Keresés ebben a blogban

2013. február 12., kedd

Sült csokoládémousse citromos tejszínhabbal





Ajánlom mindazoknak, akik idegenkednek a mousse-ban a nyers tojástól. Azoknak, akik szeretik a habkönnyű, álomfinom csokis édességeket. Azoknak, akik tréningezni akarják magukat önfegyelem terén. (Azért sem eszem meg egyszerre az egészet.) Azoknak, akik el akarják kápráztatni a családjukat egy finom desszerttel. Végezetül minden csokirajongónak.

Az alapötletet Ízbolygó blogjáról lestem el, majd alaposan átgyúrtam és a saját ízlésemre formáltam.
A citromos tejszín nélkül elég tömény. A tejszínnel már könnyed, varázslatos ízű. Ez a mennyiség 4 nagyobb vagy 6 kisebb adagra osztható, de szerintem egy ebéd utáni desszertnek a kisebb adag is bőven elég.

Hozzávalók:
100 g étcsokoládé (nálam 50%-os)
60 g tejcsokoládé (nálam Milka)
2 ek kávé
80 g vaj
2 tojás
60 g cukor (ebből 10 g vaníliás cukor)
130 g tejföl

2 dl tejszín
1 csapott ek porcukor
1 citrom reszelt héja

A csokoládét a vajjal és a kávéval gőz felett felolvasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük 30 g cukorral, majd elkeverjük benne a tejfölt is. A maradék 30 g cukorral kemény habot verünk a tojásfehérjéből. Az olvadt csokoládét belekeverjük a tejfölös masszába, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét. Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk, és alufóliába csomagoljuk. Eloszlatjuk benne a csokis masszát. Egy tepsibe 2 ujjnyi meleg vizet öntünk, és ebbe állítjuk a tortaformát. 150 fokra előmelegített sütőben 15 percig gőzöljük. A kihűlt mousse-t néhány órára (vagy mégjobb ha egy egész éjszakára) hűtőbe tesszük.

Sütés előtt: (már ilyenkor hatalmas önfegyelemre van szükség, hogy ne nyalakodjuk el az egészet)
















Sütés után:


















A tejszínből félkemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, és keményre verjük. Belereszeljük a citromhéjat, és óvatosan elkeverjük benne. Tálalásnál még egy kis citromhéjat reszelhetünk rá.






3 megjegyzés:

Juditka írta...

Hű,de finom lehet:))

Csiperke írta...

Hát, nehéz abbahagyni...:)

Blogkonyha írta...

Citrom, csoki. Fagyiban imádom együtt. Gondolom ez is a kedvemre lenne. :o)