Keresés ebben a blogban

2013. április 8., hétfő

Kipróbáltam, működik: tejeskávé másképp


Kép forrása itt


Nem tudom mások is vannak-e így, de az én agyam sokszor kattog megvalósítást sürgető, ámde totál hülyeségnek tűnő dolgokon. Néhányat ezek közül nem bírok kiverni a fejemből, ki is próbálom, aztán kudarc esetén röhögök magamon, hogyan lehetettem ilyen ostoba. Hiszen ha működne, akkor már feltalálta volna valami okos ember előttem. Ha pedig véletlenül működik, akkor tuti kiderül, hogy ez a módszer eddig is létezett, csak maximum én nem tudtam róla.
Nos jelen esetben fogalmam sincs más is próbálkozott-e a tejeskávé ilyentén előállításával. Ha valaki csinálta már jelezze, és akkor legfeljebb megint kihúzom a nevem mellől a zseni jelzőt.
Senki ne gondoljon ám semmi extrára, a megvalósítás egyszerű mint a pofon. Van nekem egy kis hagyományos, kotyogós kávéfőzőm. Befészkelte magát a fejembe az a gondolat, hogy víz helyett tejet kéne beletölteni. Vettem egy mély levegőt, és kipróbáltam. Gyönyörűen kijött a kávé, ahogy kell. Tejesen. Egy dolgot hagytam csak ki a számításból: azért iszom (sok) tejjel a kávét, mert töményen nekem túl erős. Megkóstolva a tejjel készült presszókávémat, sokkal erősebb volt, mint a vízzel készült, így a tejes kávét is hígítanom kellett némi (sok) tejjel. :))
Most verhetném a fejem a falba, hogy megint hülye voltam, de nem teszem. Ugyanis a tejjel lefőzött kávé jóval zamatosabb lett a vízzel készültnél. A tej nagyon jól kihozta a kávé aromáját, az erős zamat így fantasztikus lágy krémességgel párosul. Aki röviden issza, és szereti az erős kávét, annak a tejjel főzött kávé egészen új perspektívát nyithat.
Néhány napja már így főzöm a kávémat, és mivel sokkal erősebb tejjel főzve, így kevesebb őrölt kávét teszek  kávéfőzőbe. Férj szerint ez azért lehetséges, mert a tej sűrűbb a víznél, nehezebben jut át a kávén, így több aromát gyűjt magába, míg végül kifolyik a csészébe. Lehet, hogy igaza van, de az okok nem is lényegesek csak a végeredmény, ami igen meggyőző.
Próbáljátok ki!
Lehet, hogy mégis zseni vagyok?






16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Erika, ez nem kérdés, hogy zseni vagy-e. Amiket alkotni vagy képes, egyértelmű, hogy zseni vagy! :) Gratulálok! (Bár én annyira szeretem a saját kávémat, hogy azért megmaradok annál... :))

Csiperke írta...

Igazán kedves vagy! Nagyon köszönöm! :))

Ábrahámné B. Anna írta...

:)

Nelli írta...

Kipróbáltam, nagyon finom! :-)

Csiperke írta...

Neked is erősebb lett így a kávéd?

Nea írta...

Én nem kávézom, de ez mindenképp korszakalkotó ötlet. És még spórolós is. Én látom látom a tehetséged benned. :))

Csiperke írta...

Ahhh, köszönöm!! :)))
Amúgy kb. egyharmaddal kevesebb kávét használok így. (És kicsivel több tejet:)

gionetta írta...

Minképpen zseni,az nem kérdés! Micsoda ötlet! Hát csak az a gond, hogy a kotyogot rég nyugdíjaztam, helyette van két kávéautomatánk (kaptuk). Az egyik ugyan készít tejes kávét, de szten a tiéd klasszisokkal finomabb lehet. :)

Csiperke írta...

Kávéautomata, és kettő is? :)) Én nagyon szeretem a kotyogót. Évekig cserélgettük a különböző kávéfőzőket, de végül a kotyogónál kötöttünk ki, mert még mindig ez csinálja a legjobb kávét. (Persze csak a sokmilliós kávégépek után.) Nemrég írta a facebookon egy barátnőm, hogy az indiaiak azért főzik kecsketejjel a teát, mert a tej jobban kihozza a tea koffeintartalmát. Szóval ez lehet a titka a tejes kávémnak is...

gionetta írta...

Hát igen, jól megy itt nekünk nyugaton! ;-D De nem akartam visszaadni, ha már megdobtak vele. No nem a milliós kategória, bár nem lenne ellenemre. Az bonyolultabbat meg az az igazság, hogy kicsit roggyantam kaptam és én javítottam meg. Szóval ez volt a fizetségem. :-)) De anyáéknál ki fogom próbálni legközelebb! Köszi az ötletet! :-))

Blogkonyha írta...

A kétszemélyessel kipróbálom...De érdekes! Köszi az információt kávé ügyben! :o)

mandala írta...

Fincsi !!!

Névtelen írta...

Szia, csak szólni szeretnék, ha a fejléc a saját képed, akkor ellopták. Az életünk és ételeink honlap kezdőlapja a Te fényképed két részlete.

Csiperke írta...

Szia! Nem saját kép, hanem egy mindenki számára elérhető háttérkép, úgyhogy nem tőlem lopták. De nagyon köszönöm, hogy szóltál! :)

Névtelen írta...

Szia, nekemis már régóta motozkál a fejemben a gondolat, ma ki is próbáltam.
Aztán godnoltam utánna keresek másoknak mik a tapasztalatai ezzel a próbálkozással. Így találtam a blogodra.

magdi-ninna írta...

A budapesti olasz katolikus közösség farsangi rendezvényén megtartott torta-versenyre készítettem el először ezt a csodás tortádat. Különösen finomra sikerült. Ugyan nem nyertem el vele egy helyezést se, mégis az én tortám fogyott el legelőször. Mindenki el volt tőle ragadtatva, annyira, hogy alig tudtam megmenteni magamnak is egy szeletkét, hogy megkóstoljam a nagy művet. Megjegyzem sose sikerült eddig igazi piskótát süssek. Egyszer még vagy 15 éve Olaszországban próbálkoztam, de miután csupán egy vékonyra kinyújtott olasz pizza magasságúra emelkedett csak meg a piskótám. Ha finom is volt ízre, sose próbálkoztam ezután a piskóta sütéssel. Hálásan köszönöm a receptedet ! Holnap, a lányom szülinapjára újra elkészítem.