és betettem 10-15 percre a mélyhűtőbe, hogy egy kicsit megdermedjen, és ne folyjon össze a krémmel.
Fagyasztás után ráöntöttem a maradék krémet, és visszatettem a mélyhűtőbe. Néhány perc után kivettem, és a megdermedt krém tetejét a maradék eperszósszal és a házi csokiöntettel díszítettem.





8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Eperes torta?? :)

Winebeershoot írta...

A kérdés jogos, javítva. :)

HajniZoli írta...

Micsoda jól néz ki! Nem is látszik, hogy hol folyt szét. Így a jó, ahogy van!

Blogkonyha írta...

Hát ez mennyei lehet! Én is sütöttem a hétvégén epreset, majd tálalom is a blogon...

Csiperke írta...

Köszi! :)

Csiperke írta...

Az a gáz, hogy nagyon eteti magát, sajnos alig lehet abbahagyni...

Csiperke írta...

thanks :)

Juditka írta...

Szerintem ,minden epres finomság eteti magát - kellemes ízhatású lehet ezzel a fűszerezéssel:) - és tényleg a magyar epernek nincs párja.