Keresés ebben a blogban

2013. január 11., péntek

Spórolási tippek






Mióta az eszemet tudom, a január mindig egyet jelentett az áremelkedésekkel. Vannak szerencsés emberek, akiket az árak változása sosem rendített még meg, de sokkal többen vannak azok, akiket ez igen érzékenyen érint.
Nálunk igazából nem a január a mumus, hanem maga a tél. A férjem ács, így ebben az időszakban lényegesen kevesebb a bevételünk. Ilyenkor trükköznöm kell, hogy kevesebb pénzből is jó minőségű ételeket tudjak az asztalra varázsolni. Az ember eldöntheti, hogy sír a drágaság miatt, vagy okosan beosztja a pénzét, hogy mindenre jusson. Régen csak mosolyogtam a nagymamámon, aki egy napot is eltöltött a vásárlással, hogy ide-oda rohangálva mindent a legolcsóbban tudjon beszerezni. Most nekem is több listám van: Piac, Lidl, Spar feliratokkal. (Auchan, Tesco nekünk nem jött be. Összességében mindig sokkal többet költöttünk ott, mint a drágábbnak tartott Sparban.)

Az első számú célpont még mindig a piac. Itt olcsóbb a hús, a tojás és nem utolsósorban az egészséges házi tejtermékeket is sokkal jobb áron tudom megvenni, mint a bolti vizezett vackokat. A házi tejből aztán otthon készül a finom joghurt és a túró is. Ezek mellétermékeként keletkező savóból pedig fantasztikus ízű kenyeret sütök.
A húsokkal is remekül lehet spórolni. Decemberben pl. vettem a hentesnél. 8 kg csirkemellcsontot 128 forintért kilóját. Áldom a hentes kezét, aki hanyagul filézte a csirkemellet, így a csont tele volt hatalmas húsdarabokkal. A 8 kg mellcsontról 2 kg színhúst szedtem le, ezen kívül lett 2 kg húsos csirkecsontom borsó vagy zöldséglevesbe, (férjem nagyon szereti ezeket a húsos csontokat) és maradt 4 kg csont, amit a kutyának főztem meg. Mindezért összesen 1.000 Ft-ot fizettem. A 2 kg színhúst ledaráltam, és rengeteg csibefasírt készült belőle. Olcsóbb, és egészségesebb bármilyen felvágottnál. Ha éppen nem csibefasírtot sütök, akkor omlós sertéssültet készítek a szendvicsekbe, ami szintén olcsóbb mint a ki tudja mit rejtő felvágottak. Ha esetleg unnánk a húst, akkor tojáskrémet, kőrözöttet, vagy egyéb szendvicskrémeket gyártok a reggelikhez.
Piacon veszem a hagyományos füstölésű házi sonkát, szalonnát is. Sokkal kevesebb kell belőle, mint a gyorsérlelésű, nitrátos pácban ázó, gyorsan romló, füstaromával ízesített termékekből. Elég egy pici ezekből, hogy fantasztikus ízt adjanak az ételeknek, így bár drágábbak, összeségében mégis olcsóbban jövök ki, és nem mérgezzük magunkat. Ráadásul amíg felvágottakat, gyorsérlelésű szalonnákat vettem, a maradékot mindig ki kellett dobnom, mert néhány nap alatt megromlottak. A hagyományos füstölésű húsárú hónapokig is eláll.
A piacon olcsóbbak a zöldségek is, bár ezeket csak akkor veszem meg, ha enyhébb az idő. Fagyban piacon nem veszek gyümölcsöt, zöldséget, mert dobáltam már ki kilószámra a fagyott cuccokat, úgyhogy nem kockáztatok. Enyhe időben próbálok feltankolni a zöldségekből, mínuszokban pedig marad a Spar vagy a Lidl. Itt is ért már kellemetlen meglepetés, pl. legutoljára a hagymáról derült ki, hogy el volt fagyva, de azért ez sokkal ritkább.

A Sparban elsősorban a pénztárcakímélő Budget márkát részesítem előnyben ezekben a nehezebb időszakokban. Nem minden Budget cucc finom, de pl. a liszt nagyon jó, és az ára is kiváló. Finom a Budget konzervkukorica is, és a fagyasztott zöldborsó. Nagyon jó áron kapható a Budget paszírozott paradicsom, és elfogadható a rizs minősége is. Viszont mindenkit óva intek attól, hogy Budget ketchupot, majonézt vagy mustárt vegyen. Ezek ehetetlenek. Általánosságban azt tudom mondani, hogy minden Budget jó, ami egy, maximum két összetevőt tartalmaz. Ami ennél többet, azt inkább kerüljük el.

Ilyenkor a Lidl-ben veszem meg az étcsokikat, amit a sütéshez használok. Olcsó és sütni tökéletes. Nyáron flancolok a drágább csokikkal, de ilyenkor fő szempont az ár. (A tejcsokiforrásom a piacon a kínai, ahol a 300 g-os Milkát 550 Ft-ért megkapom.) A Lidl-ben szerzem be a tejszínt és a mascarponét is, megbízható, jó minőség nagyon kedvező áron.
De a Lidl legfőképpen a tisztítószerek beszerzésének a forrása: jó áron vannak és jó a minőségük. A konyhai tisztításra ma már leginkább ecetet és szódabikarbónát használok, de a fürdőszobába még használok klóros tisztítószert is. Koncentrált formában már nemigen használom, keveset töltök egy szórófejes palackba, és vízzel hígítom. Tökéletesen tisztít így is, és így egy liter klóros tisztító nagyon sokáig elég. Régebben elképesztő mennyiségben locsoltam el a különböző tisztítószereket, ma már nagyon figyelek arra, hogy ezekből a lehető legkevesebbet használjam, így a környezetet sem szennyezem olyan brutál mértékben.
(Tudom, át kéne térnem a mosószódára, de még nem találtam a közelünkben jó lelőhelyet, neten meg nem akarok rendelni, mert több a postaköltség, mint maga az áru.)
Nem szeretem az olcsó, rossz minőségű wc papírt, papírzsebkendőt és papír kéztörlőt, mert egyrészt rossz használni ezeket, másrészt nagyon gyorsan fogynak. A Lidl-ben kapható 4 rétegű papírtermékek nem drágák, nagyon jó minőségűek és sokáig tartanak.

Amennyire tudom figyelem az akciókat, a tartós élelmiszerekből, valamint mosóporból, öblítőből lehetőleg ilyenkor tankolok fel.
Előre eltervezem a hetet, és tartom magam a listáimhoz. Pici mozgásteret hagyok magamnak, hogyha valami váratlan, kihagyhatatlan akciós áru jön velem szembe meg tudjam venni, de mindig fix pénzösszeggel indulok útnak, így nem esek kísértésbe. Ma már arra is nagyon figyelek, hogy csak annyit főzzek, amit biztosan meg is eszünk, mert luxus az, hogy az el nem fogyasztott étel végül a kutya tányérjában kössön ki. A reggelit és az ebédet is én csomagolom a férjemnek, ezzel egyrészt olcsóbban is jövünk ki, másrészt így tudom mit eszik. Amióta nem eszik házon kívül mindenféle vackot, megszűntek az emésztési problémái is.

Kiegészítés. Régebben nagyon sokat költöttem felmosó folyadékokra. Mostanában egy pöttynyi mosogatószert teszek a felmosóvízbe. Tökéletesen tisztít, és illatos is, tizedannyiért. De felmosásilag is áttérek hamarosan a mosószódára.
Ahogy az egyik kommentben írtam, a bútorápoláshoz lehelletnyi öblítőt használok. (Egy takarítós műsorban láttam még régebben a tippet) Szépek és illatosak tőle a bútorok, és olcsóbb, mint a bútorápolók.

27 megjegyzés:

María írta...

Nagyon jó bejegyzés!! Én is bevásárlólistával megyek vásárolni, szintén figyelve a kedvező akciókra!!

Névtelen írta...

Ha esetleg van a közeletekben Goods Market (százas bolt) ott 250 forint akciósan most a mosószóda. Mi már mosóport sem használunk, amin rengeteget spórolunk. A fent említett boltban veszek mosószappant, lereszelem. Olyan hat liter vízzel (lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, mert az tisztább, nem romlik meg a mosószer) felforralom, mehet bele mosószóda, olyan 10 deka, de amennyit te gondolsz, majd reggel egy botmixerrel átkeverem, és mehet vissza az ásványvizes flakonba. Olyan egy deci kell egy mosáshoz, mellé rakok mosódiót. Már hónapok óta tart ez a mosószer, néhány száz forintból megúsztuk, és szépen tisztít, környezetbarát. Jó ötleteket adtál te is :)

trollanyu írta...

Sok jó ötlet:) Szerintem aki ezekre az apró trükkökre nem figyel oda, az vagy milliomos vagy hülye. Itt ugyan más boltok vannak, de én is figyelek mindenre, 4-5 üzletbe is elmegyek, persze nem minden nap, és több idő kell a vásárlásra, de a megtakarított pénz sokat jelent, az én párom is munkanélküli most, minden fillér számít. Itt sajnos nincs piac, viszont sok üzletben van az, hogy a lejárat előtti utolsó napokban 50 % ra leviszik az árát a húsoknak, sajtoknak, joghurtoknak. Ezekre én mindig lecsapok, nagy fagyasztóm van, elfér, majd később ehhez igazítom a menüt. Persze csak azt veszem meg, amit szertünk és megeszünk és elfogadható minőségű. Szép hétvégét nektek:)

Csiperke írta...

Lista nélkül már elvesznék. Biztos a legfontosabb dolgok maradnának ki...

Csiperke írta...

Köszi a tippet! Utánanéztem, és van egy üzlet elérhető közelségben, úgyhogy hétvégén el is megyek.

Csiperke írta...

Háát, a válság előtt sem voltunk milliomosok, de könnyebben éltünk. És be kell vallanom, akkor hülye voltam. :)) Rengeteget pazaroltunk, és nagyon sok ételt dobtunk ki. Utólag nagyon szégyenlem is magamat miatta. 8 évvel ezelőtt minden sokkal olcsóbb volt, mégis 2-3x annyit költöttem élelmiszerre mint most, és azt kell mondanom, hogy ennek ellenére most jobb és minőségibb ételeket eszünk, mint akkor. Ráadásul amennyi tisztítószert akkoriban elpazaroltam, az egyenesen botrány... :)) Nektek is szép hétvégét! És kívánom, hogy a férjed hamar találjon egy jó munkahelyet!

HajniZoli írta...

Jó, hogy írtál egy ilyen cikket. Odafigyelek én is nagyon a vásárlásra, tudom mit hol érdemes megvenni. A piac nálam is az első helyen van, a kedves tejes bácsink faluról minden péntek reggel házhoz hozza a tejet.
Heti menüt is szoktam írni, ekkor írom meg a bevásárló listát is. Így jól belehet osztani, okosan:-). Nem dobok ki semmi ételt. Annyit főzök, ami el is fogy. Levest általában két napra szoktam készíteni. Ha mégis megmarad egy kis krumplipüré pl., az általában átalakul kenyérré. Semmi nem vész el, csak átalakul:-)

gionetta írta...

Köszönöm az ötleteket!
Újra írni kezdtem a vásárlási költségeket, hogy tudjam, mennyit is költök pontosan, a körülbelüli összeg eddig is megvolt. Nagyon sok jó ötletet adtál. Még Lidl-t is találok a közelben, ha arra járok, mindig benézek. Nekünk az Aldi jött be, ha nagyfiú úszni van, bevásárolok, ez heti egy boltlátogatást jelent. Ha mozgásra vágyunk, elkerekezünk a falubeli Nettoba. Lisztet a malomból hozom, mert szerencsés vagyok, útba esik a Aldi felé. A mosószert én is főzöm, szóda és reszelt mosószappan, általános tisztítót is magam készítek. Ezen rengeteget lehet spórolni. A mosogatógéphez veszem a port, mert az alternatív mosogatószer nem vált be a 3 fiókos gépemben. Mióta leírtad, hogy csibefasírt, meg sertéshús a szendvicsbe, kevesebb felvágottat veszünk és kezdünk áttérni a módszeredre. Májkrémet is itthon készítek, töredékáron és tudom mi is van benne. Kenyér is kevesebb fogy, hogy itthon sütöm. No jó, előtte pékségben dolgoztam, mindig jutott haza elég, de most meg kellene venni. Huh, az horribilis összeg lenne vagy maradna a diszkont kétséges.
Köszönöm a tippeket!

Csiperke írta...

A leves nálunk külön történet, legalább 4 liter, és kb 3 napig tart.:) Ilyenkor nincs is más mellette. A férjem levesrajongó, és ha leves van, akkor mást nem is hajlandó enni. Van egy nagy salátástál, azt használja levesesnek.:))

Csiperke írta...

Örülök, ha segíthettem!
Egy malomnak én is nagyon örülnék a közelben! A házi mosószerre muszáj lesz áttérnem, mert a mosópor elég nagy tétel a költségvetésben, meg szeretnék én is jobban odafigyelni arra, hogy ne szennyezzem a környezetet.
Nálunk az Aldi valamivel drágább, mint a Lidl, pedig zömmel ugyanazok a termékek, csak más márkanéven. Így is van egy-két dolog amiért időnként érdemes betérni oda, pl. nagyon szeretem az alapozójukat és az arckrémeket.

Juditka írta...

Még ha az ember jobban is áll anyagilag, akkor is meggondolja, hol vásároljon!-legalább is,én így vagyok vele. Sajnos nálunk,piac heti egy alkalommal van, de ilyenkor télen nem igazán állnak ki az árusok. A nagy piacra pedig legalább félórát kell utazni. De megéri !:)Sajna a helyi hentesnél sosincs akció,gyönyörű húsokat lehet kapni,így ezen nem is igazán tudok spórolni.
Én is nagyon szeretem a Lidl-t,az kb 8 percre van, a Penny - t , az helyben, sajnos a Spar is nem helybeli. Sok terméket a férjem hoz olaszo.-ból.- amikor ott is leárazás van. Itthon is az akciós termékekből, mindig többet veszek! Már alig várom az akciós újságokat.A tiszítószerek terén, pedig a koncentrált, ( hígítani kell ) termékekre tértem át ( Amway)- bioformulás és eszméletlen hatóerejük van.- nagyon ajánlom.! Nem igazán ide tartozik de a kozmetikumok terén is egyfélét használok. Mivel mindkét esetben tag vagyok és foglalkozok is vele - jóval olcsóbban 25- 35 %-al jutok hozzá a termékekhez. Szerintem érdemes belépni az ilyen termékeket forgalmazó cégekhez - márcsak ha magunknak vásárolunk is.

Névtelen írta...

Sziasztok,

lenne egy kérdésem, nincs valamilyen tippetek, hogy a mosogatószert miként lehetne kiváltani valami házilag előállítható kímélőbb szerre?

undercover írta...

Kedves Csiperke, ha öblítőszert nem használnál egyáltalán, az is nagy spórolás lenne. Tele van vegyszerrel, ami benne marad a ruhában. Ha helyette egy kevés ecetet használsz, azzal lágyítod a vizet, és használsz a saját pénztárcádnak és a környezetnek is. Amúgy is minden illatos, használunk dezodort, parfőmöt, a mosószernek van illata, a samponnak, hajlakknak, zselének, stb., vajon minek akkor újabb illat? De ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor vehetsz mosóparfőmöt, én egy kis üveggel vettem, több, mint 2 éve használom, de még mindig van belőle.

gionetta írta...

Ördogszappan oldalán éppen tegnap került fel együtt, nézd még!

Seffer Lilla írta...

Örülök, hogy megírtad ezt a posztot. Most, hogy baba van nálunk igazából nekem az a fontos, hogy ő tényleg mindent megkapjon amire csak szüksége van. Így, hogy teljesen egészséges is több ezer forintot költünk el a gyógyszertárban havonta, a pelusról nem is beszélve. Persze már ezeket a kidobhatós pelusokat is lehetne helyettesíteni, de annyi időm még nekem sincs, hogy erről a "luxusról" lemondjak. A vásárláson, élelmiszereken viszont tényleg nagyon sokat lehet spórolni ha odafigyelünk. Mióta falun lakunk azóta csak házi tejet veszünk, a kenyeret magam sütöm. A hússal szerencsénk van, mert a Párom szülei tartanak nyulakat, a tojás is tőlük van. Bár mi a Tescoban vásárlunk a Spar helyett, de ennek csak az az oka, hogy hazafelé útba esik. A másik szerintem nagyon olcsó és "tejtermékileg" jó bolt a Penny, ami nekünk szintén útba esik hazafelé jövet. A konyhában most már én is ecetet használok, és igazán bevált. Köszi a tippeket!

Csiperke írta...

Igen, sokszor öblítek én is ecettel + egy kis illóolajjal, (például a férjem melósruháit), de vannak ruhák, amikhez azért használok öblítőt, mert sokkal tovább illatos marad, és sajnos nagyon szeretem az öblítőillatot. Mosóparfümöt még nem használtam, ki fogom próbálni. Köszi a tippet!

Csiperke írta...

Nyulak!!! Olyan régóta szeretnék már! De emlékszem erről már beszéltünk.:) Pennybe valamiért ritkán megyek, pedig ott van a Spar mellett, és tényleg nagyon olcsó. Anyukám szokott figyelmeztetni rá, ha valami nagyon jó áron van ott, és "muszáj" bemenni érte.

Csiperke írta...

Mindig azt mondom a férjemnek, ha egyszer elköltözünk innen, a piacot fogom a legjobban sajnálni. Bár ha elköltözünk, akkor olyan helyre akarok menni, ahol mindent megtermelünk magunknak. Ez az igazi nagy álmom.
Amwayt használtam régebben, és tényleg nagyon jó, de ma már az ecettel szinte mindent megoldok. Kivéve a fürdőszobát. Ja, és régebben valami takarítós műsorban láttam a tippet: bútorápolás öblítővel. Azóta egy lehelletnyi öblítővel törlöm át a polcokat, szekrényeket. Szépek, és fantasztikusan illatosak. :)

Judit írta...

Nekem ez nagyon tetszik!!
Hasonlóan csinálom, de talán nem ilyen rendezetten :) Majd most!!
A mosást már leírták előttem.Én az ecetbe illóolajat csepegtetek, úgy öblítek, amivel tisztítok abba pedig citromhéjat áztatok egy hétre. Remek illata van, de mégis ecet.
Jó volt olvasni, jövök még!

Csiperke írta...

Na ezt még sose hallottam, hogy citromhéjat ecetbe. Ezt ki kell próbálnom! A férjem úgyis mindig morog az ecetszag miatt :))

Névtelen írta...

Köszönöm :)

Timie írta...

Mosószóda: rossmann 700ft/kg, mert én itt pesten máshol nem tudok lelőhelyet, de gondolom dm meg ilyen helyeken is van, felmosó: sajnos nem a legolcsóbb,de : Egy vödör vízbe egy deciliter olívaolajat és fél citrom levét tesszük és ezzel mossuk fel a parkettát vagy találtam egy másikat én mindkettőt már próbáltam és bevált: egy vödör forró víz, két evőkanál szódabikarbóna, 5-10 csepp teafa, vagy citromolaj (nincs teafa olajam :).

Én a kacsazsírról írkálok itt neked, és közben már elég régóta olvasgatom a blogodat :))

Üdv Timie

Timie írta...

Az ecethez nem illóolajat használjál, hanem parfüm olajat, hiszen az illóolaj elillan :))
Timie

Csiperke írta...

Az a mosószóda elég drága, bár kisebb kiszerelésben mindenhol az. Én szeretnék valami nagyobb kiszerelést venni majd, (25kg), mert úgy sokkal olcsóbb.
A citromot sajnálnám a felmosóvízbe, inkább megiszom.:)) De a szódabikarbónát kibróbálom.

Csiperke írta...

igaz...:))

Unknown írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra. Nagyon tetszik a spórolós és a kacsazsíros posztod is. A többit még nem olvastam. Egy újabb olvasód lett személyemben.

Csiperke írta...

Örülök, hogy tetszik! Remélem a főzős posztok között is találsz olyat, ami elnyeri a tetszésedet! :)